Bangkok pred bokserski turnir za OI vizu – kao usijana rerna

SK Fight 18. maj 202419:21 1 komentar
Foto Privatna arhiva

Reprezentativka Srbije i bronzana sa Evropskog prvenstva u Beogradu, Nina Radovanović (do 50 kg), pre sedam dana stigla je u trening kamp u glavnom gradu Tajlanda, kako bi se aklimatizovala na enormnu vlažnost vazduha i neprimerene temperature, uoči početka olimpijskog kvalifikacionog turnira u boksu (24. maj - 3. jun) za plasman na Igre u Parizu.

Oblivena „potokom“ znoja, Nina Radovanović provodi pripreme u Bangkoku. Enormni gubici tečnosti podstaknuti su surovom azijskom klimom, ali, „put do zvezda posut je trnjem“.

„Da smo došli i mesec ranije, ne bismo mogli da se aklimatizujemo na ovu klimu, osećamo se kao da smo u paklu“, slikovito je objasnio Darko Radovanović, suprug i trener srpske reprezentativke.

Nina trenira zajedno sa članicama azijskih selekcija, a u kampu su i predstavnici južnoameričkih reprezentacija, nekoliko evropskih sastava…

„Jako je naporno da se podnese ova klima. U dvorani za trening je pakleno. Postavili su neke ventilatore, ali, to je zanemarljivo, samo se rasprši jara, a topao, vlažan vazduh – ubija. Pod kacigama je kao u sauni. Baš svi od Evropljana koji su ovde, imaju isti problem“, istakla je Nina Radovanović.

Uprkos teškoćama, Nina nema vremena za žalopojke, u četvrtak 24. maja počinju borbe, dan ranije je žreb.

„Imala sam prilike da sparingujem sa nekoliko bokserki, mahom iz Azije i Južne Amerike. Najteže mi pada klima, sve ostalo je mnogo manji problem“, prokomentarisala je Nina Radovanović, koja je specijalno za Sport Klub poslala fotografiju iz dvorane za trening, ovekovečenu posle sparinga sa Kolumbijkom Ingrit Valensijom (na slici desno), koja je osvojila bronzu na OI u Tokiju, a ovde je neopterećena rezultatom, jer je već izborila olimpijsku vizu.

Nina je imala maler na prethodnom kvalifikacionom turniru u Italiji, službeno rečeno – „poražena je za zelenim stolom“! Neslavan epilog desio se zbog promene mesta zvaničnog merenja, o čemu organizatori nisu blagovremeno obavestili Ninu i njenog trenera, pa je srpska reprezentativka zakasnila na novo mesto merenja, bukvalno za pet minuta.

„I ovde u Bangkoku, kao i prethodno u Busto Arsiciju, jedino mi imamo privatan smeštaj, van  oficijelnog hotela, gde će da budu stacionirani članovi svih reprezentacija. Čudna je situacija sa Nininim tretmanom u reprezentaciji Srbije, ali, nije trenutak da o tome sada pričamo, vreme je za maksimalan fokus na predstojeće borbe“, istakao je Darko Radovanović.

Ostatak srpske reprezentacije iz Beograda će se zaputiti u Bangkok u ponedeljak 20. maja. U avionu bi od takmičara i takmičarki trebalo da budu, bronzana na EP u Beogradu Anđela Branković (do 57 kg), evropska šampionka Kristina Kuluhova (do 66 kg), treći sa EP u glavnom gradu Srbije, Omer Ametović (do 51 kg), zatim Aleksej Šendrik (do 63.5 kg) i Vladimir Mirončikov (do 80 kg), koji nisu učestvovali na EP, kao i Sadam Magomedov (do 92 kg) i Dušan Veletić (+92 kg), dvojica potonjih, koji su na EP osvojili bronzano, odnosno srebrno odličje.

Srbija već ima tri olimpijske vize. Izborili su ih aktuelne šampionke Evrope iz Beograda, Sara Ćirković (do 54 kg) i Natalija Šadrina (do 60 kg), kao i Vahid Abasov (do 71 kg), osvajač bronze na EP u velter kategoriji (do 67 kg), i pre dve godine u Jerevanu, gde se domogao zlatne medalje.

To je već rekord po broju učesnika predstavnika Srbije na olimpijskom bokserskom turniru. U ovom veku, kao reprezentativac SR Jugoslavije, Geard Ajetović (do 69 kg) je boksovao na OI u Sidneju (2000), a potom za Srbiju, Aleksandar Drenovak (do 75 kg) u Londonu (2012) i Nina Radovanović u Tokiju (2021).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare