Beretić za SK: Lov na olimpijske kvote u Budimpešti

Plivanje 15. maj 202111:08 0 komentara
Foto: Vladimir Todorović

Takmičenja u plivanju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti počinju u ponedeljak 17. maja. Srbija će u „Dunav Areni“ imati ukupno 11 predstavnika i to: Velimira Stjepanovića (Partizan) -100 i 200 slobodno, Čabu Silađija (50 i 100 prsno), Vuka Čelića (800 i 1.500 slobodno), Andreja Barnu (50 i 100 slobodno), Uroša Nikolića (100 slobodno), Aleksu Bobara (200 slobodno), Ivana Lenđera (50 i 100 delfin), Nikolu Aćina (50 i 100 slobodno), Anju Crevar (400 mešovito), Ninu Stanisavljević (50, 100 slobodno, 50 leđno i 100 delfin) i Tanju Popović (50, 100, 200 slobodno i 100 delfin).

Igor Beretić, selektor reprezentacij kao prioritet stavlja borbu za još neku olimpijsku kvotu. Za sada su mesto u Tokiju obezbedili Čaba Silađi, Velimir Stjepanović, Vuk Čelić i Anja Crevar.

povezane vesti

Najveće šanse imaju muška štafeta 4 x 100 slobodno i Andrej Barna u individualnoj trci na 100 slobodno. Štafeta je trenutno među 16 najboljih na svetu po rezultatu, što joj garantuje plasman u Tokio. Međutim, da bi bili sigurni potrebno je da se popravi rezultat 3:15,72, koji je ostvaren na Svetskom prvenstvu u Gvangdžuu pre dve godine. Očekujem da ekipa u sastavu Stjepanović, Nikolić, Barna i Aćin može da bude na nivou rezultata 3:15,00 što bi gotovo sigurno garantovalo odlazak na Igre“, rekao je Beretić.

Andrej Barna je nedavno u Sjedinjenim Američkim Državama plivao rezultat 48,58, što je samo stotinku sporije od „A“ olimpijske norme.

Ubeđen sam da će Andrej ići ispod norme u Budimpešti. Spreman je, svi parametri pokazuju da vredi za jedan ozbiljan rezultat“, kaže selektor.

Što se tiče plasmana najveći aduti su Velimir Stjepanović, Čaba Silađi i Anja Crevar.

Očekujem da ćemo imati nekoliko finala, a svaki ulazak u odlučujuću trku znači potencijalnu borbu za medalju. Stjepanović je višestruki šampion Evrope, ima dovoljno iskustva da zna šta treba da uradi na velikim takmičenjima. Silađi je već godinama u samom vrhu na 50 i 100 prsno, kao i Anja Crevar na 400 mešovito. Što se ostalih takmičara tiče, rezultatima na nivou ličnih rekorda apsolutno bi opravdali učešće na Evropskom prvenstvu“, kaže Beretić.

Debi na najvećoj seniorskoj sceni imaće i dve juniorke: Nina Stanisvljević i Tanja Popović.

Obe imaju „B“ olimpijske norme i apsolutno su opravdale poziv. Za njih će ovo takmičenje poslužiti da steknu iskustvo i da se što bolje pripreme za juniorski šampionat Evrope, koji je na programu u junu u Rimu“, izjavio je selektor Beretić.

Šampionat u Mađarkoj će biti specifičan pošto će se održati u pravim karantinskim uslovima. Plivačima će jedina relacija biti put od hotela do bazena i nazad.

Mnogo je toga nepoznatog. Zato je teško i govoriti o eventualnim plasmanima, jer zbog malog broja takmičenja pre prvenstva u Budimpšeti nemamo baš pravi uvid u formu najboljih Evropljana. Neki od njih će u Mađarsku sigurno doći iz punog treninga, jer su im prioritet Olimpijske igre u Tokiju. Međutim, na to ne treba mnogo da se obaziremo. Najvažnije je da uradimo ono što je do nas. Šta će i kako će drugi, na to ne možemo da utičemo“, rekao je Beretić.

Prvog dana na startu će biti Anja Crevar (400 mešovito), Nina Stanisavljević i Tanja Popović (50 slobodno), Čaba Silađi (100 prsno) i muška štafeta 4 x 100 slobodno (Stjepanović, Nikolić, Barna i Aćin).

Tokom svih sedam dana takmičenja kvalifikacije počinju u 10, dok su finala zakazana za 18 časova.