Plivačka zvezda David Popović za SK: Beograd je kao Bukurešt

Plivanje 24. jun 202411:00 4 komentara
Clive Rose/Getty Images

David Popović blistao je na upravo završenom Evropskom prvenstvu u Beogradu. Iako ima samo 19 godina, već ima oreol višestrukog šampiona Evrope i sveta i jednog od najpoznatiji plivača današnjice.

povezane vesti

Na bazenu Milan Gale Muškatirović je osvojio zlatne medalje na 100 i 200 slobodno, a još impresivnije je to sa kojim rezultatima se popeo na tron. Na 100 metara je isplivao treće vreme u istoriji 46,88, samo dve stotinke sporije od njegovog ličnog i evropskog rekorda.

Na duplo dužoj deonici do cilja je stigao za 1:43,13 i najavio da možda već u Parizu može da napadne 15 godina star svetski rekord Nemca Pol Bidermana 1:42,00.

Pored neverovatnih plivačkih performansi, 19 –godišnji Rumun je van bazena veoma pristupačan i komunikativan. Odmah je pristao na razgovor za Sport klub.

Trka na 100 slobodno je bila impresivna. Da li je ostao žal za svetskim rekordom?

„Uvek ostane žal kada ste tako blizu. Nedostajalo mi je osam stotinki. Međutim, generalno sam veoma zadovoljan. Ovo je bio jedan važan korak za Pariz, koji pokazuje da sam na pravom putu“, istakao je Popović.

Na Olimpijskim igrama će konkurencija biti izuzetno jaka. Dva Amerikanca, svetski rekorder Kinez Pal, Australijanac Čalmers, Francuz Gruse?

„Iskreno ja volim jaku konkurenciju. Trka sa najboljima to je suština sport. Te momke koje gledate samo na televiziji, sada ću imati pored sebe. Očekujem veliku borbu, spektakularnu trku i nadam se najboljem ishodu. Moj cilj su dva zlata. Da li ću uspeti u tome, videćemo!“

Na 200 slobodno ste imali praktično borbu samo sa štopericom. Rivali su bili daleko iza vas.

„Rezultat je stvarno dobar. Međutim, ono što sam rekao za 100, važi i za 200. Beograd je bio samo jedna stanica na putu za Pariz, a raduje me što sve ide onako kako sam očekivao“.

Ljudi vas vole ovde u Beogradu, posebno deca, koja neprestano traže autograme ili kapu za uspomenu.

„Iskreno sviđa mi se Beograd. Veoma je sličan Bukureštu, samo je malo toplije ovde“, uz osmeh je zaključio višestruki šampion Evrope i sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare