Hamzat Čimajev više nije Šveđanin

SK Fight 25. sep 202321:30 4 komentara
Hamzat Čimajev
MATHIASxBERGELD via Guliver

Duga pauza je okončana – velika MMA zvezda Hamzat Čimajev vraća se u UFC oktagon posle jednogodišnjeg odsustva. Na priredbi UFC 294, koja će se održati u Abu Dabiju, Čimajev će se boriti sa Brazilcem Paulom Kostom u meču koji će biti organizovan u srednjoj kategoriji (do 84 kg). Međutim, neće “Vuk”, nekadašnji velteraš, za ovu borbu promeniti samo diviziju, već i zastavu.

UFC priredbe pratite u direktnim prenosima ekskluzivno na kanalu SK Fight, SBB mreži i EON platformi.

Čimajev je pre 28 godina rođen u državi koja se u tom trenutku zvala Ičkerija. U pitanju je država koja je postojala na teritoriji današnjih ruskih republika Čečenije i Ingušetije tokom Prvog čečenskog rata.

Povezano:

Živeo je Čimajev u Čečeniji do 2013. godine, kada se preselio u Stokholm i počeo intenzivno da se bavi mešovitim borilačkim veštinama. Ubrzo je dobio i švedska dokumenta, a pod švedskom zastavom je i stekao slavu u najkvalitetnijoj svetskoj promociji – UFC.

Čimajev je od dolaska u UFC ostvario šest pobeda, a trenutno u MMA mečevima ima skor od 12 pobeda (6 KO, 5 sabmišna) u 12 nastupa u profesionalnom kavezu.

Imao je Hamzat i mnoge kontroverze van borilišta, a poslednjih godina najčešće je trenirao upravo u Abu Dabiju. Zato je u susret priredbi UFC 294 objavljeno da će Čimajev ubuduće nastupati u UFC kao državljanin Ujedinjenih Arapskih Emirata i nema sumnje da će imati veliku podršku publike u borbi sa Kostom (14-2), nekadašnjim izazivačem za šampionski pojas.

UFC 294 je zakazan za 21. oktobar i „Etihad arenu“ u Abu Dabiju. U glavnoj borbi videćemo revanš Islama Mahačeva i Čarlsa Oliveire, a uloge će sada biti zamenjene. Ruski borac braniće titulu u lakoj kategoriji (do 70 kg), a Brazilac će biti izazivač. Poslednji put sreli su se u oktobru 2022. godine, kada je Mahačev u drugoj rundi na predaju naterao „Du Bronksa“ Oliveiru.

Bonus video