Ko je GOAT velteraš – GSP ili Usman? „Prestići će i Bolta!“

SK Fight 18. mar 202112:00 3 komentara
Georges St-Pierre
Mike Stobe/Getty Images

Nigerijski MMA borac Kamaru Usman suvereno vlada UFC divizijom do 77 kilograma, a počinje da se postavlja pitanje koje je do sada bilo neumesno – da li je legendarni Kanađanin Žorž Sen Pjer i dalje najbolji u istoriji UFC velter kategorije?

Sen Pjer, nekadašnji šampion UFC u kategorijama do 77 i 84 kilograma, bez dileme je bio najveći „velteraš“ svih vremena do pojave Usmana i njegove „strahovlade“. Sen Pjerovo ponašanje u ringu i van njega, kao i izuzetna popularnost u rodnoj zemlji, učinili su ga ogromnom zvezdom.

UFC:

U pogledu onoga što smo u karijerama postigli – postoji razlika. Ja sam uradio stvari koje on još nije. Međutim, reći ću vam istinu, ma koliko ona možda bila bolna za jednog sportistu da prizna – koliko god da su neki sportisti dobri, neko će ih sutra prevazići. To je prosto tako, ko god da ste. Sve i da ste Jusejn Bolt, pojaviće se neko ko će srušiti vaše rekorde. Tehnologija postaje sve bolje, a to je slučaj i u MMA. Da li mislim da bih mogao da ga pobedim ako bih se vratio na svoj fizički vrhunac? Da, mislim. Ipak, to ne možemo znati. Istina je da on nije slavio u 11 mečeva za titulu, kao što sam ja“, izjavio je Žorž Sen Pjer.

U MMA se uvek gleda sadašnji trenutak. Kada nema Sen Pjera, svi govore o Usmanu, kada nema Andersona Silve, svi govore o Adesanji. Moramo to da prihvatimo. Malo mi je bilo teško da to učinim ranije, ali sada sam se pomirio da je to priroda stvari“, rekao je legendarni Kanađanin.

Kanađanin je u blistavoj karijeri u 28 profesionalih mečeva imao 26 pobeda i dva poraza, a oba je osvetio pobedama nad istim protivnicima nakon toga. Ima 39 godina, a u profesionalnom oktagonu poslednji put je bio 2017. godine.

Usman u karijeri ima skor 18-1, a neporažen je od dolaska u UFC 2015. godine. Pojas je osvojio protiv Tajrona Vudlija u martu 2019. godine, a branio ga je protiv Kolbija Kovingtona, Horhea Masvidala i Gilberta Burnsa.

Naredna odbrana pojasa najboljeg do 77 kilograma za „Nigerijsku noćnu moru“ zakazana je za 24. april, kada će se u glavnoj borbi večeri Usman ponovo boriti protiv Horhea Masvidala. Priredba će biti održana u Džeksonvilu na Floridi, a prisustvovaće joj pun kapacitet hale od 15 hiljada navijača.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare