Novi Konor Mekgregor ili ne? Sličnosti su neverovatne!

SK Fight 21. feb 202419:38 0 komentara
Ilija Topurija
AP Photo/Mark J. Terrill via Guliver

U nedelju rano ujutru po srednjoevropskom vremenu konačno je završena jedna era u istoriji UFC, elitne MMA promocije. Aleksander Volkanovski je na priredbi UFC 298 doživeo novi težak nokaut, a pojas šampiona perolake kategorije (do 66 kg) izgubio je posle pet uspešnih odbrana.

Direktan prenos događaja UFC 298 mogli ste da pratite na kanalu SK Fight, SBB mreži i EON platformi.

UFC više nema nijednog šampiona sa dugim stažom. Zaustavljen je Kamaru Usman, poražen je Izrael Adesanja, tetralogija Dejvisona Figereda i Brendona Morena konačno je dobila epilog, a Džon Džons (u poluteškoj), Stipe Miočić i ostali dugovečni šampioni stvar su daleke MMA prošlosti.

UFC na SK Fight:

To samo znači da je pred nama nova era u UFC, a jedno od lica novog doba u mešovitoj borbi svakako je čovek koji je Volkanovskog poslao na pod oktagona silovitim desnim krošeom.

U pitanju je Ilija Topurija, Gruzin rođen u Nemačkoj koji živi i radi u Španiji – nova superzvezda MMA sporta.

Mnogi su posle pobede u Anahajmu primetili – putanja karijere “El Matadora” identična je onoj koju je svojevremeno imao Konor Mekgregor, najpopularniji MMA borac svih vremena.

Godina je bila 2015, a borac iz Dablina imao je 27 godina, seriju od 15 pobeda i skor 7-0 u UFC. Godina je 2024, a Topurija ima 27 godina, seriju od 15 pobeda (15-0 u profesionalnim mečevima) i skor 7-0 u UFC oktagonu.

Baš kao i kontroverzni Konor, Topurija se bori stilom koji je atraktivan za gledaoce. Od svojih sedam UFC trijumfa, pet je ostvario prekidima – 4 nokauta i jedan sabmišn.

*SK INTERVJU: Marko Nikolić, srpski bokser i vatrogasac, bio je u ringu sa superzvezdom i – sprijateljili su se posle borbe!

Doduše, postoje i razlike. Iako je hvalisav i samouveren kao Konor, Ilija je ipak znatno manje vešt za mikrofonom, što je bila spospobnost koja je “Ozloglašenog” Mekgregora vinula u MMA sazvežđe. Sa druge strane, Topurija je neuporedivo kvalitetniji rivač i BBJ majstor od Mekgregora.

Ono po čemu Irca tek treba da stigne je popularnost. Još je daleko, ali velikim koracima grabi ka “mejstrimu” sportske javnosti.

Našao se na nasovnoj strani španske “Marke”, najtiražnijeg sportskog lista na Iberijskom poluostrvu. Ne treba trošiti reči koliko je redak slučaj da noseći test “Markinog” izdanja bude bilo koji drugi sport osim fudbala. A kamoli MMA…

Topurija je vrlo samouveren.

“Mnogi će ti reći da ne možeš to da uradiš. Saplitaće te i sumnjaće u tebe. Ali upamti, jedini koji ti je poteban da bi bilo šta ostvario jesi ti sam. Veruj u sebe, imaj veru i neumorno radi, pa će sve doći. Nije bitno odakle dolaziš ako znaš kuda ideš. Mnogo bitnije od onoga što je iza tebe jeste ono što je ispred tebe. Nikad ne odustaj. Samo ustani i bori se. Hvala ti, Volk. Bio si sjajan protivnik koji me je učinio boljim. Bila je čast deliti oktagon sa tobom”, napisao je “španski Gruzin” na društvenim mrežama posle dosad najveće pobede u karijeri.

Ilija Topurija
REUTERS/David Yeazell-USA TODAY Sports

Ostaje da se vidi ko će mu biti prvi izazivač. Postoji mogućnost da će šansu dobiti Volkanovski – ipak je dugo branio pojas. Sa druge strane, možda je vreme za nove izazove, budući da na UFC 298 nije bilo nimalo neizvesnosti.

Maks Holovej? Jair Rodrigez? Brajan Ortega? Movsar Jevlojev? Ostaje da se vidi.

Jedno je sigurno – ako Topurija ostvari niz pobeda, još mnogo ljudi će saznati za njega. “Zvezdana prašina” je tu.

UFC na SK Fight u narednim nedeljama

Neverovatni UFC događaji nas očekuju tokom zime i proleća. Posle „vatrometa“ u Anahajmu, sledećia velika priredba održaće se 10. marta u Majamiju. U pitanju je spektakularni UFC 299 (Šon O’MeliMarlon Vera, Dastin PoarijeBenoa San Deni, Gilbert BurnsDžek Dela Madalena, Mateuš GamrotRafael Dos Anžos, Pjotr JanSong Jadong…).

A onda, istorijski UFC 300 14. aprila. U Las Vegasu nas zbilja očekuje najbolje što UFC ima. Džastin GejdžiMaks Holovej, Čarls OliveiraArman Carukijan, Jirži Prohaska – Aleksandar Rakić, Vajli DžangJan Sijaonan, Kelvin KejtarAldžamejn Sterling, Dejvison FigeredoKodi Garbrant

Zasad. Imajte na umu da će svaka od ovih priredbi pretrpeti promene usled stvari koje su deo MMA folklora – povrede, padanja vage, doping, infekcije…

Uz sve što se promociji UFC može zameriti, mora se i reći – to zaista jeste mesto gde se najbolji sastaju sa najboljima. Uživajte u narednim mesecima na našim kanalima, ali i na sekciji SK FIGHT na sajtu Sport kluba.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!