MMA početnik ima prednost na UFC 300 u odnosu na Rakića

SK Fight 10. apr 202410:00 6 komentara
Bo Nikal
REUTERS/Stephen R. Sylvanie-USA TODAY SportsU

Topurija je uspavao Volkanovskog, O'Meli je zamrzao Sterlinga, a Edvards je šokirao svet i stavio tačku na vladavinu Usmana. Trenutak u svetskom MMA je takav da najveće zvezde polako gube korak sa nadolazećom generacijom.

Mlađe snage u ovom sportu neshvatljivom brzinom preuzimaju primat. Teško da trenutno postoji bolji primer ove smene od riđokose rvačke senzacije iz Kolorada. Momak se zove Bo Nikal.

UFC 300 ćete, kao i sve ostale UFC priredbe, moći da gledate u direktnom prenosu na kanalu SK Fight. Rakićeva borba biće emitovana u direktnom prenosu, iako se nalazi u uvodnom programu. Trebalo bi da počne između 03.00 i 04.00 u nedelju ujutru po srpskom vremenu. Sve vesti u vezi sa događajem UFC 300 pronađite NA OVOM LINKU.

Zbog čega je baš Nikal u fokusu MMA zajednice pred događaj godine u mešovitoj borbi – UFC 300?

Pre svega‚ zato što su organizatori, u želji da Boa promovišu kao novo veliko ime borilačkog sporta, pribegli prilično drastičnoj meri.

Bo Nikal
REUTERS/Douglas DeFelice-USA TODAY Sports

Bo Nikal će se naći u glavnom programu jubilarne priredbe UFC 300, uprkos činjenici da je dosad imao svega pet profesionalnih borbi, kao i tome da mu je rival malo poznati Kodi Brandidž?!

UFC 300:

Prvobitno je na „mejn kardu“ trebalo da bude duel u kojem se sastaju Srbin Aleksandar Rakić i bivši šampion poluteške kategorije – Jirži Prohaska. Međutim, doneta je odluka da se ova borba spusti na preliminarni program, a da se duel NikalBrandidž uvrsti u tzv. „pay per view“.

U nekom drugom kontekstu, takav odabir rukovodstva UFC ne bi bio šokantan – jasno je da kompanija želi da promoviše borca koji može da izraste u zvezdu. Ali, učiniti to na UFC 300, u situaciji kada publiku zagrevaju nekadašnji šampioni Figeredo, Garbrant, Andraž, Holm, Sterling, spomenuti Prohaska

Zaista je veoma čudno.

Deo javnosti koji letimično prati borilačke sportove s pravom se pita – ko je Bo Nikal i zbog čega mu UFC poklanja toliko poverenja?

Počnimo od trenutnog stanja stvari. Nikal je MMA borac sa skorom 5-0 (2 KO, 3 sabmišna) u profesionalnim mečevima, a dosad je dva puta ulazio u UFC oktagon i lako pobeđivao.

Međutim, Nikal je u američkoj javnosti mnogo više od vlasnika dve rutinske UFC pobede. Radi se o momku koji je stekao enormnu popularnost u Americi kao rvač na univerzitetskom nivou – triput je bio NCAA prvak i jednom vicešampion tokom akademske karijere.

Teško je dočarati koliko je univerzitetski sport bitan u SAD nekome ko nije upoznat sa tim fenomenom. Tzv. „koledž rvanje“ i „narodni stil“ koji se upražnjava na tom takmičenju, imaju veliku tradiciju i ogromnu gledanost. A Nikal se u rvačkom „Martovskom ludilu“ iz godine u godinu dokazivao kao superzvezda i veliki pobednik uz ukupan NCAA skor od suludih 102-3. Osim toga, nastupao je Nikal i kao reprezentativac SAD u rvanju slobodnim stilom i osvojio zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore u Budimpešti.

Bo Nikal
Steve Marcus/Getty Images

Ukratko, Nikal ima pedigre dostojan UFC aristokratije, a fanovi su bili oduševljeni kada je krajem 2019. godine objavio da će se preorijentisati na mešovite borilačke veštine. Pandemija ga je omela, pa je debitovao tek na leto 2022. godine i to na priredbi koj je organizvao Horhe Masvidal.

„Velike zverke“ MMA nisu oklevale i odmah su ga angažovale za „Dana White’s Conteder Series“, svojevrsnu razvojnu ligu UFC. U smiraj svoje rvačke karijere takmičio se u kategoriji do 92 kilograma, dok je za MMA početak rešio da će kilažu skidati na 84 kilograma – srednja kategorija.

Dva impresivna sabmišna kasnije, stigao je neumitni poziv UFC. Debi je bio zakazan za mart 2023. godine i priredbu UFC 285. Ishod je bio očekivan – pobeda prekidom u prvoj rundi. „Nastradao“ je Džejmi Piket, a potom četiri meseca kasnije na UFC 290 i prilično anonimni Valentajn Vudburn. Nikal ga je završio tehničkim nokautom za skor 5-0 kao profesionalac. Svih pet pobeda su došli prekidima u prvoj rundi.

Lepo. Ali šta to znači? Preciznije, šta to znači kada su Boove krajnje mogućnosti u pitanju?

Zasad, praktično ništa. Konkurencija sa kojom se Nikal susretao mu je evidentno nedorasla, a da bi ga UFC „bacio u vatru“ protiv najjačih, potrebno je još iskustva, razvijanja veština, ali i fizičkog zagrevanja.

Jedna od stepenica na tom putu je i Kodi Brandiž (10-5 MMA, 4-4 UFC). Kada je UFC nivo u pitanju – ništa posebno.

Dejna Vajt, Mik Mejnard i ostali članovi UFC rukovodstva rešili su da ulože sve na svog novog „štiha“ – Nikala. Nadaju se impresivnom nastupu 28-godišnjaka, koji će ga na najvećoj svetskoj sceni vinuti do statusa zvezde.

Takvim razmišljanjem su stavili Boa pred ogroman pritisak, dok je Brandidž potpuno rastrećen i u prilici da dobro naplati činjenicu da će ga gledati milioni. Eventualni poraz Nikala, pa čak i nedovoljno ubedljiva pobeda, predstavljaće pravi krah – kako za samog borca, tako i za ambiciozne menadžere najjače svetske promocije.

Da se radi o nekoj drugoj priredbi – imalo bi smisla. Da se radi o jačem protivniku za Nikala, nekome ko je ime sam po sebi (Brendan Alen, npr.) – imalo bi smisla. Da su Nikal i Brandidž na uvodnom programu – imalo bi smisla.

Ovako…

Rakić i Prohaska, ali i neki drugi burci sa ovog „karda“ s pravom mogu da budu nezadovoljni.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

UFC 300
Printscreen

Kako zasad izgleda spisak borbi na UFC 300?

Glavna borba: Aleks PereiraDžamal Hil (za titulu šampiona poluteške kategorije, do 93 kg)

Sunaslovna borba: Vajli DžangSijaonan Jan (za titulu šampionke slamka kategorije, do 53 kg)

Glavni program: Džastin GejdžiMaks Holovej (do 70 kg)

Čarls OliveiraArman Carukijan (do 70 kg)

Bo NikalKodi Brandidž (do 84 kg)

Kako trenutno stvari stoje, borba u kojoj se sastaju Aleksandar Rakić, najbolji srpski MMA borac, i Čeh Jirži Prohaska, održaće se u uvodnom programu.

Ostale borbe preliminarnog programa

Kelvin KejtarAldžamejn Sterling (do 66 kg)

Holi Holm – Kejla Herison (do 61 kg)

Sodik JusufDijego Lopes (do 61 kg)

Rane preliminarne borbe

Džejlin TarnerRenato Moikano (do 70 kg)

Džesika AndražMarina Rodrigez (do 53 kg)

Bobi GrinDžim Miler (do 70 kg)

Dejvison FigeredoKodi Garbrant (do 61 kg)

Zasad. Imajte na umu da će svaka od ovih priredbi pretrpeti promene usled stvari koje su deo MMA folklora – povrede, padanja vage, doping, infekcije…

Uz sve što se promociji UFC može zameriti, mora se i reći – to zaista jeste mesto gde se najbolji sastaju sa najboljima. Uživajte u narednim mesecima na našim kanalima, ali i na sekciji SK FIGHT na sajtu Sport kluba.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare