Itana i Đina: Bićemo spremne za šampionat Evrope

RSCG

Rukometašice Crne Gore vratile su se klupskim obavezama posle učešća na prestižnom turniru Zlatne lige u Danskoj.

Izabranice Pera Johansona, popularne “lavice” doživele su tri poraza. Pognutih glava su napuštale parket posle duela sa Francuskom 29:13, Danskom 36:23 i Norveškom 34:28.

„Iz utakmice u utakmicu smo igrale bolje na turniru u Danskoj. Video se napredak u igri u oba smera. Ponosna sam na ekipu jer smo pružile maksimum, iako nije bilo lako odigrati tri meča, u samo četiri dana protiv ovako jakih protivnika. Sve reprezentacija osim nas su došle u najjačem sastavu, dok je za nas ovo bila dobra provera za ono što sledi. Na Evropskom prvenstvu u decembru bićemo kompletne i bićemo u daleko boljoj formi, pa verujem da će igra i rezultati biti bolji“, rekla je Đurđina Jauković, koja je nedavno iz Budućnosti prešla u francuski Brest.

Odmah treba naglasiti da je Zlatna liga turnir na kojem uvek učestvuju Francuska, Danska i Norveška, a jedna selekcija dobija specijalnu pozivnicu. Ovoga puta, to je bila Crna Gora.

Povezano

Poziv za turnir Zlatne lige se ne odbija, iako je i pre početka takmičenja bilo jasno da su rukometašice Crne Gore zbog problema sa koronavirusom i povredama, miljama daleko od željenje forme, odnosno od forme, koja je neophodna da bi se igralo ravnopravno sa najboljim selekcijama Evrope i planete.

„Jako dobre provere i pored poraza. Poznato je da na nismo na željenom nivou fizičke spreme, da nismo trenutno u mogućnosti da pariramo najboljim selekcijama Evrope, ali raduje činjenica da smo igrale bolje iz meča u meč, kao i činjenica da smo videle na čemu treba da radimo i koliko da napradujemo kako bi ponovo bile konkurente na velikim takmičenjima. Sada je fokus na Evropskom prvenstvu koje počinje u decembru, a zatim i na turniru za Olimpijske igre. Najvažnije da budemo u top formi, da budemo kompletne, a u tom slučaju, ljubitelji rukometa u Crnoj Gori, ponovo mogu da se nadaju dobrim rezultatima, velikim pobedama, kao što su i navikli kada su rukometašice Crne Gore u pitanju“, naglasila je Itana Grbić jedna od najboljih rukometašica Budućnosti.

Crnu Goru u decembru očekuje učešće na šampionatu Evrope. Crna Gora je u grupi sa Norveškom, Francuskom i Slovenijom. Tri selekcije će izboriti plasman u drugu fazu takmičenja.

U martu, naredne godine, na programu je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, na kojem će se rukometašice Crne Gore u konkurenciji sa Norveškom, Rumunijom i Tajlandom, boriti za dva mesta koja vode u Tokio. Turnir se igra u Podgorici.