Borba za sva vremena: „Češki samuraj“ je kralj poluteškaša!

SK Fight 12. jun 20228:13 > 11:14 7 komentara
Jirži Prohaska
xSuhaimixAbdullahx via Guliver

Novi prvak poluteške kategorije (do 93 kg) u elitnoj MMA promociji UFC je Čeh Jirži Prohaska – on je u noći između subote i nedelje po srednjoevropskom vremenu oduzeo šampionski pojas brazilskom veteranu Gloveru Tešeiri nateravši ga na predaju gušenjem (rear-naked choke) u finišu pete runde izuzetno uzbudljivog meča.

Borbe glavnog programa mogli ste da pratite u direktnom prenosu na kanalu SK Fight.

Prohaska je na taj način postao prvi češki šampion u istoriji UFC, a pojas u ovoj diviziji nastavlja često da menja vlasništvo otkad dugogodišnji „vladar“ poluteškaša Džon Džons odlučio da se oproba u teškoj kategoriji. Pre 42-godišnjeg Tešeire, mandat šampiona imao je i Poljak Jan Blahovič.

UFC:

U izuzetnoj borbi, koji neki smatraju jednom od najboljih u istoriji ove kategorije, Jirži Prohaska je u nekoliko navrata bio ozbiljno uzdrman, ali je bio izdržljiviji i slavio na samom kraju na opšte oduševljenje publike u Singapuru, u kojem je čitava priredba UFC 275 i bila organizovana.

Posle ovog trijumfa novi šampion, 29-godišnjak iz Brna, ima skor od samo 3-0 od dolaska u UFC, ali se nalazi u nizu od 13 pobeda ukupno i 11 pobeda prekidom! U profesionalnom „kavezu“ ostvario je 29 trijumfa (25 KO, 3 sabmišna), 3 poraza i 1 remija. Zanimljivo je Prohaski jedan od poraza naneo Srbin Bojan Veličković, još 2012. godine u Beogradu.

Glover Tešeira, najstariji osvajač prvog UFC pojasa u istoriji, ovim je okončao seriju od šest pobeda i ima skor od 33 pobede (18 KO, 10 sabmišna) i 8 poraza.

Zanimljivo je videti ko će Prohaski biti sledeći izazivač – zasad deluje da će to biti nekadašnji prvak Jan Blahovič, koji je u svom prethodnom duelu porazio Srbina Aleksandra Rakića, koji je izgubio usled povrede kolena.

U „sunaslovnoj“ borbi šampionka muva kategorije (do 57 kg) Valentina Ševčenko odbranila je pojas po sedmi put, doduše, znatno teže od očekivanog. Ona je podeljenom odlukom sudija posle pet rundi savladala Brazilku Taliju Santos. Dvoje sudija su bodovali za Ševčenko (48:47 i 49:46, a jedan za Santos 48:47).

Ovim trijumfom „Metak“ iz Kirgizstana produžila je seriju pobeda na devet, a u profesionalnom „kavezu“ ima 23 pobede (8 KO, 7 sabmišna) i 3 poraza.

Nekadašnja prvakinja Vajli Dženg u drugoj rundi je nokautirala još jednu bivšu šampionku u borbi slamka kategorije (do 53 kg) – Poljakinju Joanu Jendžejčik. Bio je to ubojit „spinning back fist“ u drugoj rundi, kojim se Kineskinja vratila na pobednički put posle dva poraza od Rouz Namajunas. Za legendarnu Jendžejčik ovo je peti poraz u poslednjih sedam borbi, a posle završetka meča objavila je da se povlači i da želi da postane majka.

U ostalim borbama glavnog programa mogli smo da vidimo dva okršaja „velteraša“ (do 77 kg) – Džejk Metjuz je u drugoj rundi nokautirao Andrea Fijalja, a Džek Dela Madalena iz Australije je tehničkim nokautom u prvoj rundi zaustavio ruskog predstavnika Ramazana Emejeva.

Idućeg vikenda UFC će održati priredbu u Ostinu, a u glavnoj borbi očeuje nas duel dvojice asova perolake kategorije (do 66 kg) – Kelvina Kejtara i Džoša Emeta.