Konačno borba koju svet boksa čeka više od 20 godina?

SK Fight 8. avg 202213:52 > 13:58 8 komentara
Tajson Fjuri
xMattxDaviesx via Guliver

Boks u 21. veku i dalje nema neprikosnovenog prvaka teške kategorije, a deluje je da je borba koja bi ga iznedrila bliže nego ikada u prethodnoj deceniji. Bob Arum, direktor promocije „Top renk“, koja zastupa Tajsona Furija, izjavio je da je imao preliminarne razgovore sa prestavnicima ukrajinske zvezde Aleksandra Usika.

Usik se priprema za 20. avgust i meč koji će u Džedi imati sa Britancem Entonijem Džošuom. Bokser sa Krima će u ovom revanšu braniti pojaseve svetskog šampiona u verzijama WBA, WBO i IBF, koje je Džošui oduzeo prethodnog septembra na stadionu Totenhema u Londonu.

Teška kategorija:

Preostali „veliki“ pojas u teškoj kategoriji drži „Kralj Cigana“ Fjuri, on ga je prošlog maja odbranio lako nokautiravši sunardonika Dilijana Vajta.

„Nadam se da će Usik pobediti jer sam razgovarao sa njegovim predstavnicima. Mislim da oni jedva čekaju meč sa Tajsonom Fjurijem. Nadam se da ćemo taj meč moći da organizujemo u decembru ili početkom 2023. godine. Samtram da je Usik favorit protiv Džošue u revanšu – talentovaniji je i brži, ali sam svestan da i Entoni ima svoje šanse“, izjavio je 90-godišnji Bob Arum, koji je uticajan u svetu boksa još od početka sedamdesetih, kada je ugovarao meč Muhameda Alija i Džoa Frejzera.

Ukoliko Usik pobedi Džošuu, potencijalna borba Usika i Fjurija pobedniku bi donela sva relevantna priznanja u svetu boksa – WBA, WBO, IBF, WBC pojaseve, titulu časopisa „Ring“, kao i zvanje linealnog prvaka sveta.

Lenoks Luis je 1999. godine pobedom nad Ivanderom Holifildom objedinio sva tri pojasa koja su se smatrali velikim u to vreme (WBO postaje jedan od najvećih tek 2004, kada ga je popularizovao Bernard Hopkins). Ipak, Luisova neprikosnovena vladavina nije dugo trajala, jer mu je zbog administrativnih prepreka oduzeta WBC titula.

Najbliže statusu neprikosnovenog prvaka u 21. veku stigao je Vladimir Kličko tokom svoje impresivne serije odbrana svetskih titula, ali ni u jednom trenutku nije objedinio sva četiri pojasa jer je WBC šampion u najvećem delu Vladimirove dominacije bio njegov rođeni brat Vitalij, danas gradonačelnik Kijeva.