Landin je čudo, a Danska je opet prvak sveta!

Rukomet 31. jan 202119:00 > 19:30 1 komentar
Niklas Landin
Pool via REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Rukometaši Danske odbranili su titulu prvaka sveta, pošto su u finalu savladali Švedsku sa 26:24 (13:13). To je ukupno šesta medalja sa svetskih prvenstava za Dansku, koja je i aktuelni olimpijski prvak.

U jako tvrdom finalu niko nije stvorio više od dva gola viška sve do 49. minuta, kada je Saugstrup pogodio za 23:20. Nisu se Šveđani predavali, ali je njihove nade do kraja ugasio fenomenalni golman Niklas Landin, koji je bio dobro postavljen i skinuo je nekoliko zicera, kao i ključni sedmerac na dva minuta do kraja na 25:23. Na kraju je sjajni čuvar mreže imao čak 15 odbrana.

Uz standardno dobrog Mikela Hansena, iz senke je izuzetno doprineo Eris Nilsen prevashodno u prvom i Jakob Holm u drugom poluvremenu.

U redovima Danske najefikasniji je bio Mikel Hansen sa 7 golova, 5 je postigao Nilsen, 4 je dodao Jakob Holm, a 3 Magnus Saugstrup Jensen.

U švedskoj reprezentaciji Hampus Vane dao je 5 golova, a 4 je dodao Albin Lagergren.

I eto, Danci su opet prvaci sveta, a u četvrtfinalu sa Egiptom bukvalno ih je sekunda delila od eliminacije. Postali su treća reprezentacija, posle Rumunije i Francuske, koja je odbranila tron prvaka sveta.

Sa druge strane, Šveđani su bili u finalu prvi put posle 2001. godine, ali nisu uspeli da peti put postanu prvaci sveta. Ipak, i te kako mogu da budu zadovoljni – došli su na turnir bez nekoliko važnih igrača, a kući odlaze sa 12. medaljom sa svetskih prvenstava.

Za razliku od meča za treće mesto, finale je počelo izuzetno tvrdo, pomalo i nervozno.

U 15. minutu na klupi je završio Svan Hansen zbog povrede, što je uzrokovalo promenu kod Danaca – Gidsel je s desnog beka prešao na krilo, a Eris Nilsen zauzeo je mesto beka.

Upravo je Nilsen dao gola za 8:6 u 16. minutu, bila je to prva dvocifrena prednost na utakmici. Napadali su Danci i za +3, ali Hansen je prodao loptu i Šveđani su pogodili brzo na prazan gol protivnika.

To je označilo preokret na terenu, Šveđani su zaigrali bolje, a probudio se i golman Palička, da bi posle gola Lagergrena Šveđani prešli u vođstvo (11:10).

Palička je odbranio sedmerac Hansenu, Šveđani su stvorili dva gola viška (12:10), a onda im se desilo isto što i Dancima ranije – izgubili su loptu, a Melberg je sa tri četvrtine terena postigao gol.

Uprkos tome što nisu dali gol čak ni sa dva igrača više, Danci su bili dobri u odbrani, a na poluvreme se otišlo sa 13:13 posle golčine Nilsena (njegov četvrti pogodak) – sa poda je levicom zakucao loptu u gornji desni ugao u stilu Talanta Dujšebajeva. Stariji bi rekli, u stilu Đoka Lavrnića.

U istom ritmu nastavilo se u drugom poluvremenu – red individualnog kvaliteta, red čvrstih odbrana i red izvrsnih reakcija golmana. Hansen i Holm sa jedne, Lagergren i krila Vane i Peterson sa druge strane, ali niko nije uspevao da stvori više od gola viška.

Tako je bilo sve do 47. mesta – Holm je dao svoj treći gol na isti način (uskakanje između dvojica rivala, šut od zemlje u levi golmanov ugao), a onda je pogodio i sa zemlje za 22:20, prvih +2 u nastavku. Bio je to znak za tajm aut selektora Solberga.

Landin brani udarac Klara u narednom napadu, a Saugstrup pogađa za crte za prvih +3 na utakmici, u 49. minutu.

Klar je dao gol, a onda Landin skida zicer Lagergenu i Mensa Larsen na drugoj strani šalje bombu za 24:21.

Do kraja meča Landin izrasta u heroja – odbranio je nekoliko zicera, uključujući i sedmerac Vaneu na dva minuta do kraja, pa je izbegnuta velika drama u finalu.

Mikkel Hansen
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany
Hampus Wanne
REUTERS/Mohamed Abd El Ghany

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare