Tijana Bogdanović o OI: Uvek je cilj zlato

SK fight vesti 14. dec 201914:19 > 14:19
N1

Tijana Bogdanović, reprezentativka Srbije u tekvondou, kaže da je 2019. godinu završila baš kako treba - zlatom na EP u Dablinu i istim odličjem koje je ponela na Gran priju u Moskvi, što ju je odvelo na OI u Tokiju. Kaže da zna šta da očekuje u Japanu i da jedva čeka. "Uvek imamo najviše ciljeve".

Tijana Bogdanović osvojila je zlatnu, a Milica Mandić srebrnu medalju na finalnom turniru Gran prija u Moskvi. Dan pošto su obezbedile plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020, Tijana Bogdanović trijumfovala je u konkurenciji do 49 kilograma, dok se Milica Mandić u kategoriji preko 67 kilograma okitila vicešampionskim zvanjem.

Tijana Bogdanović, gostujući u Novom danu, kaže da joj je ovo prva zlatna medalja sa Gran pri turnira i da joj mnogo znači. „Uz to što je zlatna, dobili smo i dosta bodova što nam znači za olimpijsku rang listu i za Olimpijske igre, kad se bude pravio žreb“, objašnjava Bogdanovićeva, navodeći da medalja i uspeha nikada nije dosta. Svaka ima neko svoje posebno značenje i za mene i za trenera i za klub, istakla je.

U tekvodnou, da bi se dobila ulaznica za Olimpijske igre, bodovi se prikupljaju tokom sve četiri godine, dakle ceo ciklus. „Posle tri godine, mi smo se kvalifikovali, sada imamo pauzu dve nedelje… Završili smo ovu godinu baš kako treba, najbolje što je moglo. Osvojili smo i zlatnu medalju na EP i sada na Gran priju“.

Posle odmora od dve nedelje, počinje, kaže, odmah sa pripremama za OI. „Znam šta me očekuje, ovo su moje druge Olimpijske igre… Spremna sam na to šta me čeka i jedva čekam“, dodala je.

Podseća da ih pre OI u Tokiju, u julu, čeka još jedan važan ispit – Evropsko prvenstvo. To će nam biti najvažniji turnir pre Olimpijskih igara, navodi.

Bogdanovićeva kaže da su ona i Milica Mandić tri godine bile u prvih šest na olimpijskoj rang listi i da je jako teško bilo ostati na tim pozicijama. „Kako trener kaže, a i ja mislim isto, teže je ostati nego postati šampion. Tako da smo sve tri godine gurale i trudile se da ostanemo u tih prvih šest. Bilo je zaista jako teško, evo, na ovom finalnom Gran priju moglo je da se desi da mi ispadnemo prvo kolo, a da neko drugi osvoji tu zlatnu medalju i da nas pređe u tim bodovima i onda ne bi bile direktno kvalifikovane. Tako da se stvarno ništa nije znalo do pre par dana. Bilo je jako teško, ali uspeli smo“, navela je gošća N1.

Na pitanje čemu se nadaju pred OI, Bogdanovićeva kaže da ih je tener uvek učio, a i da su takve same, da uvek teže ka najsjajnijoj medalji i najboljim rezultatima. „Kad ne bi imali najviši cilj, nema razloga da izlazimo na turnir uopšte. Zaista, uvek imamo najviše ciljeve, uvek je to zlatna medalja i uvek idemo ka tome. Za to radimo, za to treniramo i dajemo sve od sebe“.

Zahvalila je Olimpijskom komitetu i Ministarstvu omladine i sporta, savezu i klubu na podršci. Kaže da ne može da se žali na pomoć države i da je jedni problem koji imaju – mala sala.

„Posebno mi je drago što se pune klubovi“

Bogdanovićeva priča da je posle zlatne medalje Milice Mandić na OI u Londonu (2012), tekvodno postao dosta popularniji u Srbiji i da je mnogo dece počelo da trenira.

„Dolaze mlađe generacije, osvajaju medalje, i to mi je posebno drago – da se pune klubovi, i kada mi, malo stariji, završimo karijeru, da će tu biti generacija koje će da nas naslede“, navodi Bogdanovićeva.