Vujović: Vraćam se u Hrvatsku, ima samo još jedan uslov

Vesti rukomet 10. feb 202217:53 0 komentara
Veselin Vujović
Guliver Images

Legendarni Veselin Vujović jedan je od najvećih rukometnih autoriteta na ovim prostorima, a kako prenose hrvatski mediji, uskoro bi mogao da sedne na klupu Podravke Vegeta.

Nekadašnji selektor Srbije i Crne Gore, Makedonije i Slovenije osvrnuo se i na nedavno završeno Evropsko prvenstvo.

Povezane vesti

„Ja sam poslao, kada sam otišao iz Zagreba, glas da sam imao sam problem sa radnom dozvolom. Hrvatska nije priznavala diplomu koju sam imao, pa sam u međuvremenu položio to što mi je nedostajalo. Ministarstvo mi nije dalo potvrdu da radim, pa ispada da sam bio nelegalno u Hrvatskoj. Ako to bude sve u redu uskoro, mogu reći da smo dogovor postigli“, istakao je Vujović za Sportske Novosti i objasnio kako je došlo do kontakta s Podravkom.

„Jedan dan sam na Fejsbuku dobio poruku da gradonačelnik Koprivnice želi da se čuje sa mnom. Nazvao je, ispričao mi je sve što se događa… Iskreno, ne pada mi na pamet ženski rukomet, rekao sam mu, ali on je rekao: ‘Snaći ćeš se’. Moja je bila: ‘Ja ako kažem neću, neću te slagati sigurno’. On je rekao da oni hoće na tri godine, ja sam rekao do kraja sezone, jer sve ostalo nema smisla i može biti problem. Rekao sam da bih pokušao da se vratim hrvatske reprezentativke i doveo bih Skandinavke. Ništa iz okoline. Statistički, šest prvih klubova u Bundesligi ima 60 odsto Skandinavaca. A videli ste i muško EP gde su među šest Danska, Švedska, Island i Norveška.“

Nije ponuda Podravke jedina koju je dobio.

„Bio sam u priči sa Turcima na šest godina, ali finansijski deo im je bio problem, pa sam odustao od toga.”

Vujović smatra da je reprezentacija Hrvatske i dalje lider u regiji i pored lošeg rezultata na EP.

Veselin Vujović
Martin Rose/Bongarts/Getty Images

„Hrvatska je lider u regiji, ali porazom od Crne Gore uzdrmali su status, kao i Slovenci. Ne smatram da je Crna Gora bolja, ali je pokazala više. Mišljenja su podeljena. Javnost je bliža proceni da je ovo neuspeh. Ljudi koji imaju dokazanu rukometnu vrednost žele Hrvatskoj dobro i imaju pravo na kritiku ili savet. Za mene ne postoje mladi i stari, makar i ta podela postoji. Postoje dobar i loš, ali ako ja nisam sposoban da se izborim sa karakterom, ja ću onda pomladiti reprezentaciju. Ja sam to učinio u Sloveniji sa uspehom. Ne smatram da je pomlađivanje kada pozoveš igrača sa 34, a ne pozoveš igrača sa 36. Možda su se u nedostatku vremena i korone neki igrači pokazali. To je dobitak za Hrvatsku,“ prokomentarisao je i potom okrenuo trenersko jstruci.

„Ne slažem se da su Španci i Islanđani najbolji treneri. Igra se rukomet kako su naši treneri crtali. Danas su se vremena promenila. Ako vi uzmete da je španski rukomet u krizi, da su treneri zbog krize otišli van zemlje i u šest su jakih klubova Lige šampiona, uvek je neki od njih osvajač. Ako date Golužu, Obrvana, Horvata i slično u te klubove jedan će osvojiti Ligu šampiona i stvarno smatram da mnogo bolje radimo od njih.“

Prokomentarisao je i činjenicu da u reprezentacijama ne igraju uvek najbolji, nego oni koji odgovaraju jedni drugima?

„Pitanje ko kome odgovara rešava se razgovorom. Meni se nekad dogodilo da mi dođe igrač i kaže: “Ja ne mogu sa ovim’. Rekao sam: ‘OK, ali zovi toga drugog da dođe, pa da to rešimo’. Samo to može da donese korist ekipi. Sve što se događa u svlačionici treba da ostane tamo, ali mora se znati ko je šta mislio i rekao. Kada te stvari izađu u javnost to ne doprinosi dobrom rezultatu,“ naglasio je Vujović.