Rakić zaustavljen u drugoj rundi borbe za pamćenje!

SK Fight 14. apr 20244:04 14 komentara

Srpski MMA borac Aleksandar Rakić doživeo je poraz na priredbi UFC 300. Njega je tehničkim nokautom u drugoj rundi porazio Čeh Jirži Prohaska. Ima za čim da žali 32-godišnji Bečlija jer je u prvoj rundi bio u odličnoj poziciji.

UFC 300 ste, kao i sve ostale UFC priredbe, mogli da gledate u direktnom prenosu na kanalu SK Fight. Sve vesti u vezi sa događajem UFC 300 pronađite NA OVOM LINKU.

Bila je ovo prva borba za Rakića posle dve godine tokom koje se oporavljao od teške povrede kolena. Rakić je sada na skoru od 14 pobeda (9 KO, 1 sabmišn) i 4 poraza. Od dolaska u UFC ostvario je 6 pobeda i 3 poraza, a ovo mu je bio drugi poraz zaredom. U julu 2022. godine u duelu sa Janom Blahovičem zaustavila ga je povreda kolena.

UFC 300:

Sa druge strane, Jirži Prohaska, nekadašnji šampion, vratio se na pobednički put. On je u novembru prošle godine u Njujorku izubio od Aleksa Pereire u borbi za naslov prvaka, a posle ovog trijumfa je na bilansu 4-1 u UFC, ukupno 30-4 u bogatoj karijeri.

Odlično je otvorio Rakić duel i sledio je plan koji je podrazumevao veliki broj leg-kikova. Uspeo je da uspori kretanje rivala i da mu nanese ozbiljne probleme na ovaj način, a i raskrvario ga je posle jedne kombinacije kada ga je iznad oka pogodio zadnjim direktom. Bio je Rakić bolji rival tokom najvećeg dela prve runde, ali je na pola minuta do kraja runde Prohaska uspeo jednim udarcem da uzdrma Srbina. Ipak, Rakić se sabrao i okončao uspešno prvih pet minuta.

Nastavio je Rakić i u drugoj rundi sa svojim planom, ali je bilo jasno da se borba rasplamsala. Videli smo pravi „rat“ u oktagonu u kojem su se nizale razuzdane razmene u centru kaveza, a iz jedne od takvih situacija Prohaska je izašao kao pobednik. Uspeo je da uzdrma Rakića, a potom ga serijom udaraca pošalje u nokdaun. Posebno je efikasan bio jedan udarac kolenom dok je Rakić bio na ogradi.

U parteru je potom Čeh zadao nekoliko udaraca ošamućenom Rakiću, a sudija Herb Din morao je da reaguje i prekine borbu, koja je zavedena kao trijumf Prohaske tehničkim nokautom. Lako je reći posle borbe, ali moguće je da je Rakić trebalo da traži šansu u rvanju, naročito u trenucima kada je bio uzdrman.

Jirži Prohaska, Aleksandar Rakić
Carmen Mandato/Getty Images
Jirži Prohaska, Aleksandar Rakić
Carmen Mandato/Getty Images
Jirži Prohaska, Aleksandar Rakić
Carmen Mandato/Getty Images
Jirži Prohaska, Aleksandar Rakić
Carmen Mandato/Getty Images

Rezultati svih borbi na UFC 300:

Glavna borba: Aleks Pereira – Džamal Hil (za titulu šampiona poluteške kategorije, do 93 kg): Pobeda Pereire nokautom u prvoj rundi

Novi neverovatan nokaut Pereire za njegovu prvu odbranu šampionskog naslova u poluteškoj diviziji. Neverovatna je ležernost kojom je Brazilac došao do pobede nad Hilom. Dobio je nizak udarac, rutinski je poručio sudiji Dinu da mu ne treba dodatno vreme, a potom nekoliko sekundi kasnije nuklearnim levim krošeom uspavao rivala.

Sunaslovna borba: Vajli Džang – Sijaonan Jan (za titulu šampionke slamka kategorije, do 53 kg): pobeda Džang jednoglasnom odlukom sudija posle pet rundi (49-45, 49-45, 49-45)

Fantastična borba u kojoj je šampionka Džang dominirala u prve dve runde kineskog dvoboja i bila nadomak pobede u dva navrata. U trećoj Jan beleži čudesan povratak, ali na kraju u poslednje dve runde rvanje spasava prvakinju, koja opet brani pojas.

Glavni program: Džastin Gejdži – Maks Holovej (do 70 kg): Pobeda Holoveja nokautom u poslednjoj sekundi pete runde

Prizor koji će se pamtiti! Maks Holovej je dominirao borbom za simbolični BMF pojas, ali je uprkos tome u finišu pete runde pokazao Gejdžiju na centar oktagona i poručio mu da želi da se dvojica asova obračunaju. Udarci su poleteli na obe strane, a legenda Havaja je u poslednjoj sekundi nokautom krošeom zaustavila Gejdžija.

Čarls Oliveira – Arman Carukijan (do 70 kg): Pobeda Carukijana podeljenom odlukom sudija posle tri runde (29-28, 29-28, 28-29)

Čudna borba u kojoj je Oliveira u dva navrata umalo trijumfovao sabmišnom, ali je tokom najvećeg dela borbe bolji rival bio Jermen. Na kraju podeljena odluka kojom je Carukijan bio iznenađen, a publika razočarana, iako je prilično jasno je Arman uradio više da trijumfuje.

Bo Nikal – Kodi Brandidž (do 84 kg): Pobeda Nikala primoravanjem protivnika na predaju u drugoj rundi (rear-naked choke)

Nikal dokazuje da je jedan od najvećih MMA talenata planete novom rutinskom pobedom i sada je njegov profesionalni skor 6-0. Nekadašnji rvač opravdava ulogu ogromnog favorita nastavlja uspon u srednjoj kategoriji.

Ostale borbe preliminarnog programa

Kelvin Kejtar – Aldžamejn Sterling (do 66 kg): Pobeda Sterlinga jednoglasnom odlukom sudija posle tri runde (30-27, 30-27, 30-27)

Veoma loš nastup Kejtara, koji praktično ništa nije pokazao za tri runde i prvi trijumf Sterlinga u novoj diviziji. Prethodno je „Aldžo“ bio šampion u kategoriji do 61 kg.

Holi Holm Kejla Herison (do 61 kg): Pobeda Herison primoravanjem protivnice na predaju u drugoj rundi (rear-naked choke)

Apsolutna dominacija nekadašnje olimpijske šampionke u džudou. Uskoro je, po svemu sudeći, očekuje borba za titulu šampiona.

Sodik Jusuf – Dijego Lopes (do 61 kg): Pobeda Lopesa tehničkim nokautom u prvoj rundi

Treća pobeda zaredom za Lopesa, deluje kao sjajan talenat za budućnost u perolakoj kategoriji.

Rane preliminarne borbe

Džejlin Tarner – Renato Moikano (do 70 kg): Pobeda Moikana tehničkim nokautom u drugoj rundi

Imao je Tarner veliku priliku za trijumf u prvoj rundi, poslao je rivala u nokdaun, ali se tada okrenuo u počeo da se raduje, misleći da je u pitanju nokaut i da je borba prekinuta.

Džesika Andraž – Marina Rodrigez (do 53 kg): Pobeda Andraž podeljenom odlukom sudija posle tri runde (28–29, 29–28, 29–28)

Bobi Grin – Džim Miler (do 70 kg): Pobeda Grina jednoglasnom i ubedljivom odlukom sudija posle tri runde dominacije i krvave borbe, kada je veteran Miler u pitanju (30–27, 30–25, 29–26)

Džim Miler je jedini borac koji je nastupio na sve tri jubilarne Ovaj 40-godišnjak iz Nju Džersija je na UFC 100 pobedio Marka Denziga, a na UFC 200 Takanorija Gomija. Na UFC 300 nije uspeo da dođe do het-trika. Skor u njegovoj karijeri je 37-18-1, dok je Bobi Grin posle pobede na 32-15-1-1.

Dejvison Figeredo – Kodi Garbrant (do 61 kg): Pobeda Figereda primoravanjem rivala na predaju u drugoj rundi (rear-naked choke)

U SUSRET UFC 300 NA SPORT KLUBU:

UFC 300: Rakić rutinski „prošao vagu“, Kejla da li si to ti?

Rakić fokusiran pred UFC 300: Kad sam miran, opasan sam!

Aleksandar Rakić na UFC 300: Direktan prenos na SK Fight!

Kako je Aleksandar Rakić postao najbolji srpski MMA borac

Bliži se UFC 300, vreme je da se podsetimo UFC 100 i UFC 200

MMA početnik ima prednost na UFC 300 u odnosu na Rakića

Jirži Prohaska, Rakićev protivnik na UFC 300 – MMA „samuraj“

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare