Habib Nurmagomedov se vraća za UFC 300?!

Francois Nel/Getty Images

Ruski MMA borac Habib Nurmagomedov, jedan od najuspešnijih u istoriji ovog sporta, mogao bi na spektakularan način da se vrati iz penzije. Pročitaj više

UFC priredbe pratite u direktnim prenosima ekskluzivno na kanalu SK Fight, SBB mreži i EON platformi. 

Kako prenosi Čejl Sonen, nekadašnji UFC borac, a danas medijska ličnost, postoje indikatori za povratak legendarnog „Orla“ iz Dagestana.

UFC na SK Fight:

Priredba na kojoj bi Habib mogao da se vrati je UFC 300, koja će se 13. aprila održati u “Ti-Mobajl areni” u Las Vegasu. Za jubilarnu priredbu UFC planira istinski spektakl i zakazane su neke dobre borbe, ali za sada nema “blokbastera” koji bi nosio događaj na najvišem nivou.

To bi, prema Sonenovim rečima, trebalo da bude duel za titulu šampiona velter kategorije (do 77 kg) protiv Britanca Liona Edvardsa, aktuelnog prvaka. Kako navodi Sonen, trener Havijer Mendez, koji radi u timu “American Kickboxing Academy” izjavio je da Habib prvi put od povlačenja aktivno trenira.

“Znate, Habib uvek trenira. Uvek je u formi. Ali nikada od povlačenja nije trenirao sa mnom. Ono što mogu da vam kažem jeste da sa mnom trenira samo kada ima borbu. Dalje informacije nemam“, rekao je Mendez.

Sa druge strane, izjave Sonena često su pretetano “zapaljive” i u svrsi podizanja prašine na društvenim mrežama, tako da treba imati na umu da je Habibov povratak daleko od potvrđenog.

Nurmagomedov se ne takmiči od 2020. godine, kada je u Abu Dabiju u poslednjoj borbi karijere na predaju primorao Džastina Gejdžija. Tom prilikom odbranio je pojas UFC šampiona lake kategorije (do 70 kilograma) treći put u karijeri. Oprostio se Habib sa savršenim skorom od 29 pobeda (11 sabmišna, 8 nokauta).

U dirljivom obraćanju rekao da mu je teško da nastavi sa karijerom posle smrti svog oca, mentora i dugogodišnjeg trenera Abdulmanapa, koji je preminuo od kovida.

Smatra se Nurmagomedov jednim od najvećih MMA boraca svih vremena, ali jedino što mu se može donekle osporiti u blistavoj karijeri jeste činjenica da mu konkurencija u prvom delu karijere nije bila na visokom nivou i da nije često napadao i branio UFC titule. Eventualnom pobedom u duelu sa Edvardsom došao bi do jubilarne 30. pobede, a napravio bi i podvig sličan onom koji je ostvario Žorž Sent-Pjer, još jedan pretendent na “GOAT status”. Kanađanin se takođe vratio iz penzije kako bi osvojio pojas u kategoriji “iznad” – GSP je to učinio protiv Majkla Bispinga u srednjoj katetegoriji.

Posle povlačenja Habiba, “njegovom” lakom kategorijom zavladao je Islam Mahačev – dugogodišnji trening-partner i veliki prijatelj Nurmagomedova. Habib ga je do UFC titule odveo i kao trener, ali je u međuvremenu završio i trenersku karijeru, kako bi se posvetio porodici.

Michael Reaves/Getty Images

Pogledajte neke od borbi koje su zakazane za UFC 300:

Vajli DžangJan Sijaonan (ženska slamka kategorija, do 53 kg);

Čarls OliveiraArman Carukijan (laka kategorija, do 70 kg);

Jirži Prohaska – Aleksandar Rakić (poluteška, do 93 kg);

Kalvin KejtarAldžamejn Sterling (perolaka, do 66 kg);

Bo NikalKori Brandidž (srednja, do 84 kg);

Dejvison FigeredoKodi Gabrant (bantam, do 61 kg).

UFC 300 ćete, kao i sve ostale UFC priredbe, moći da gledate u direktnom prenosu na kanalu SK Fight.

Bonus video