Sun se žali na osmogodišnju suspenziju

Vesti plivanje 6. maj 202013:45 > 13:48
Lintao Zhang/Getty Images

Trostruki olimpijski šampion Jang Sun podneo je žalbu Vrhovnom sudu Švajcarske zbog osmogodišnje suspenzije koja mu je izrečena jer je propustio doping test.

Kineskog plivača je prvobitno Svetska federacija plivačkih sportova oslobodila krivice, međutim, Svetska antidoping agencija se žalila Sudu za arbitražu u sportu. Incident se dogodio u septembru 2018. godine, kada je Sun navodno dao traženi uzorak krvi kada je predstavnica Svetske antidoping agencije došla u njegovu vilu, ali je odbio da isto uradi za urin, posle čega je čekićem razbio bočicu.

Povezano

Uprkos tome, Kinez je učestvovao na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u Južnoj Koreji, na kojem je osvojio zlata na 200 i 400 metara slobodnim stilom.

Naknadno je 28-godišnji Sun kažnjen osmogodišnjom zabranom takmičenja jer mu je to bio drugi prekršaj. Prethodno odradio tromesečnu suspenziju 2014. godine jer je bio pozitivan na zabranjeni stimulant timetazidin.

Sun može da podnese žalbu Federalnom sudu Švajcarske, pošto je sedište Suda za arbitražu u sportu u Lozani, međutim, taj sud može da donosi odluke o aspektima procesa, kao što su da li je neko nadležan ili da li je ispravno primenjen zakon.