Džojs – Žang 2 samo na SK8: Revanš spektakularne borbe!

SK Fight 22. sep 202314:06 1 komentar
Žang Žilei, Džo Džojs
Action Images via Reuters/Andrew Couldridg

U 2023. godini možemo slobodno reći da je teška divizija profesionalnog boksa „mrtva“. Dosad smo videli tek dva uzbuđenja – za jedno se pobrinuo kontroverzni nizak udarac Danijela Duboe u meču za titulu sa Aleksandrom Usikom, a drugi su nam podarili Džo Džojs i Žang Žilei.

Čitavu boksersku priredbu iz londonske „Koperboks arene“ moći ćete da pratite u direktnom prenosu ekskluzivno na Sport klubu 8, kao i SBB mreži i EON platformi. Uvodne borbe kreću od 20.30 časova, a okršaj Džojsa i Žanga očekuje nas oko 23 časa po srednjoevropskom vremenu.

Britanac i Kinez imali su meč 15. aprila tekuće godine u Londonu, a „Veliki prasak“ Džang trebalo je da bude samo poslednja provera za Džojsa pred njegov duel sa sunardonikom Tajsonom Fjurijem. Unapred su Džojsu, svojevremeno olimpijskom vicešampionu, mediji dodelili pobedu sa bokserom koji je protiv Filipa Hrgovića, uprkos porazu, pokazao da je veoma opasan.

Povezano:

Međutim, kako je aprilska borba u „O2 areni“ odmicala, postajalo je jasno da Žang nije došao da bude „topovsko meso“. Iz runde u rundu nemilosrdno je zadnjim direktom iz kontragarda kažnjavao ljubimca domaće publike. Do te mere je njegova dominacija bila izražena da je u šestoj rundi sudija morao da prekine borbu i dodeli trijumf tehničkim nokautom Žangu.

Džojs je doživeo prvi veliki neuspeh u profesionalnoj karijeri, prvi poraz uopšte otkad je kročio u pro ring, pa sada ima skor 15-1. Mnogi su ga pripremali za napad na Fjurijev WBC pojas, ali posle Žangove „kanonade“ sve je palo u vodu.

Jedini način da se Džojs vrati na šampionski put jeste da u neposrednom revanšu uzvrati Kinezu istom merom. Imao je sreće jer su se promotori lako dogovorili da se revanš zakaže za 23. septembar, takođe u Londonu.

Zhang Zhilei
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

U hali „Koperboks“ sagrađenoj 2012. godine namenski za takmičenja na Olimpijskim igrama, održaće se sjajna bokserska predstava. U glavnoj borbi videćemo drugi duel Žanga i Džojsa i praktično poslednju priliku za 38-godišnjeg Džoa da dođe do prilike da se bori za svetsku titulu.

U pitanju je najbolje što teškaški boks može da ponudi u 2023. godini. Usik se borio protiv, uprkos kontroverzama, vidno lošijeg protivnika. Drugi šampion, Tajson Fjuri, otišao je još dalje. On će se na jesen boriti protiv MMA asa Frensisa Enganua u borbi koju ne priznaju regulatornma tela svetskog boksa.

U međuvremenu, ljubitelji boksa nisu ostali uskraćeni. Kad već šampioni ne žele, izazivači su voljni da publici pruže pravi spektakl. Uradili su to u aprilu, nema razloga da to ne učine i u subotu. Velika preporuka za sve fanove boksa – u subotu uveče budite uz SK8.

Džo Džojs
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
Džo Džojs Žilei Žang
Photo by James Chance/Getty Images

Bonus video