Nelagodnosti za navijače na predstojećem Svetskom prvenstvu

PR 3. avg 202217:28 1 komentar
FIFA World cup 2022, Svetsko prvenstvo 2022
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Kao što je već poznato Katar će ove godine biti domaćin Svetskog Prvenstva u fudbalu koje će po prvi put biti održano tokom zimskih meseci. 21. Novembar je označen kao datum početka najveće svetske smotre fudbala a 18. Decembar kao dan finalnog meča u kojem ćemo dobiti novog Svetskog šampiona.

Ulaznice za mečeve su sve skuplje kako se početak turnira približava, a navijači koji su spremni da posete ovu zemlju na bliskom istoku suočavaju se sa određenim problemima koji bi mogli dosta da utiču na iskustvo i komfor gostiju.

Kada je pre 12 godina bilo objavljeno da će Katar biti domaćin Svetskog Prvenstva čak su se i domaćini zapitali kako će primiti par miliona posetilaca iz drugih zemalja u tako kratkom vremenskom periodu.

Narednih godina Katar je uložio par stotina milijardi dolara u infrastrukturu, uključujući super luksuzne stadione ali i hotele i apartmane koji bi trebalo da ugoste posetioce. Sve je išlo po planu, ali kako se Svetsko prvenstvo približava tako je sve očitije da manjak smeštaja uzrokuje velike turbulencije u cenama. Takođe, dešava se ono na šta se od početka i sumnjalo da će se desiti. Vlasnici zgrada i apartmana, zbog velike tražnje, dupliraju cenu smeštaja. Neki izlaze iz svojih domova kako bi dodatno zaradili. Standard u ovoj državi je veliki i to je još jedan razlog izrazito visokih cena.

Ako volite da se kladite na utakmice SP, proverite stranicu za sportsko klađenje koja će vam dati na uvid šta kladionice nude novim i postojećim korisnicima

Očekivanja o cenama smeštaja

Cena smeštaja se u odnosu na period od pre godinu dana povećala za 20-30% Ovo je neki globalni trend ali se prilično više oseti po džepu kada su u pitanju visoke cene ulaznica i smeštaja koje će biti aktuelne u Kataru. Očekuje se dalji pritisak na cene i dostupnost će biti sve manja. Ono što je zapravo najteža stvar u celoj priči je da su neki stanovnici koji nisu u najvišem staležu ove zemlje dobili praktično naređenja vlasti da unesu izmene u ugovore o najamnini u slučaju potrebe i da će morati da se isele na jedan period iz svojih domova. Sve ovo ima elemente socijalne nepravde i videćemo šta će se zapravo desiti

Fudbalski navijači su prioritet

Poslednji izveštaji pokazali su da su oglasi za iznajmljivanje stanova u Dohi i okolini zabeležili porast od 40-45%. Komentari anonimnih ljudi na društvenim mrežama puni su gneva, pa možemo videti neke poput onih da domaćini samo žele da iscede strance. Noćenje u običnoj kabini kontejnera košta 150-200 dolara. Jedan od gostiju koji je trenutno u Kataru kaže da obećanja domaćina o broju smeštajnih jedinica nisu ni blizu ispunjena u ovom trenutku. Ako uzmemo u obzir da je ovo posle Olimpijskih igara najveći sportski događaj na svetu, domaćini bi trebali da budu mnogo savesniji. Velika ulaganja sigurno su pojačala glad za zaradom ali sve bi se to na neki način trebalo izbalansirati jer je ipak ovo sport, nešto što spaja ljude.

Moguće komplikacije

Nemogućnost Dohe da ispuni očekivanja i pruži neophodne kapacitete mogla bi da bude premija za neke bogate susede. Upravitelji nekretninama u Dubaiju primetili su porast u izdavanju jedinica za period odigravanja Svetskog Prvenstva.

Postoji bojazan za članove LGBT populacije koji nisu dobro prihvaćeni u ovoj zemlji pa i određene informacije da su za njih u Kataru vrata zatvorena zbog čega reaguju mnoge grupe za zaštitu ljudskih prava.

Katar je u neku ruku dosta represivna država pa postoje čak i vesti da je par osoba uhapšeno zbog objavljivanja lažnih informacija na društvenim mrežama.

Sve ovo svakako nije nešto dobro, i ostaje da vidimo kako će se Katar snaći u organizovanju jedne ovako bitne i velike manifestacije kao što je Svetsko prvenstvo u fudbalu. Da li će napredovati u ovih nekoliko meseci i uspeti da otklone sve nedostatke, kao i to da li će FIFA biti zadovoljna, ali i obični navijači.