Adesanja i Volkanovski – može li im iko stati na put?

SK Fight 3. jul 202216:28 0 komentara
Aleksander Volkanovski
Carmen Mandato/Getty Images

U nedelju rano ujutru po srednjoevropskom vremenu u Las Vegasu je održana spektakularna priredba UFC 276 – uzbudljivih finiša nije bilo previše, ali su ljubitelji MMA na delu mogli da vide dvojicu apsolutnih majstora svog „zanata“ – Australijanca Aleksandra Volkanovskog i Novozelanđanina Izraela Adesanju. Posle nadmoćnih pobeda obojice postavlja se pitanje – ko će zaustaviti njihove šampionske vladavine?

UFC 276 mogli ste da pratite na kanalu SK Fight u direktnom prenosu, kao i na kanalu Nova S.

Volkanovski, koji je rođen u Vulongongu, u australijskoj državi Novi Južni Vels, poreklo vodi sa Balkana. Otac mu je iz makedonskog sela Beranci, a majka mu je Grkinja. Kao mladić jedno vreme je trenirao rvanje grčko-rimskim stilom, ali je od 14. do 23. godine bio ragbista, dok je uporedo radio i kao fizički radnik.

UFC 276:

Veoma je kasno krenuo sa profesionalnim MMA borbama, ali je na neverovatan način napredovao, a to čini i dalje. U Las Vegasu je po treći put u karijeri pobedio sjajnog Amerikanca Maksa Holoveja dominantnom jednoglasnom odlukom sudija posle pet rundi.

Bila je ovo četvrta odbrana pojasa u perolakojk kategoriji (do 66 kg) za „Volka“, koji u profesionalnim MMA mečevima ima skor od 25 pobeda (12 KO, 3 sabmišna) i jednog poraza. Od dolaska u UFC ima skor 12-0, a trenutno je u kolosalnoj seriji od 22 pobede.

Postavlja se pitanje – ko može da mu oduzme pojas, sada kada je po treći put pobedio najozbiljnijeg konkurenta? Volkanovski je prilično nizak za svoju kategoriju (168 cm), ali je posle najnovije pobede nad Maksom nagovestio da bi mogao da se okuša i u višoj diviziji (do 70 kg). Tamo je prvak bio Čarls Oliveira, dok mu zbog „promašene“ kilaže nije oduzet pojas.

Krajem godine trebalo bi da se bori za titulu sa ruskim predstavnikom Islamom Mahačevom. Ukoliko ostane u perolakoj kategoriji, jedan od potencijalnih rivala mogao bi da mu bude Britanac Arnold Alen, koji u UFC ima skor 9-0.

Titulu šampiona odbranio je i Izrael Adesanja – Novozelanđanin rođen u Nigeriji. U pet rundi je „ukrotio“ korpulentnog Džereda Kenonira i još jednom ostavio utisak da radi onoliko koliko mu je potrebno da neutrališe napade izazivača.

Ne preterano atraktivna borba imala je ishod kojem se „Izi“ nadao – nije se istrošio u još jednoj pobedi. Sada u MMA borbama ima skor od 23 pobede (15 KO) i poraza. Otkad je u oktobru 2019. godine osvojio pojas u srednjoj kategoriji (do 84 kg) protiv Robetra Vitakera, branio ga je pet puta.

Jedini izlet u polutešku kategoriju (do 93 kg) završio se neuspešno – savladao ga je Jan Blahovič, tadašnji šampion. Adesanja je, baš kao i Volkanovski, sa kojim ponekad trenira, „očisito“ diviziju od potencijalnih izazivača.

Sada su sve oči uprte u Brazilca Aleksa Pereiru, „srednjaša“ koji se takođe borio na UFC 276 – nokautirao je Šona Striklenda. On ima samo 6-1 u UFC borbama, a od dolaska u UFC ima tek 3-0.

Međutim, ono što ga najviše preporučuje kao narednog izazivača je činjenica da je u prethodnoj karijeri nokautirao Adesanju. Obojica su bili elitni bokseri najjače svetske promocije „Glori“.

Pereira ima fantastičnu snagu udarca, ali da li ima dovoljno MMA iskustva da se suprotstavi prvaku?