Pretnja Fjuriju: Kineski „Veliki prasak“ ugasio Džojsa

SK Fight 24. sep 20230:50 0 komentara

Kineski bokser Džilei Džang odbranio je privremeni pojas WBO svetskog prvaka teške kategorije, pošto je spektakularnim nokautom u trećoj rundi u revanšu pobedio Britanca Džoa Džojsa. Bila je to glavna borba priredbe održane u ispunjenoj londonskoj “OVO areni”. Posle trijumfa 40-godišnji Džang potvrdio je da je veoma bitan činilac vrha divizije i da će u velikoj meri odlučivati o raspletu.

Borbe iz Londona mogli ste da pratite u direktnom prenosu na Sport klubu 8, SBB mreži i EON platformi.

Trenutno tri velika pojasa među “teškašima” drži Ukrajinac Aleksandar Usik – borac sa Krima odbranio je titule u avgustu pobedivši Britanca Danijela Dubou. Sa druge strane, WBC pojas nalazi se u vlasništvu Tajsona Fjurija, koji krajem godine ima borbu sa nekadašnjim UFC šampionom Frensisom Enganuom.

Boks:

Niko više neće olako shvatiti Džanga, poznatog pod nadimku “Veliki prasak”. Bokser iz Džoukoua, koji već dugo živi i radi u Las Vegasu, u aprilu je šokirao svetsku boksersku javnost. Tada je kao ogroman autsajder tehničkim nokautom zaustavio dotad neporaženog Britanca Džojsa. Meč je prekinuo lekar jer je Džojsu levo oko bilo potpuno zatvoreno.

Očekivala se velika osveta Džojsa, koji je već bio viđen kao novi izazivač Tajsonu Fjuriju. Međutim, Džang je nastavio tamo gde je stao u aprilu. Posle prve runde u kojoj nije bilo skoro nimalo akcije, u drugoj je Džang krenuo sa sjajnim kombinacijama kojima je “razbijao” Džojsa u prvoj borbi.

Leva ruka iz kontragarda maltretirala je Džojsa, koji je pokušavao da menja stav, da se više kreće, ali na kraju mu nije bilo spasa. U trećoj rundi Džang je iz kontre “gromovitim” desnim krošeom pogodio Britanca, koji nije bio ni blizu ustajanja posle deset sekundi koje je izbrojao sudija.

Džilei Džang
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Pokazalo se da je Džojsova taktika za revanš bila uzaludna. Nikada teži na vaganju nije bio Britanac – protiv Kineza imao je čak 127 kilograma, ali je i dalje bio lakši čovek u ringu. Džang je dan pred borbu na vagi imao nešto više od 130 kilograma, tako da se definitivno radi o jednoj od “težih” borbi u istoriji boksa. Džojs je pokušao da snagom parira rivalu, ali nije bilo mnogo koristi za nekadašnjeg olimpijskog vicešampiona.

Sada Džang u profesionalnim borbama ima skor od 26 pobeda (21 KO), jednog remija i jednog poraza – naneo mu ga je Hrvat Filip Hrgović 2022. godine. Džojs je posle drugog poraza od Kineza sada na skoru 15-2 i šampionske nade za ovog 38-godišnjaka sada su praktično nepostojeće.

U uvodnim borbama treba izdvojiti rutinski povratak pobedama Entonija Jarda, dvostrukog izazivača za pojas šampiona u poluteškoj kategoriji. On je u drugoj rundi nokautom zaustavio Portugalca Silvu, koji je borbu prihvatio samo sedam dana ranije. Videli smo i još jedan fantastičan nokaut 18-godišnje teškaške nade Mozesa Itaume. On je za 90-ak sekundi brutalno nokautirao Belgijanca Amina Bušetu.

Džilei Džang
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge