UFC 282 na SK: „Poljska snaga“ ili novi prvak iz Dagestana?

SK Fight 8. dec 202213:43 1 komentar
Jan Blahovič
Stephen R. Sylvanie-USA TODAY Sports

Poslednja velika UFC priredba u 2022. godini održaće se u nedelju rano ujtru po srednjoevropskom vremenu. U „Ti-mobajl areni“ u Las Vegasu biće organizovan MMA spektakl UFC 282, a u glavnoj borbi večeri odlučivaće se o tome ko će postati novi prvak poluteške kategorije (do 93 kg).

UFC priredbe gledajte u direktnim prenosima na kanalu SK Fight, SBB mreži i EON platformi.

Borbu za pojas vodiće nekadašnji šampion Jan Blahovič i ruski borac Magomed Ankalajev.

UFC na SK Fight:

Zanimljivo je da je duel Blahoviča i Ankalajeva trebalo da bude sunaslovna borba, a da o pojasu odlučuju Čeh Jirži Prohaska i Glover Tešeira. Njih dvojica su početkom godine imali borbu za pamćenje u kojoj je Prohaska uspeo da oduzme titulu veteranu iz Brazila i mnogi su se nadali revanšu, koji je bio i zakazan za 11. decembar.

Međutim, 23. novembra zvanično je objavljeno da je Prohaska na treningu doživeo težu povredu ramena zbog čega se čitava borba otkazala. Prohaska se, kako ne bi „kočio“ diviziju, odrekao šampionskog pojasa, a rukovodstvo UFC donelo je odluku da umesto toga meč Blahoviča i Ankalajeva bude borba za šampionski naslov.

Blahovič (39 godina, 188 cm, skor 29-9) je poslednji put u oktagonu bio u aprilu, kada je pobedio najboljeg srpskog MMA borca Aleksandra Rakića. Rakić je u trećoj rundi te borbe doživeo tešku povredu kolena, a Blahovič je praktično na taj način uspeo da dođe do druge prilike da postane šampion. Njegova prva vladavina počela je u seprembru 2020. godine trijumfom nad Dominikom Rejesom, a pojas je branio jednom – pobedio je Izraela Adesanju.

Ankalajev je sa druge strane u impresivnoj seriji pobeda – od poraza na UFC debiju od Pola Krega, ovaj borac iz Rusije vezao je devet trijumfa. Ima priliku da postane drugi šampion iz Dagestana u 2022. godini, pošto je u oktobru u Abu Dabiju prvak UFC u lakoj kategoriji postao Islam Mahačev.

U preostalim borbama glavnog programa očekuju nas takođe izuzetno intrigantni dueli. Veoma popularni Britanac Pedi Pimblet boriće se sa Džeredom Gordonom u duelu lake kategorije (do 70 kg), Aleks Morono će za rivala imati Santjaga Ponzinibija u velteru (do 70 kg), a u oktagon se posle dužeg odsustva vraća poznati Britanac Deren Til. Njemu će protivnik biti Drikus du Plesis iz Južne Afrike, bivši šampion organizacije KSW u velter kategoriji.

Glavni program otvara jedna borba za pasionirane MMA fanove – u perolakoj diviziji (do 66 kg) sukobiće se Brajs Mičel iz SAD i Gruzin Ilija Topurija.

UFC 282 biće pretposlednja priredba elitne promocije u više nego uspešnoj 2022. godini. U Las Vegasu će se 17. decembra održati poslednji ovogodišnji „UFC Fight Night“. U glavnoj borbi moći ćemo da gledamo meč srednje kategorije (do 84 kg) između Džereda Kenonira i Šona Striklenda.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare