Piti propušta SP: Ne uživam u plivanju

Quinn Rooney/Getty Images

Plivač Adam Piti, trostruki olimpijski pobednik, osmostruki šampion sveta i vlasnik 16 evropskih zlata, odlučio je da neće učestvovati na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu u Fukuoki, a kao razlog je naveo brigu za svoje mentalno zdravlje.

„Ne uživam u sportu kao što je to bio slučaj u proteklih deset godina. To jednostavno nisam ja“ rekao je Piti koji se nada da će pronaći motivaciju za učešće na Olimpijskim igrama u Parizu sledeće godine.

povezane vesti

„Malo ko razume šta uspeh i pobede čine psihi. Ne razumeju ljudi pritisak koji sami sebi namećemo kako bismo iznova pobeđivali. Sa tim problemima sam se borio i proteklih godina i zato smatram da je pošteno da to javno otkrijem“ dodao je Piti.

Piti je prvo olimpijsko zlato osvojio na 100 metara prsno u Rio de Žaneiru 2016, a 2021. je u Tokiju obranio titulu u toj disciplini. Ujedno je i svetski rekorder na 50 i 100 metara prsno.

Ovo što se dešava Pitiju nije usamljen slučaj. Kaleb Dresel, najbolji plivač današnjice, otišao je sa Svetskog prvenstva u Budimpešti prošle godine posle samo dve trke i nije se još uvek vratio u pun trenažni proces.