Mahmudov nokautirao Rovčanina u drugoj rundi

SK Fight 26. maj 202410:42 1 komentar
Foto Print skrin

Gorostasni ruski bokser Arslanbek Makhmudov (198 cm - 119,5 kg), posle prvog i jedinog poraza u profi ringu, koji je doživeo od Nemca kurdskog porekla Agita Kabajela (25-0, 17 KO), stigao je do 19. pobede (19-1, 18 KO), pošto je u kanadskom Džervajs sportskom centru u Šaviniganu savladao klasičnim nokautom u drugoj rundi rivala iz Srbije Miljana Rovčanina (27-4, 18 KO) i naneo mu četvrti poraz u profi karijeri.

Mahmudov se ovom pobedom vratio u krug izazivača za neku od regionalnih titula u teškoj kategoriji, pošto je uoči meča u Kvebeku zauzimao 12. mesto na rang listi izazivača u IBF verziji, a 14. u WBC. Izvesno je da će posle ove brze nokaut pobede da se ponovo nađe u Top 10 teškaša u obe verzije.

Miljan Rovčanin (193 cm – 107 kg), uprkos porazu nokautom, nije ostavio negativan utisak u ringu. Boksovao je hrabro i do prekida meča zadao nekoliko dobrih udaraca, ali je sve to bilo nedovoljno za kolosa rodjenog u Rusiji.

Krajem prve runde Miljan je, posle napadačke kombinacije Mahmudova u vidu levog krošea i desnog direkta, bio prvi put na podu, ali se ipak podigao i prva tri minuta borbe priveo kraju. U finišu druge deonice meča, Rovčanin je primio razoran desni kroše i ponovo se našao na podu, pa je sudija u ringu Stiv Sen Žermen odlučio da prekine borbu posle odbrojanog nokdauna na 2:32 minuta pre kraja.

Ostaje utisak da je Miljan mogao čak i do pobede, da nije nepotrebno ušao od prve runde u otvorenu razmenu udaraca sa fizički superiornijim rivalom. Da se Miljan držao taktike koju je najavio njegov trener Leonardo Komšić, ishod bi u svakom slučaju bio drugačiji.

Umesto da u početnim rundama izbegava konfrontaciju i kruži oko Mahmudova, Miljan se od starta upustio u razmenu udaraca. Daleko mudrije bi mu bilo da je pritisak pojačavao u drugoj polovini meča i na taj način stvori mogućnost da stigne do senzacionalne pobede, koja bi ga vinula u visoko društvo, medju Top 20 u teškoj kategoriji,

Iako je najavljivao taktičku i racionalnu borbu, pa u tom smislu pozvao da ga prisustvom pored ringa podrži njegov prijatelj i duhovnik, Predrag Popović, sveštenik Srpske pravoslavne crkve, Miljan, nažalost, nije bio dovoljno strpljiv i mudar, da meč navede „na svoju vodenicu“, tako što bi, pre svega, izmorio gabaritnog rivala i da status favorita ruskog boksera, pretvori u završnici duela u sopstvenu prednost.

Sva četiri poraza u profi karijeri Rovčanin je doživeo protiv renomiranih rivala. Pored Mahmudova, savladali su ga nekadašnji prvak Evrope, Ukrajinac Aleksandar Dimitrenko, pomenuti Kabajel, i nova nada SAD u teškoj kategoriji, Džared Anderson.

U meču večeri u Šaviniganu, Francuz Kristijan Mbili (27-0, 23 KO) u super srednjoj kategoriji (do 76,203 kg) savladao je nokautom u prvoj rundi Britanca Marka Hefrona (30-4-1, 24 KO) i zadržao visok staus na rang listi izazivača u sve četiri verzije (WBC – 1, WBA – 2, IBF i WBO – 3).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare