Mekintoš nova svetska rekorderka na 400 slobodno

Samer Mekintoš
REUTERS/Stoyan Nenov

Samer Mekintoš oborila je svetski rekord u plivanju za žene na 400 metara slobodnim stilom na prvenstvu Kanade u Torontu.

Šestnaestogodišnja Kanađanka ostvarila je rezultat od 3:56,08 minuta i za 32 stotinke nadmašila prethodni rekord Arijarne Titmus – 3:08,40, postavljen u maju prošle godine. Australijanka je tada nadmašila rezultat Amerikanke Kejti Ledecki (3:08,56), koja je od Olimpijskih igara u Riju, šest godina bila svetska rekorderka.

Mekintoš je postala svetska rekorderka prvi put u karijeri. Prethodno je držala četvrto najbolje vreme na 400 metara, posle Titmus, Ledecki i Federike Pelegrini, sa rezultatom 3:59,32.

„Dolazeći na takmičenje, nisam ni pomišljala na obaranje svetskog rekorda, ali nikada ne znate šta sve može da se dogodi“, rekla je Mekintoš posle trke.

Po mnogima najveći talenat svetskog plivanja slobodnim stilom, blistavu karijeru je najavila na Olimpijskim igrama u Tokiju, gde je sa samo 14 godina zauzela četvrto mesto u trci na 400 metara.

U prošloj godini stigla je i do prvih zlatnih medalja u individualnoj konkurenciji, pošto je trijumfovala na 200 i 400 mešovito na Igrama Komonvelta, ali i na 200 delfin i 400 mešovito na Svetskom prvenstvu u Budimpešti.

Komentari (0)

Vidi sve komentare