Boks je čekao 24 godine: Fjuri – Usik i sve šta treba znati

SK Fight 15. maj 202411:30 13 komentara
Tajson Fjuri, Aleksandar Usik
Richard Pelham/Getty Images

Boks je čudan sport. Kad to kažemo, ne govoroimo o dešavanjima u ringu, već prvenstveno o onome što prati organizaciju mečeva.

Primera radi, bliži se finale Lige šampiona. Da li ljubitelji fudbala ikada kažu:

Jao, samo kada bi se ta utakmica održala…

Ne, naravno. Svi znaju da će Borusija Dortmund i Real Madrid odigrati taj meč. Nemoguće je da ga ne odigraju.

Međutim, u boksu nije tako. U danima koji prethodne najvećem bokserskom duelu u novijoj istoriji, najčešća misao fanova je:

Samo da borbe bude!

Tajson Fjuri, Aleksandar Usik
Alex Pantling/Getty Images

Predstojećeg vikenda u „Kingdom areni“ u Rijadu sastaju se Tajson Fjuri i Aleksandar Usik. Bokserska priredba reklamira se pod sloganom „Ring of Fire“ (Vatreni ring). Pobednik ovog duela postaće prvi neprikosnoveni šampion teške kategorije profesionalnog boksa još od Lenoksa Luisa davne 2000. godine!

Vreme održavanja borbe Fjuri – Usik

Usik i Fjuri bi trebalo da krenu ka ringu nešto posle ponoći u noći između subote i nedelje. Čitav program startuje u 18.00 po srpskom vremenu.

Skoro četvrtinu veka „kraljevska kategorija“ nema apsolutnog šampiona, onog ko je objedinio sve najveće titule svoje ere. Najbliži tome bili su braća Kličko, koji su na svom vrhuncu istovremeno držali pojaseve, ali iz očiglednih razloga nisu želeli da se bore međusobno.

Sada ćemo napokon dobiti dugo čekanog, jednog šampiona. Valjda.

A zbog čega bi se iko plašio da se borba neće održati?

Bokserski fanatici imaju mnoga bolna iskustva u ovom pogledu. Najsvežije se odigralo pre samo tri meseca. Fjuri i Usik su prvobitno imali zakazan okršaj za februar, ali je bizarna nezgoda dovela da toga da borba bude odložena svega 15 dana pred održavanje.

„Kralj Cigana“ Fjuri se spremao za meč sparingujući sa Agronom Smakićijem, kada je hrvatski bokser laktom nehotice udario Britanca u lice. Imao je Fjuri zaštitnu opremu, imao je verovatno Smakići i instrukcije da se ne „lakta“, ali vrh zgloba je pogodio boksera iz Mančestera u arkadu i napravio veliku posekotinu. Odmah je bilo jasno da sve mora da se pomeri.

BORILAČKI SPORTOVI: VESTI NA SAJTU SPORT KLUBA

Kako se Tajson priprema za Pola: Ništa seks, ništa marihuana

SK kviz: Koliko poznajete boks (istorija teške kategorije)?

„Tek je trebalo da udarim Fjurija svom snagom, a on već pao“

Mozes Itauma: Upamtite ime, ima dinamit u rukavicama (VIDEO)

Nesrećni lakat u glavu (teško da postoji srećan) bio je samo kulminacija jednog nepovoljnog trenda. Nažalost, borbe koje navijači žele vrlo često se odlažu do iznemoglosti ili se, naprosto, nikad ni ne održe.

Fjuri i Usik su idealan primer, iako nisu jedini koji su se (dosad) izbegavali. Još devedesetih smo tugovali jer nismo u ringu videli Lenoksa Luisa i Ridika Boua. Ili Majka Tajsona i stariju verziju Džordža Formana.

A šta tek reći za nikad realizovani meč Lenoks LuisVladimir Kličko… Ili makar Ivander HolifildVitalij Kličko… Iz jednog ili drugog razloga – ostali smo uskraćeni.

Što se tiče istorije „ne-borenja“ Usika i Fjurija, setimo se da su se njih dvojica još krajem 2022. godine mrko gledali u ringu, nekoliko minuta pošto je Fjuri „prebio“ Dereka Čisoru po treći put u karijeri. Setimo se i kako je u 2023. godini bila „dogovorena“ borba. Ipak, naprasno je odjavljena jer finansijski uslovi nisu bili do kraja dogovoreni.

Istini za volju, bilo je to pre nego što su saudijske vlasti preko svog „Autoriteta za zabavu“ čvrsto preuzele konce svetske bokserske scene. Odjednom, kada su honorari postali dovoljno veliki, „zaraćene“ promocije su se odovoljile, a netrpeljivost među bokserima je splasnula.

A sada, deluje da su sve prepreke otklonjene i da će borbe – biti.

Tajson Fjuri, Aleksandar Usik
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Držite palčeve u narednih nekoliko dana. Do meča je ostalo još sasvim malo, ali ne treba se opuštati – poslednji treninzi, medijske obaveze, karnevalski izlasci do ringa… Nažalost, svaki od tih događaja je prilika za neočekivani problem.

Tek ako sve prođe kako treba do samog prolaska kroz konopce i stupanja u borilište, onda možete da odahnete.

To će označiti da je došlo vreme da se uživa u boksu jer, uprkos svemu, ovo jesu dvojica najboljih teškaša svoje ere.

Budimo iskreni, čekali smo duže nego što je iko mogao i da zamisli.

U NASTAVKU TEKSTA PRONAĐITE SVE POTREBNE INFORMACIJE O BORBI FJURI – USIK, TITULAMA ZA KOJE SE TAKMIČE, UVODNIM BORBAMA, TERMINIMA, STATUSU KOJI IMA FILIP HRGOVIĆ…

Osnovne informacije

Derek Čisora, Tajson Fjuri
Warren Little/Getty Images

Tajson Fjuri

Skor: 34-0-1, 24 KO

Visina: 206 cm

Raspon ruku: 216 cm

Težina: 123,5 kg (izmeren pred meč sa Enganuom)

Datum rođenja: 1. jun 1988.

Stav: Konvencionalni

Država: Velika Britanija

Aleksandar Usik
Gabriel Kuchta/Getty Images

Aleksandar Usik

Skor: 21-0, 14 KO

Visina: 190,5 cm

Raspon ruku: 198 cm

Težina: 100 kg

Datum rođenja: 17. januar 1987.

Stav: Kontragard

Država: Ukrajina

Spisak uvodnih borbi

Mozes Itauma
James Chance/Getty Images

Kruzer kategorija (do 90 kg): Džai OpetajaMairis Brijedis (za titulu IBF šampiona sveta)

Super perolaka kategorija (do 59 kg): Džo KordinaEntoni Kakači (za titulu IBF šampiona sveta)

Teška kategorija: Frenk SančezAgit Kabajel

Teška kategorija: Mozes ItaumaIlija Mezencev

Laka kategorija (do 61 kg): Mark ČembrlejnDžošua Vahab

Kruzer kategorija (do 90 kg): Sergej KovaljovRobin Safar

Laka kategorija (do 61 kg): Danijel LapinOktavio Pudivitr

Kruzer kategorija (do 90 kg): Dejvid NjikaMihael Zajc

Perolaka kategorija (do 57 kg): Ajzak LouHasibula Ahmadi

Titule o kojima se odlučuje u borbi Fjuri – Usik

Francois Nel/Getty Images

Situacija ovde prilično komplikovana, baš kao što je uvek slučaj kada se govori o bokserskoj administraciji.

Ono što znamo je da će ovaj duel napokon ujediniti sve relevantne titule u svetskom profesionalnom boksu, prvi put posle ogromne pauze. Fjuri u ovaj duel unosi WBC pojas, dok Usik „na talon“ stavlja titule u verzijama WBA, IBF i WBO, koje je osvojio u duelu sa Entonijem Džošuom.

Osim toga, Usik je nosilac titule časopisa „Ring“, nezvanično pete velike titule u svetskom boksu, a što je mnogo važnije, Fjuri je nosilac zvanja „linealnog“ šampiona sveta. Šta to znači?

Linealni prvak se postaje na osnovu drevnog principa – čovek koji je pobedio čoveka. Naslov linealnog prvaka federacija ne može da vam oduzme jer ste, primera radi, neaktivni ili ne prihvatate obaveznog izazivača. Linealni prvak se postaje u ringu, a isto tako se i linealne titule gube – porazom među konpcima.

Ova tradicija traje od 1885. godine kada je legendarni Džon L. Salivan, „Snažni momak iz Bostona“, univerzalno smatran za najboljeg boksera teške kategorije svog doba. Kada je Salivana pobedio Džejms Korbet, on je postao linealni šampion sveta. Kada je Korbeta pobedio Bob Ficsimons, on je postao linealni prvak i tako dalje – „linija“ se, uz kraće prekide, proteže sve do današnjih dana i Tajsona Fjurija.

Ukupno je 38 boksera u teškoj kategoriji imalo ovu počast, a neki su linealni prvaci postajali dvaput – Flojd Paterson, Ivander Holifild, Džordž Forman i Lenoks Luis. Jedini kojem je to pošlo za rukom triput je niko drugi do Muhamed Ali.

Dešavalo se da se „linija“ prekine kada bi se neko penzionisao neporažen – to su učinili Roki Marčano i Lenoks Luis, ali je posle toga prilično lako bila ustanovljena nova „linija“, tj. njen nastavak. Posle Lenoksovog penzionisanja nekoliko godina bilo je neophodno da se kao univerzalno najbolji teškaš nametne Vladimir Kličko, a njega je 2015. godine porazio Fjuri i preuzeo ovu titulu, koja zapravo i nije titula, već zvanje.

Gde je tu Filip Hrgović?

Filip Hrgović
xDanielxGoetzhaber via Guliver

Hrvatski bokser Filip Hrgović nalazi se nadomak samog svetskog vrha. Zagrepčanin (31 godina, 17-0, 14 KO) je stekao status obaveznog izazivača u federaciji IBF. Ova organizacija odlučna je da sprovede svoj naum o obaveznoj borbi za izazivača posle meča FjuriUsik.

Dakle, IBF je naredila da se Hrgović bori za titulu dostupnom prvom prilikom – rival bi mu bio pobednik okršaja Britanca i Ukrajinca. A Fjuri i Usik to trenutno ne žele, već hoće revanš na jesen, alternativu koja je finansijski znatno unosnija. O tome je otvoreno govorio i Turki Alalših, savetnik saudijskog princa i kreator čitave priredbe „Vatreni ring“.

To znači da, kako trenutno stvari stoje, druga borba Fjurija i Usika neće biti za titulu apsolutnog šampiona, već za sve titule osim IBF. U međuvremenu bi za IBF pojas trebalo da se bore Hrgović i Entoni Džošua.

Ipak, za sve to postoji jedan preduslov – „El Animal“ Hrgović treba da pobedi u svojoj predstojećoj borbi. Ona je zakazana za prvi jun, takođe u Rijadu. Protivnik hrvatskom teškašu biće Danijel Duboa, nekadašnji izazivač. Biće to jedan od uvodnih mečeva priredbe u kojoj će se sastati i Diontej Vajlder i Džilei Džang.

Pre Hrgovića, samo su dvojica Hrvata osvajali titule šampiona sveta u profesionalnom boksu – Mate Parlov i Stipe Drviš.

Raspored najvećih boks-priredbi za ostatak 2024. godine:

Deontej Vajlder
Al Bello/Getty Images

24. maj, Žešov: Lukaš RozanskiLorens Okoli

25. maj, Lids: Džoš TejlorDžek Katerol

1. jun, Rijad: Diontej VajlderDžilei Džang

Na ovoj priredbi videćemo i borbe: Dmitrij BivolMalik Zinad i Danijel DuboaFilip Hrgović

15. jun, Las Vegas: Džervontej DejvisFrenk Martin

29. jun, Glendejl: Huan Fransisko EstradaDžesi „Bem“ Rodrigez

6. jul, Njuark: Šakur StivensonArtjom Artjunijan

6. jul, Anahajm: Nejt DijazHorhe Masvidal

20. jul, Arlington: Džejk PolMajk Tajson

3. avgust, Los Anđeles: Israil MadrimovTerens Kroford

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

Majk Tajson Džejk Pol
Christian Petersen/Getty Images

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare