Samer Mekintoš oborila svetski rekord dva meseca pre OI

Plivanje 17. maj 202419:12 0 komentara
Samer Mekintoš
Jacob Kupferman/Getty Images

Kanadska plivačica Samer Mekintoš isplivala je svetski rekord na 400 metara mešovito za 4:24,38 minuta na izbornom takmičenju za Olimpijske igre u Torontu.

povezane vesti

Bila je 17-godišnjakinja vlasnica i prethodnog najboljeg rezultata planete u ovoj disciplini, pošto je prošle godine štopericu zaustavila na 4:25,87, takođe u rodnom gradu. Na kanadskoj generalnoj probi, trijumfovala je još na 200 i 400 m slobodnim stilom.

„Bila sam usredsređena na to da se lepo zabavim u trci. U glavi sam podelila trku na četiri jednake celine, pošto je bila psihološki izazovna. Nisam razmišljala o vremenu“, presrećna je Mekintoš posle obaranja rekorda.

Može se reći da ovaj vunderkind stiže u Pariz na velika vrata jer je Mekintoš ostvarila normu još na SP u Budimpešti 2022, a potom i u Fukuoki na istom takmičenju 2023. Izuzetan talenat pokazala je još sa 14 godina na OI u Tokiju 2021. kad joj je malo nedostajalo da se domogne pobedničkog postolja. Nije izostavila da pomene uticaj domaće publike.

„Osetila sam podršku sa punih tribina. Čula sam kako navijaju za mene i bili su mi vetar u leđa. Ne mislim da bih imala bolje vreme od 4:25 bez njih“, priznala je da joj podrška publike podiže adrenalin.

U velikim bazenima, maloletna Mekintoš osvojila je osam medalja na svetskim prvenstvima – četiri zlatne, srebrne i tri bronzane (dve u štafeti).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!