Međunarodna bokserska asocijacija je van olimpijske porodice

SK Fight 2. apr 202423:59 0 komentara
Umar Kremljev
foto: IBA

Odlukom Suda za sportsku arbitražu (CAS) sa sedištem u Lozani, potvrđena je odluka Izvršnog odbora Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) da izopšti Međunarodnu boksersku asocijaciju (IBA) iz olimpijske porodice.

Piše: Dušan Vasiljević

Odbačena je žalba predstavnika IBA, jer po tumačenju predstavnika Suda za sportsku arbitražu iz Švajcarske ta organizacija nije ispunila uslove koje joj je MOK postavio za priznavanje.

Boks:

Prvi čovek IBA, Rus Umar Kremljev, najavio je u novembru prošle godine da će se žaliti vrhovnom sudu Švajcarske, ako izgubi pred najvišim sportskim sudom CAS.

Prethodne godine IBA je izgubila olimijski status, posle višegodišnjeg spora sa MOK. Sukob je podstaknut ignorisanjem saveta i instrukcije rukovodstva MOK, upućen na adresu IBA. Iz MOK su dugo izražavali zabrinutost u vezi sa upravljanjem olimpijskim boksom, oslanjanjem na novac ruske državne energetske kompanije Gasprom, i integritetom borbi, zbog sumnji da su mnogi mečevi na velikom takmičenjima bili okaljani koruptivnim aktivnostima, posebno na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru (2016).

Boks će ipak zadržati status olimpijskog sporta na predstojećim Igrama u Parizu, ali, MOK će da nadgleda sistem kvalifikacija i finalni turnir u Gradu svetlosti. IBA neće imati nikakav uticaj na rezultate borbi, kao što je to bio slučaj i na Igrama u Tokiju (2021).

NAJČITANIJE NA PORTALU SPORT KLUBA

Novosadska publika vređala Pavkova zbog Zvezde

Dončiću 70 miliona godišnje, najveći ugovor u istoriji NBA!

Ivanišević za SK: Zimonjić – perfektan za Novaka (VIDEO)

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!