Boks: Srbiji četiri medalje na omladinskom prvenstvu Evrope

SK Fight 12. apr 20240:57 0 komentara
Anastasija Bošković
foto: BSS

Plasmanom u polufinale odličja su obezbedili Sanja Mitić (do 50 kg), Anastasija Bošković (do 70 kg), Nikola Maksimović (do 48 kg) i Hamza Rašljanin (do 71 kg).

Piše: Dušan Vasiljević

Da Srbija ima bokserske talente, potvrđeno je i na ovogodišnem Šampionatu Evrope u omladinskom uzrastu za muškarce i devojke u hrvatskom turističkom centru – Poreču, kao uostalom, i godinama unazad na brojnim međunarodnim takmičenjima…

Srpski boks:

„Drugi je par rukava“, što kasnije u seniorskom uzrastu svi ti srpski talenti ubrzo postanu osrednji u takmičarskom smislu, a što je još bolnije, mnogi prerano završavaju karijeru. Međutim, to se u poslednje vreme menja u pozitivnom smislu za bokserski sport u Srbiji, što potvrđuju seniorski uspesi nekadašnje omladinske šampionke sveta Sare Ćirković, pa Omera Ametovića i Almira Memića, osvajača vrednih odličja u mlađim uzrastima, a sada uzdanicama u seniorskoj selekciji uoči Evropskog šampionata u Beogradu koji će da bude održan od 18. do 28. aprila.

Trofejni niz je započela Sanja Mitić. Ona je voljom žreba ušla u četvrtfinale i pobedom nad Poljakinjom Natalijom Nieviadomskom na poene 4:1 stigla bar do bronze. U polufinalu će Sanja da boksuje protiv Turkinje Emine Kilinić.

Da je boks u konkurenciji žena u usponu u Srbiji, nije samo potvrda uspeha pomenute Sare Ćirković, ili aktuelnih šampionki sveta, Nine Radovanović (IBO verzija) i Nine Pavlović (WBF), već i uspesi naših devojaka na EP u Poreču. Učestvujemo sa dve devojke na šampionatu u Istri, i obe su osvojile medalje.

Sanja Mitić
foto: BSS

Sanji se pridružila na postolju namenjenom osvajačima medalja Anastastija Bošković. Ona je u četvrtfinalu savladala Hrvaticu Lanu Kovačić prekidom borbe od strane sudije u ringu u drugoj rundi. U polufinalu Anastasija će da boksuje protiv Italijanke Miriam Di Savino.

Nikola Maksimović je takođe voljom žreba ušao u četvrtfinalu, gde je savladao na poene 4:3 Davida Zaharija iz Izraela, posle takozvanog „bot rivjua“, dodatnog bodovanja, gde je prednost data našem reprezentativcu. Maksimović će za plasman u finale da boksuje protiv Oleksandra Zvierieva iz Ukrajine.

Hamzi Rašljaninu bile su potrebne dve pobede na putu do medalje. Prvo je savladao predstavnika Kipra Mahmuda Karnabu prekidom borbe u trećoj rundi, a potom i Alekseja Tendlera iz Slovenije na poene 5:0. Rašljanin će u polufinalu da boksuje protiv Ukrajinca Oleha Hičve.

Anastasija Bošković
foto: BSS

Na EP su učešće uzela još trojica srpskih omladinaca. Ognjen Antić (do 60 kg) je na startu pobedio Slovenca Andreja Bojića prekidom u trećoj rndi, a potom u četvrtfinalu na poene izgubio od reprezentativca Hrvatske Mateja Martona posle „bout rivjua“ 2:5. Dženis Vanić (do 67 kg) je poražen na poene 5:0 od Besiana Karaja iz Albanije, a Srđan Tomić (do 86 kg) je takođe izgubio odlukom sudija 5:0, od Hrvata Josipa Tokića.

Bez obzira što još nije stavljena tačka na Šampionat, izabranici selektora Branislava Jovičića su ispunili očekivaja… Samo da u dogledno vreme, kad stasaju za seniorsku konkurenciju, nastave u istom rezultatskom stilu. Po talentu, to i obećavaju.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!