Fjuri prihvatio kaznu za doping, može opet u ring

SK fight vesti 12. dec 201717:09 > 17:11
Sascha Steinbach/Bongarts/Getty Images

Britanski bokser Tajson Fjuri može da nastavi karijeru pošto je prihvatio dvogodišnju suspenziju zbog dopinga, koja je već istekla.

Nekadašnji svetski šampion u teškoj kategoriji je optužen za doping u junu prošle godine, kada je ustanovljeno da je bio pozitivan na zabranjeni steroid. Fjuri je više puta naveo da mu je nalaz bio pozitivan jer je jeo nekastriranog divljeg vepra.

Fjuri se poslednji put borio u novembru 2015. godine, kada je pobedio Vladimira Klička, a potom je pokrenuo pravni proce protiv Antidoping agencije Velike Britanije.

Pošto su dve godine prošle od te borbe, po dogovoru koji je postigao, 29-godišnji bokser može da se vrati u ring čim obnovi svoju licencu. Vladajuće telo britanskog boksa, koje se stara o licencama boksera u toj zemlji, pristalo je na takav sporazum.

Priznanje retrospektivnih kontraargumenata i rizika koji su inherentni u procesu rešavanja spora, obe strane su pristale na kompromis“, stoji u saopštenju Antidoping agencije Velike Britanije.

Hjui Fjuri, rođak nekadašnjeg svetskog šampiona, postigao je sličan dogovor pošto je bio pozitivan na doping u februaru 2015. godine.

Obojica su više puta naglasili da nisu svesno prekršili antidoping pravila.