Titmusova šokirala Ledecki, novo zlato za Suna

Vesti plivanje 21. jul 201916:10 > 16:14
Quinn Rooney/Getty Images

Australijska tinejdžerka Arijarne Titmus napravila je veliko iznenađenje na Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, pošto je trijumfovala na 400 metara slobodnim stilom.

Titmusova je u direktnom okršaju slavila protiv olimpijske šampionke Kejti Ledecki, koju je pobedila za više od sekunde. Na taj način je Amerikanku sprečila da osvoji četvrto zlato zaredom u toj disciplini na planetarnom šampionatu. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našla se Amerikanka Lija Smit, koja je bila više od dve i po sekunde iza 18-godišnje Australijanke.

Povezano

Dan je obeležio i trijumf Kineza Janga Suna na 400 metara, pošto je on prethodnih dana bio u središtu doping skandala. Sun je osvojio četvrto zlato zaredom u toj disciplini, a prethodno je oslobođen optužbi za kršenje antidoping pravila, iako su se pojavile informacije da je slomio bočice sa svojim uzorcima krvi. Kineski plivač je slavio u vremenu od 3:42.44 minuta, ispred olimpijskog šampiona Meka Hortona i Italijana Gabrijelea Detija.

Medalje su podeljene samo u još dve discipline, i to na 4×100 slobodnim stilom, a osvojili su ih Amerikanci i Australijanke. Štafeta Sjedinjenih Država slavila je u vremenu od 3:09.06 minuta, što je novi rekord Svetskog prvenstva, a postavili su ga Kejleb Dresel, Blejk Pironi, Zek Epl i Nejtan Adrijan. Srebro je pripalo Rusima, koji su bili 91 stoti deo sekunde iza, dok su bronzani bili Australijanci. Srpski plivači Velimir Stjepanović, Uroš Nikolić, Andrej Barna i Nikola Aćin nisu uspeli da se plasiraju u finale, pošto su imali 15. vreme u kvalifikacijama.

U ženskoj konkurenciji, Australija je na putu do trijumfa takođe postavila novi rekord šampionata, koji sada iznosi 3:30.21 minuta, a to je učinila u sastavu Bronte Kembel, Brijana Trosel, Ema Mekion, Kejt Kembel. Najbliže su im bile Amerikanke, sa 81 stotinkom zaostatka, dok je bronza pripala Kanađankama.

Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji traje do naredne nedelje.