Kako je Aleksandar Rakić postao najbolji srpski MMA borac

SK Fight 8. apr 202410:00 15 komentara
Aleksandar Rakić
REUTERS/Jasmin Frank-USA TODAY Sports

U nekim sportovima može da se diskutuje o tome ko je najuspešniji Srbin svih vremena, ali u nekima je prilično jasno. Ko je najbolji sprski fudbaler – o tome može da se diskutuje... Ko je najbolji srpski teniser – o tome već ne može.

Kada je moderni MMA u pitanju, situacija je specifična jer se radi o veoma mladom sportu – tek 30 godina starom. Ipak, čim se malo razmisli, dolazi se do lakog zaključka.

Nijedan srpski MMA borac iz Srbije nije zabeležio rezultate koji su makar blizu pobedama koje je ostvario Aleksandar Rakić (14-3 MMA, 6-2 UFC).

Ovaj 32-godišnji Bečlija rođen je i odrastao u Austriji, a pod zastavom te države počeo je i profesionalnu karijeru. Međutim, od borbe sa Entonijem Smitom 2020. godine, Rakić se bori pod srpskom zastavom. Tim povodom MMA savez Srbije ga je 2022. godine izabrao za svog počasnog predsednika.

Aleksandar Rakić
Tom Szczerbowski-USA TODAY Sports

Ali, koliko je zapravo Aleksandar Rakić važan u svetskim MMA okvirima?

Pre svega, bitniji je nego što je ijedan srpski borac ikada bio u tri decenije dugoj istoriji mešovitih borilačkih veština. Kulminacija Rakićeve karijere odigraće se u noći između subote i nedelje (13 na 14. april) po srednjoevropskom vremenu.

U pitanju je MMA priredba UFC 300, na kojoj će „Raketa“ Rakić imati veoma bitnu ulogu. Rival će mu biti Jirži Prohaska, nekadašnji prvakom poluteške kategorije (do 93 kg). Na najvećoj svetskoj pozornici, bukvalno pred najbleštavijim svetlima Las Vegasa, Srbin će imati priliku da se vine u sam vrh poluteške divizije i dođe na korak od borbe za najveću nagradu u MMA svetu – UFC pojas.

UFC 300 ćete, kao i sve ostale UFC priredbe, moći da gledate u direktnom prenosu na kanalu SK Fight. Rakićeva borba biće emitovana u direktnom prenosu, iako se nalazi u uvodnom programu. Trebalo bi da počne između 03.00 i 04.00 u nedelju ujutru po srpskom vremenu. Sve vesti u vezi sa događajem UFC 300 pronađite NA OVOM LINKU.

Rakić je i te kako zaslužio priliku da nastupi na UFC 300 jer su njegovu dosadašnju karijeru zaista obeležile pobede na najvišem nivou.

Međutim, da bi došao do najveće svetske MMA scene, Aleksandar je morao da pređe dug i neugodan put.

UFC 300:

Hronolgija karijere koju je ostvario Aleksandar Rakić

Otkad je na lokalnoj austrijskoj sceni počeo da se bori kao profesionalac 2011. godine, Rakića je izdvajala velika posvećenost.

U MMA kavezu debitovao je kao 19-godišnjak, iako je prethodno imao solidan broj kik-boks mečeva. Radeći paralelno dnevne poslove, Rakić je gradio borilačku karijeru u kojoj je jasno zacrtao cilj – dolazak u UFC.

Zanimljivo je da je prvi meč izgubio – u nemačkom Grajfsvaldu tinejdžera Rakića tada je pobedio izvesni Kristijan Radke, borac kojem je taj meč jedini zabeležen na sajtu Šerdog.

Tada je počela Rakićeva neverovatna i sedam godina duga serija pobeda tokom koje je od skromnih sala centralne Evrope stigao do prestiža UFC oktagona. Menjao je regionalne promocije, pobeđivao je poznate, ali i manje eminentne rivale.*

*Jedna od „žrtava“ Rakićevog udaračkog stila u ovo doba bio je poznati (ne po dobrom) Laslo Čene, svojevrsna legenda evropskog MMA. Radi se o korpulentnom Mađaru koji je u profesionalnoj karijeri ostvario skor 2-26, a jedna od te dve pobede praktično je došla slučajno – Stipe Bekavac diskvalifikovan je u duelu sa njim, iako je bio dominantan.

Aleksandar Rakić
xJanerikxHenriksson via Guliver

Ubrzo, Rakićevi uspesi nisu mogli da se ignorišu, a Aleksandar je dobio poziv koji se u MMA svetu ne odbija – priliku da se okuša u UFC.

Sada nisam na tom nivou, ali plan mi je da za nekoliko godina Džonsu ‘otkinem glavu’ i uzmem pojas“, rekao je Aleksandar Rakić na startu svog UFC puta i privukao veliku medijsku pažnju.

Možda je u tom trenutku zvučao i prehvalisavo, ali je sebi postavio visoke ambicije i potpuno je predano radio na tome da ih ostvari. Okupio je Rakić oko sebe tim koji mu je odgovarao, tražio je mesta za pripreme koja će mu biti najpogodnija (često je boravio u Zagrebu u ATT i Cro Cop timu), a rezultati su počeli da dolaze.

Do Džonsa nije stigao – dugogodišnji vladar poluteške kategorije rešio je da napravi veliku pauzu, pa onda da se oproba kao teškaš… Ipak, Rakićeve reči nisu bile bez pokrića.

Rezultat napornog i dobro osmišljenog rada je bio jasan – pobede su počele da se nižu.

1. UFC borba

Protivnik: Fransimar Baroso (Brazil)

Ishod: Rakić pobeđuje jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde (30-27, 30-27, 30-27)

Lokacija i datum: Roterdam, 2. 9. 2017.

Rakić uz veliku sigurnost odrađuje posao u UFC debiju.

2. UFC borba

Protivnik: Džastin Ledet (SAD)

Ishod: Rakić pobeđuje jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde (30-25, 30-24, 30-24)

Lokacija i datum: Hamburg, 22. 7. 2018.

Apsolutna dominacija Rakića tokom svih 15 minuta borbe.

3. UFC borba

Protivnik: Devin Klark (SAD)

Ishod: Rakić pobeđuje tehničkim nokautom u prvoj rundi

Lokacija i datum: Priredba UFC 231, Toronto, 8. 12. 2018.

Bio je Rakić u problemima u pojedinim trenucima, ali je do pobede prekidom došao zahvaljujući vanserijskoj eksplizivnosti.

4. UFC borba

Protivnik: Džimi Manuva (Velika Britanija)

Ishod: Rakić pobeđuje nokautom u prvoj rundi

Lokacija i datum: Stokholm, 1. 6. 2019.

Spektakularni nokaut haj-kikom koji je obišao MMA svet i lansirao Rakića u centar pažnje svetske javnosti.

5. UFC borba

Protivnik: Volkan Ezdemir (Švajcarska)

Ishod: Rakić gubi podeljenom odlukom sudija posle tri runde

Lokacija i datum: Busan, 21. 12. 2019.

Kontroverzna sudijska odluka (dvojica bodovali 29-28 za Ezdemira, jedan 29-28 za Rakića). Rakić je imao odlične periode, ali i probleme sa nogom, koja mu je u srednjoj fazi borbe značajno otekla.

6. UFC borba

Protivnik: Entoni Smit (SAD)

Ishod: Rakić pobeđuje jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde (30-26, 30-27, 30-27)

Lokacija i datum: Las Vegas, 29. 8. 2020.

Apsolutna nadmoć Rakića tokom tri runde u kojima je, iako nije značajno zapretio prekidom, sve vreme kontrolisao situaciju u oktagonu. Pobeda protiv bivšeg izazivača koja je jasno pokazala da je Rakiću mesto u vrhu divizije.

7. UFC borba

Protivnik: Tijago Santos (Brazil)

Ishod: Rakić pobeđuje jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde (29-28, 29-28, 30-27)

Lokacija i datum: Priredba UFC 259, Las Vegas, 6. 3. 2021.

Još jedan nastup Rakića u kojem praktično sve vreme upravlja tokom borbe i prevodi je u ritam koji njemu odgovara. U mečevima sa Santosom i Smitom, Rakić je pokazao da je, pored udaranja, sposoban i za rvanje na najvišem nivou.

8. UFC borba

Protivnik: Jan Blahovič (Poljska)

Ishod: Rakić gubi tehničkim nokautom u trećoj rundi pošto sudija prekida borbu usled Rakićeve povrede kolena

Lokacija i datum: Las Vegas, 14. 5. 2022.

Rakić je bio izuzetno spreman i dobio je jednu od dve runde koje je odradio protiv bivšeg šampiona. Ipak, u trećoj rundi Rakiću puca prednji ukršteni ligament kolena pre nego što smo zapravo videli kulminaciju borbe.

Pred srpskim borcem bio je dug oporavak.

Mnogo je trebalo da prođe do Rakićevog povratka u oktagon, ali najbitnije je da je povreda kolena zalečena. Prvobitno je protivnik Aleksandru trebalo da bude Jan Blahovič, ali Poljak je otkazao revanš usled svoje povrede.

Zbog toga su se mečmejkeri okrenuli ideji koja postoji odavno – duelu Rakića i još jednog bivšeg prvaka, Jiržija Prohaske.

Trebalo bi da to bude fantastičan meč u kojem ćemo videti sudar različitih stilova, ali i relativno povoljan meč-ap za Rakića. Ako ikome Prohaskin divlji stil može da bude povoljan…

Kako Čejl Sonen kaže, mnogi su zaboravili koliko je Rakić dobar, pre svega američka javnost, koja ga nije dugo gledala.

Iza Rakića jeste duga pauza, baš kao i teška povreda, ali ne treba smetnuti s uma da Rakić dokom svoje karijere nije primio skoro nimalo štete. Imao je više nego dovoljno vremena da se zaštiti i nema sumnje da će u Vegasu publici moći da se predstavi na najbolji način.

Aleksandar Rakić
Guliver Images / BB190531JN046

Kako sada stvari stoje, neće se naći na glavnom programu, što je potpuno šokantno. Borbu ProhaskaRakić zamenio je duel Boa Nilkala i Kodija Brandidža. Koliko god bila jasna namera UFC da promoviše Nikala kao svoju superzvezdu u nastajanju, ipak zbunjuje činjenica da nisu mogli da mu pronađu atraktivnijeg rivala.

Međutim, i preliminarne borbe na priredbi kao što je UFC 300 jesu ogroman prestiž i gledaće ih čitav MMA svet. Ako pobedi, vrlo je moguće da će Rakić moći da se nametne kao naredni izazivač u kategoriji do 93 kg.

Da li će do kraja te večeri pojas oko struka imati Aleks Pereira ili Džamahal Hil, ostaje da se vidi, a kako sada stvari stoje, Rakić će biti sledeći u redu za tu titulu ukoliko savlada Čeha.

A sve ćete moći da pratite u direktnom prenosu na kanalu SK Fight.

Pred nama je MMA praznik – uživajte!

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

UFC 300
Printscreen

Kako zasad izgleda spisak borbi na UFC 300?

Glavna borba: Aleks PereiraDžamal Hil (za titulu šampiona poluteške kategorije, do 93 kg)

Sunaslovna borba: Vajli DžangSijaonan Jan (za titulu šampionke slamka kategorije, do 53 kg)

Glavni program: Džastin GejdžiMaks Holovej (do 70 kg)

Čarls OliveiraArman Carukijan (do 70 kg)

Bo NikalKodi Brandidž (do 84 kg)

Kako trenutno stvari stoje, borba u kojoj se sastaju Aleksandar Rakić, najbolji srpski MMA borac, i Čeh Jirži Prohaska, održaće se u uvodnom programu.

Ostale borbe preliminarnog programa

Kelvin KejtarAldžamejn Sterling (do 66 kg)

Holi Holm – Kejla Herison (do 61 kg)

Sodik JusufDijego Lopes (do 61 kg)

Rane preliminarne borbe

Džejlin TarnerRenato Moikano (do 70 kg)

Džesika AndražMarina Rodrigez (do 53 kg)

Bobi GrinDžim Miler (do 70 kg)

Dejvison FigeredoKodi Garbrant (do 61 kg)

Zasad. Imajte na umu da će svaka od ovih priredbi pretrpeti promene usled stvari koje su deo MMA folklora – povrede, padanja vage, doping, infekcije…

Uz sve što se promociji UFC može zameriti, mora se i reći – to zaista jeste mesto gde se najbolji sastaju sa najboljima. Uživajte u narednim mesecima na našim kanalima, ali i na sekciji SK FIGHT na sajtu Sport kluba.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare