Džošua i Kličko: Poštovanje koje je potrebno boksu

SK fight vesti 17. feb 201711:49 > 11:54
Alexander Scheuber, Bongarts

Dva meseca ostala su do velikog okršaja Vladimira Klička i Entonija Džošue na Vembliju, a mladi bokser koji bi mogao da bude neslednik ukrajinskog velikana koji je deceniju "vedrio i oblačio" u ringu, upozorio je svog rivala na "nasilje koje ga čeka u ringu".

Dvojica boksera srela su se u Nemačkoj gde počinju promociju meča, a mladi Britanac uspeo je da izgovori veoma neobičnu rečenicu:

„Dolazi noć i moram da postanem ubica“, rekao je Džošua.

Kličko, koji u ovakvim stvarima ima daleko više iskustva nije želeo da diže tenzije jer je navikao na pretnje „mladih lavova“.

„Sve je ovo samo zatišje pred buru. Sada možemo da budemo prijatelji koji se poštuju, ali kada pesnice počnu da sevaju sve postaje posao. Ništa lično, samo posao“, rekao je Kličko.

Džošui je možda bilo neobično što celo veče protiče u mirnimm tonovima, bez lažnih provokacija i uvreda na koje smo svi zajedno navikli pa je, verovatno pokušavajući da podseti sam sebe zašto je tu, nastavio u istom stilu:

„Ako nisi spreman da budeš ubica, bićeš živ pojeden.“

Ipak, spsutio je loptu i objasnio da se vremenom mnogo promenio, sazreo i od svakog rivala naučio ponešto o ponašanju pre borbe, u teretani ili u ringu. Sa druge strane, 14 godina stariji Kličko, potrudio se da pokaže poštovanje za svog mladog rivala.

„Osvežavajuće je drugačiji od svih britanskih boksera sa kojima sam se sretao. Entoni je dokaz da je u svemu važna ličnost pojedinca. Poštovanje koje jedan drugome pokazujemo pred ovaj meč je veoma važno za boks. To je ono što je ovom sportu potrebno. Ovoj borbi nije potrebna lažna najava. To je san svakog organizatora, svakog boksera – gledaće nas 90.000 ljudi i drago mi je što ću biti u Londonu“, kaže Kličko.

Meč za šampionski pojas u teškoj kategoriji gledaćemo 29. aprila.