Dan za boks i istoriju: Poznato kad kreće meč Fjuri – Usik

SK Fight 18. maj 20249:55 16 komentara
Tajson Fjuri, Aleksandar Usik
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Znamo koliko su teški Tajson Fjuri i Aleksandar Usik. Znamo kada borba počinje, znamo gde se održava i znamo da će saudijski organizatori sve upriličiti u karnevalskom duhu. Znamo da smo na duel ovakvog značaja (pre)dugo čekali. Ostalo je da saznamo samo jedno.

A to je odgovor na pitanje „Ko će biti prvi neprikosnoveni šampion teške kategorije profesionalnog boksa posle 24 godine?

U SUSRET BORBI FJURI – USIK

SK INTERVJU: Novopazarac „glumio“ Fjurija da pripremi Usika

Fjuri nasrnuo na Usika (VIDEO)

Tajson Fjuri – Aleksandar Usik: Snaga klade valja, um caruje

Boks je čekao 24 godine: Fjuri – Usik i sve šta treba znati

U petak uveče održano je i ceremonijalno merenje Britanca i Ukrajinca.

Vaga kaže da su zvezde večeri fizički dobro pripremljene za ovaj duel. Fjuri nije bio lakši čak pet godina! Pred duel sa Usikom izmeren je na nešto manje od 119 kilograma, a poslednji put je bio tako „tanak“ još 2019. godine pred borbu sa Otom Valinom. Primera radi, Fjuri je protiv Frensisa Enganua, u svom najlošijem nastupu u proteklim godinama, imao više od 126,5 kilograma i videli smo koliko je tromo delovao.

Svesno je „Kralj Cigana“ učinio sebe lakšim i samim tim pokretljivijim, kako bi mogao da prati ubitačan tempo nekadašnjeg „kruzeraša“, koji je dosad slomio svakog rivala.

Vreme održavanja borbe Fjuri – Usik

Usik i Fjuri bi trebalo da krenu ka ringu nešto posle ponoći u noći između subote i nedelje. To znači da bi do 01.00 trebalo da počene glavna borba. Čitav program startuje u 18.00 po srpskom vremenu.

Analitičari iz sveta boksa tumače ovakvu promenu u Fjurijevom fizičkom izgledu kao pokušaj da ostane aktivan u kasnim fazama borbe, kada Usik obično pojačava intenzitet i dobija runde u serijama.

Sa druge strane, jasna je Usikova namera da parira rivalu u snazi. Međutim, desio se jedan retko viđen propust u organizaciji. Prvobitno, objavljeno je da je Usikova težina 233 funte, tj. gotovo 106 kilograma, što je bio daleko najveći broj na vagi u Usikovoj karijeri.

Tajson Fjuri, Aleksandar Usik
AP Photo/Francisco Seco via Guliver

Toliko povećanje kilaže iznenadilo je njegove navijače, ali ubrzo je potvrđeno da je došlo do velike greške i da Usik ima 223 funte, tj. nešto više od 101 kilograma.

I sa tom težinom Usik je na svom maksimumu kada je kilaža u pitanju, ali ova težina daleko više odgovara njegovom stilu i taktici.

Naravno, kao što je to i obično slučaj kada su najveće borbe u pro-boksu u pitanju, protagonisti su „koškanjem“ nastojali da bolje prodaju duel. Fjuri je odgurnuo rivala i nastao je opšti, ali prilično kontrolisani metež.

U NASTAVKU TEKSTA PRONAĐITE SVE POTREBNE INFORMACIJE O BORBI FJURI – USIK, TITULAMA ZA KOJE SE TAKMIČE, UVODNIM BORBAMA, TERMINIMA, STATUSU KOJI IMA FILIP HRGOVIĆ…

Osnovne informacije

Derek Čisora, Tajson Fjuri
Warren Little/Getty Images

Tajson Fjuri

Skor: 34-0-1, 24 KO

Visina: 206 cm

Raspon ruku: 216 cm

Težina: 123,5 kg (izmeren pred meč sa Enganuom)

Datum rođenja: 1. jun 1988.

Stav: Konvencionalni

Država: Velika Britanija

Aleksandar Usik
Gabriel Kuchta/Getty Images

Aleksandar Usik

Skor: 21-0, 14 KO

Visina: 190,5 cm

Raspon ruku: 198 cm

Težina: 100 kg

Datum rođenja: 17. januar 1987.

Stav: Kontragard

Država: Ukrajina

Spisak uvodnih borbi

Mozes Itauma
James Chance/Getty Images

Kruzer kategorija (do 90 kg): Džai OpetajaMairis Brijedis (za titulu IBF šampiona sveta)

Super perolaka kategorija (do 59 kg): Džo KordinaEntoni Kakači (za titulu IBF šampiona sveta)

Teška kategorija: Frenk SančezAgit Kabajel

Teška kategorija: Mozes ItaumaIlija Mezencev

Laka kategorija (do 61 kg): Mark ČembrlejnDžošua Vahab

Kruzer kategorija (do 90 kg): Sergej KovaljovRobin Safar

Laka kategorija (do 61 kg): Danijel LapinOktavio Pudivitr

Kruzer kategorija (do 90 kg): Dejvid NjikaMihael Zajc

Perolaka kategorija (do 57 kg): Ajzak LouHasibula Ahmadi

Titule o kojima se odlučuje u borbi Fjuri – Usik

Francois Nel/Getty Images

Situacija ovde prilično komplikovana, baš kao što je uvek slučaj kada se govori o bokserskoj administraciji.

Ono što znamo je da će ovaj duel napokon ujediniti sve relevantne titule u svetskom profesionalnom boksu, prvi put posle ogromne pauze. Fjuri u ovaj duel unosi WBC pojas, dok Usik „na talon“ stavlja titule u verzijama WBA, IBF i WBO, koje je osvojio u duelu sa Entonijem Džošuom.

Osim toga, Usik je nosilac titule časopisa „Ring“, nezvanično pete velike titule u svetskom boksu, a što je mnogo važnije, Fjuri je nosilac zvanja „linealnog“ šampiona sveta. Šta to znači?

Linealni prvak se postaje na osnovu drevnog principa – čovek koji je pobedio čoveka. Naslov linealnog prvaka federacija ne može da vam oduzme jer ste, primera radi, neaktivni ili ne prihvatate obaveznog izazivača. Linealni prvak se postaje u ringu, a isto tako se i linealne titule gube – porazom među konpcima.

Ova tradicija traje od 1885. godine kada je legendarni Džon L. Salivan, „Snažni momak iz Bostona“, univerzalno smatran za najboljeg boksera teške kategorije svog doba. Kada je Salivana pobedio Džejms Korbet, on je postao linealni šampion sveta. Kada je Korbeta pobedio Bob Ficsimons, on je postao linealni prvak i tako dalje – „linija“ se, uz kraće prekide, proteže sve do današnjih dana i Tajsona Fjurija.

Ukupno je 38 boksera u teškoj kategoriji imalo ovu počast, a neki su linealni prvaci postajali dvaput – Flojd Paterson, Ivander Holifild, Džordž Forman i Lenoks Luis. Jedini kojem je to pošlo za rukom triput je niko drugi do Muhamed Ali.

Dešavalo se da se „linija“ prekine kada bi se neko penzionisao neporažen – to su učinili Roki Marčano i Lenoks Luis, ali je posle toga prilično lako bila ustanovljena nova „linija“, tj. njen nastavak. Posle Lenoksovog penzionisanja nekoliko godina bilo je neophodno da se kao univerzalno najbolji teškaš nametne Vladimir Kličko, a njega je 2015. godine porazio Fjuri i preuzeo ovu titulu, koja zapravo i nije titula, već zvanje.

Gde je tu Filip Hrgović?

Filip Hrgović
xDanielxGoetzhaber via Guliver

Hrvatski bokser Filip Hrgović nalazi se nadomak samog svetskog vrha. Zagrepčanin (31 godina, 17-0, 14 KO) je stekao status obaveznog izazivača u federaciji IBF. Ova organizacija odlučna je da sprovede svoj naum o obaveznoj borbi za izazivača posle meča FjuriUsik.

Dakle, IBF je naredila da se Hrgović bori za titulu dostupnom prvom prilikom – rival bi mu bio pobednik okršaja Britanca i Ukrajinca. A Fjuri i Usik to trenutno ne žele, već hoće revanš na jesen, alternativu koja je finansijski znatno unosnija. O tome je otvoreno govorio i Turki Alalših, savetnik saudijskog princa i kreator čitave priredbe „Vatreni ring“.

To znači da, kako trenutno stvari stoje, druga borba Fjurija i Usika neće biti za titulu apsolutnog šampiona, već za sve titule osim IBF. U međuvremenu bi za IBF pojas trebalo da se bore Hrgović i Entoni Džošua.

Ipak, za sve to postoji jedan preduslov – „El Animal“ Hrgović treba da pobedi u svojoj predstojećoj borbi. Ona je zakazana za prvi jun, takođe u Rijadu. Protivnik hrvatskom teškašu biće Danijel Duboa, nekadašnji izazivač. Biće to jedan od uvodnih mečeva priredbe u kojoj će se sastati i Diontej Vajlder i Džilei Džang.

Pre Hrgovića, samo su dvojica Hrvata osvajali titule šampiona sveta u profesionalnom boksu – Mate Parlov i Stipe Drviš.

Raspored najvećih boks-priredbi za ostatak 2024. godine:

Deontej Vajlder
Al Bello/Getty Images

24. maj, Žešov: Lukaš RozanskiLorens Okoli

25. maj, Lids: Džoš TejlorDžek Katerol

1. jun, Rijad: Diontej VajlderDžilei Džang

Na ovoj priredbi videćemo i borbe: Dmitrij BivolMalik Zinad i Danijel DuboaFilip Hrgović

15. jun, Las Vegas: Džervontej DejvisFrenk Martin

29. jun, Glendejl: Huan Fransisko EstradaDžesi „Bem“ Rodrigez

6. jul, Njuark: Šakur StivensonArtjom Artjunijan

6. jul, Anahajm: Nejt DijazHorhe Masvidal

20. jul, Arlington: Džejk PolMajk Tajson

3. avgust, Los Anđeles: Israil MadrimovTerens Kroford

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare