Sudije u Bangkoku bez milosti za Anđelu Branković

SK Fight 30. maj 202418:18 0 komentara
Foto: MOK

Reprezentativka Srbije u pero kategoriji (do 57 kg) poražena je na olimpijskom kvalifikacionom turniru u glavnom gradu Tajlanda od Turkinje Jildiz Kahraman, na poene sudijskim preglasavanjem - 3:2. Ring napustio pognute glave i Sadam Magomedov (do 92 kg), pojačanje srpskog bokserskog tima iz Rusije, posle meča protiv Noria Silaba iz Avganistana.

Poslednje dve srpske nade na olimpijskom kvalifikacionom turniru u Bangkoku ostale su Nina Radovanović (do 50 kg) i Kristina Kuluhova (do 66 kg). U ring će obe da uđu u petak 31. maja. Pokušaće da se posle pobeda u predstojećim mečevima približe za korak ka osvajanju kvote i odlazak na bokserski turnir u Parizu. Srpkinja će boksovati protiv Rumunke Mihaele Badesku, a Ruskinja u srpskom timu sa Holanđankom Lunom Belo.

Ostaje žal zbog poraza Anđele Branković. Utisak posle tv prenosa meča iz Bangkoka, koji se mogao pratiti preko Olimpijskog kanala, je da je Srpkinja bila bliže pobedi. Odlično je otvorila meč i imala kontrolu borbe u prvoj rundi, koju je dobila u bodovanju sudija – 4:1. U drugoj rundi je malo pao fokus Anđeli, što je agilna Turkinja iskoristila i za nijansu bila uspešnija. U rundi odluke, u poslednja tri minuta meča, Anđela je „bacila sve karte na sto“, forsirala tempo, čini se uputila više udaraca, ali, sudije su se podelile u odluci, i prednost dali Turkinji…i ogrešili se o našu takmičarku.

Anđela je na Evropskom prvenstvu u Beogradu pre mesec dana osvojila bronzanu medalju, gde je u borbi za odličje upravo savladala Jildiz Kahraman. I tada je meč bio veoma izjednačen. Završen je odlukom 3:2, pa su po pravilima IBA, bodovali i supervajzeri, i dodelili pobedu Anđeli sa 5:2, na tako zvani „bout rivju“.

Što se tiče borbe u kojoj je Magomedov poražen od Avganistanca Silaba, zaključak je, da je pobeda otišla u korist u tom meču boljem bokseru. Silab je u borbi pre duela sa Magomedovom, dobio meč tehničkim nokautom. Očito se radi o veoma dobrom borcu, koji bi mogao da pomrsi račune favoritima, baš kao što je to učinio našem reprezentativcu.

Šta očekivati u naredna dva meča naših takmičarki. Realno, pobede, ali, na tom putu će sasvim sigurno obe naše bokserke morati da ulože maksimalan trud i veliko boksersko umeće. Nina je aktuelna svetska profi šampionka polu muva kategorije (do 48,988 kg) u IBO verziji, i osvajačica bronzane medalje na nedavno održanom Prvenstvu Evrope u Beogradu. Učesnica je Igara u Tokiju. Mnogo je iskusnija od Rumunke, da bi ispustila ulogu favoritkinje.

Kuluhova je na EP u Beogradu osvojila zlatnu medalju za Srbiju, ali u kategoriji do 63 kg. U Bangkoku se bori u olimpijskoj kategoriji – do 66 kg, i to bi mogla da joj bude otežavajuća okolnost, jer su rivalke u većini, prirodno, fizički snažnije od nje. Holanđanka Belo dolazi iz zemlje gde je boks u konkurenciji žena – kvalitetan, a takmičarke uspešne na međunarodnim turnirima.

Predstojeća rivalka Kuluhove nije učestvovala na EP u Beogradu, zbog poznatog bojkota 27 nacionalnih bokserskih federacija svih takmičenja pod okriljem IBA. To je već politizacija sporta. Ostaje nada da to neće na negativan način da utiče na predstojeći meč između srpske Ruskinje i Holanđanke.

Inače, takmičarka iz „zemlje lala“ imaće od Borisa van der Forsta sasvim sigurno ogromnu moralnu podršku. Reč je o Holanđankinom zemljaku, predsedniku novoosnovane međunarodne organizacije – Svetski Boks.

To je nova bokserska organizacija, koja uz očiglednu blagonaklonost visokih predstavnika Međunarodnog Olimpijskog Komiteta, postaje ozbiljan oponent Međunarodnoj bokserskoj asocijaciji (IBA). Svetski Boks i njihovi čelnici, sve su bliži cilju da IBA istisnu iz svetskih tokova, i postanu umesto njih punopravan član olimpijske porodice sportova…

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!