SK saznaje: Srpski olimpijac pao na doping testu!

Plivanje 29. mar 202410:27 24 komentara
FOTO: PSS/David Damnjanović

Reprezentativac Srbije u plivanju i učesnik Olimpijskih igara u Tokiju Uroš Nikolić bio je pozitivan na doping testu tokom Svetskog prvenstva u Dohi proteklog meseca saznaje Sport klub.

povezane vesti

Srpski olimpijac je u Kataru bio deo štafete  4 x 100 slobodno, koja je osvojila sedmo mesto i osigurala učešće na Olimpijskim igrama u Parizu.

Nikolić je nezvanično bio pozitivan na zabranjenu supstancu pseudoefedrin, koja se nalazila u leku koji je koristio protiv alegrije.

Uroš je odmah uložio žalbu i Svetska antidopng agencija (WADA) je prihvatila da se uradi takozvani „retroaktivni tue“, odnosno Nikolić je priložio svu dokumentaciju koja potvrđuje da je lek koristio u svrhu kliničkog lečenja. Sada se čekaju dalji koraci i odluka o eventualnim sankcijama prema srpskom plivaču.

Da se nešto dogodilo potvrđuje i činjenica da Nikolić nije učestvovao na nedavno završenom Prvenstvu Srbije u Beogradu.

Uroš je angažovao advokate i pokušaće da izbegne suspenziju. Čak i minimalna kazna za Nikolića značila bi da će gotovo sigurno propustiti Evropsko prvenstvo u Beogradu u junu, kao i Olimpijske igre u Parizu u julu ove godine.

Ukoliko se utvrdi da je Nikolić kriv, biće poništen i rezultat štafete u Dohi. Međutim, srpski tim na 4 x 100 slobodno biće sigurno učesnik Olimpijskih igara zahvaljujući ostvarenju sa prethodnog Svetskog prvenstva u Fukuoki 2023. godine, jer i dalje imaju 13. najbolji rezultat, a 16 štafeta ide u Pariz.

Ako Nikolić bude suspendovan, moraće da se izabere četvrti član štafete, koji će se pridružiti sigurnim Andreju Barni, Velimiru Stjepanoviću i Nikoli Aćinu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare