Predstavnici Saveza profi boksera Srbije na Kongresu EBU

SK Fight 14. jun 202415:35 1 komentar
Lena Zečević. predsednik EBU Piter Stuki i Luka Popović Foto: Privatna arhiva

U Tbilisiju, glavnom gradu Gruzije, održan je 76. kongres Evropske bokserske unije (EBU), na kome je, između ostalih, učešće uzeo i Savez profesionalnog boksa Srbije, koje su predstavljali predsednica Lena Zečević i generalni direktor Luka Popović.

Akcenat kongresa u Tbilisiju bio je na primeni sporazuma koji je potpisan prošle godine na kongresu EBU, koji je održan na Malti, a koji reguliše licenciranje i izdavanje dozvola za učešće na profesionalnim boks mečevima u Evropi.

„Strani bokseri mogu da dobiju takmičarsku licencu samo u slučaju promene zemlje stalnog boravka, ili uz saglasnost lokalne federacije, gde je prijavljen bokser“, istakao je Luka Popović povodom pomenute teme na kongresu u Tbijisiju.

Dobar primer ovako predložene prakse na kongresu EBU, može da bude David „Ava“ Avanesjan (30-4-1, 18 KO). On će boksovati za svetsku IBF titulu velter kategorije (do 66,678 kg) 13. jula u Filadelfiji (SAD) protiv Amerikanca Džarona „Bootsa“ Enisa (31-0, 28 KO). Avanesjan je Jermen rođen u Rusiji, a boksuje pod licencom Saveza profesionalnog boksa Srbije. Bio je EBU prvak, WBA Interim šampion sveta, a boksovao je nerešeno u meču za WBC CISBB (Sveslovensku) titulu.

Avenisjan je bio poražen od Amerikanca Terensa Kraforda u meču za WBO šampiona, kontraverznom odlukom sudija, jer je Amerikancu u toku borbe bila oštećena rukavica, a sudija u ringu to nije uočio i u skladu sa propozicijama – sankcionisao.

Na kongresu EBU u Tbilisiju je istaknut prioritet anti doping kampanje, u cilju očuvanja zdravlja boksera. Za menadžera godine u EBU izabran je Žerar Teiseron iz Europrom promocije, a za meč godine je proglašen okršaj teškaša Agita Kabajela iz Nemačke i Agrona Smakićija iz Hrvatske.

Punopravna članica postala je profi federacija Turske, dok je Albanska profi federacija još uvek pod opservacijom čelnika EBU-a.

Sledeći konges EBU-a biće održan iduće godine u Sarajevu, u organizaciji Profi boks saveza Bosne i Hercegovine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare