EHF: Crna Gora prva na listi čekanja za Svetsko prvenstvo

Rukomet 14. maj 202419:15 2 komentara
RSCG/Stefan Ivanović

Crna Gora je najbolje rangirana evropska reprezentacija koja nije izborila učešće na Svetskom prvenstvu koje će u januaru naredne godine biti održano u Hrvatskoj, Danskoj i Norveškoj.

Zvanična potvrda stigla je od Evropske rukometne federacije (EHF), u pismu dostavljenom i Svetskoj rukometnoj federaciji (IHF) navodi se da je Crna Gora na osnovu plasmana sa EHF Euro 2024. godine prva na listi zamena, nakon čega slede Gruzija, Srbija, Farska Ostrva i Švajcarska.

Ova informacija ima veliki značaj uoči odluke o tome ko će dobiti specijalnu pozivnicu za učešće na planetarnoj smotri, a koju bi IHF trebalo da donese ove ili naredne sedmice, objavio je portal  RTCG.

Time su potvrđeni navodi koje je Rukometni savez Crne Gore između ostalog naveo u pismu o namerama za dobijanje specijalne pozivnice, dostavljenom IHF, a u kojem se kao „glavni argument koji ide u prilog tome da bi IHF trebalo da dodeli specijalnu pozivnicu upravo Crnoj Gori ističe činjenica da je najbolje plasirana reprezentacija sa poslednjeg velikog takmičenja, od svih reprezentacija koje kroz baraž, nisu uspele da izbore plasman na Svetsko prvenstvo“.

Od evropskih reprezentacija učešće na Svetskom prvenstvu osim tri domaćina (Hrvatska, Danska i Norveška), osigurala su tri tima na osnovu učinka na EHF Euro 2024 (Francuska, Švedska i Nemačka), dok su kroz baraž to pravo stekle Mađarska, Slovačka, Portugalija, Austrija, Island, Holandija, Španija, Italija, Češka, Poljska i Severna Makedonija.

REUTERS/Bernedet Szabo

IHF ima pravo da dodeli dve specijalne pozivnice, a jedna je pripala Sjedinjenim Američkim Država. Crna Gora do sada nikada nije učestvovala na velikim takmičenjima na osnovu specijalne pozivnice, već je to pravo uvek sticala na terenu. Možda je vreme da popularni “lavovi“ sada dobiju novu priliku da se nađu na planetarnoj smotri i četvrtu godinu zaredom nastupe na najvećoj sceni…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare