SP u plivanju: Dominacija Ledecki i Sun Janga

Al Bello, Getty Images Sport

Na Svetskom prvenstvu u plivanju u Budimpešti su u nedelju bila na programu četiri finala, a do tri zlatne medalje su došli američki plivači, dok je jedna otišla u ruke Kineza Sun Janga.

Sun Jang je na 400 metara slobodnim stilom sa vremenom od 3:41.38 trijumfovao ispred svog velikog rivala Australijanca Meka Hortona, dok je treći bio Italijan Gabrijele Deti. Kinez se tako osvetio Hortonu za poraz na Olimpijskim igrama u Riju, kada ga je Australijanc nazavao i „prevarantom“ zbog doping skandala iz 2014. godine. Jang je takođe nastavio sa dominacijom u ovoj disciplini, jer je bio „zlatni“ i na prethodnim SP u Barseloni 2013. i Kazanju 2015. godine.

Sa dominacijom je nastavila i fantastična Amerikanka Keti Ledeki, koja je pobedila na 400 metara slobodno. Višestruka olimpijska i svetska šampionka je najbolje plivala u vremenu 3:58.34, što je i novi rekord svetskih šampionata.  

Do srebrne medalje je stigla njena sunarodnica Lija Smit, dok je trećeplasirana bila Kineskinja Li Bingžije. 

Ledecki je pobedom treći put uzastopno postala svetski šampion na 400 m slobodno, te je postala i jedina žena koja je to učinila računajući sve discipline. 

To nije bio kraj trofejnog dana za 20-godišnju plivačicu, pošto je bila i deo američkog tima koji je slavio na 4×100 slobodno. Uz Ledeki, zlatom su se okitile i Malori Komerford, Kelsi Vorel i Simon Manuel, dok su srebro osvojile Australijanke, a bronzu Holanđanke. 

U istoj trci je i Šveđanka Sara Sjestrem oborila svetski rekord na 100 metara slobodno, ali je njena reprezentacija zauzela tek peto mesto. 

Na 4×100 slobodno u muškoj konkurenciji je slavila i američka muška ekipa, koja je u sastavu Kejleb Dresel, Taunli Has, Blejk Pjeroni i Nejtan Ejdrijan, iza sebe ostavila na drugom mestu Brazil, a na trećem mestu Mađarsku. 

Rezultat vredan pažnje je postigao i Britanac Adam Piti, koji je postavio rekod svetskih šampionata u polufinalu na 100 metara prsno (57,75).