EP Kopenhagen: Pad šampiona, srpska štafeta sjajna

Vesti plivanje 15. dec 201714:05 > 14:20
Laurence Griffiths/Getty Images

Na Evropskom prvenstvu u plivanju u 25 metarskim bazenima u Kopenhagenu prva dva dana donela su zanimljive rezultate i veliki uspeh srpske štafete na 4x50 slobodno.

Najveće iznenađenje za ljubitelje plivanja je neuspešan start Adama Pitija, jednog od najdominantnijih plivača današnjice. On je u sjajnoj atmosferi, zbog obaranja svetskih rekorda na Svetskom prvenstvu u Budimpešti i dobijanja brojnih individualnih priznanja, u Kopenhagen došao motivisan sa planom da napadne zlato u sve tri discipline prsnim stilom. 

To bi bio prvi put za Britanca da nastupi u disciplini 200 mešovito.

Počelo je najkraćom deonicom, a Piti je jedva došao do pobedničkog postolja. Bio je 12 stotinki sporiji od novog evropskog prvaka Fabija Skocolija iz Italije, a ispred njega se našao i ruski plivač Kiril Prigoda.

U disciplini 200 prsno Piti nije bio ni blizu očekivanog rezultata. Vremenom 2:07.34 došao je do podele 13. pozicije.

Sa druge strane, Sara Šestrem je u disciplini 50 delfin u kojoj inače drži i svetski rekord otplivala slabije od očekivanja i nije uspela da se plasira ni u finale. Zlato je osvojila Ranomi Kromoviđojo.

Srpska štafeta na 4×50 slobodno u sastavu Sebastian Sabo, Andrej Barna, Ivan Lenđer i Uroš Nikolić došla je do pete pozicije što je najveći uspeh neke srpske štafete na Evropskim prvenstvima.