Priznajmo, gledamo ogromnu prevaru u MMA

SK Fight 29. feb 202412:45 32 komentara
UFC vaga
REUTERS/Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports, xZoonar.com 1304656 via Guliver, Insragram screenshot

Nedavno su se u javnosti pojavili podaci koji jasno potrkepljuju ono što zna svako ko iole pažljivije prati MMA. Kategorije su u ovom sportu postale poptuno apsurdne!

O čemu se radi?

Zvanično merenje pred UFC priredbe uvek je zakazano za petak ujutru po lokalnom vremenu, dok se borbe održavaju u subotu uveče. To znači da borci moraju da postignu traženu težinu 30-35 sati pre nego što zapravo kroče u kavez.

Rezultat je da, ako nrp. gledamo meč u velter kategoriji (do 77 kilograma), mi zapravo gledamo ljude koji su daleko, daleko teži od toga.

UFC na SK Fight:

Ali, kolika je stvarno razlika? Koliko toga može da se promeni u tako kratkom periodu?

To je pitanje koje može da postavi samo neko ko je potpuno nov u MMA svetu. Takmičar, treneri, zvaničnici, nutricionisti i brojni gledaoci odavno znaju – mnogo može da se promeni!

Sve je jasno posle informacija koje su se pojaile posle UFC 298 i koje otkrivaju kolika je bila razlika u težini boraca u trenutku merenja i pred sam odlazak u oktagon. Iako nije prvi put da ovo vidimo, došli smo do nekih frapantnih podataka.

Novi šampion Ilija Topurija, vratio je 16% svoje telesne mase u ovom periodu, baš kao i Brazilac Paulo Kosta i Gruzin Merab Dvališvili. Aleksander Volkanovski nije mnogo zaostajao sa 15%. „Rekorder“ ove večeri bio je „velteraš“ Džef Nil, koji je bio za 18% teži kada se borio nego kada se merio!

To praktično znači da je Nil, koji se bori u kategoriji do 77 kilograma, u oktagonu imao 91 kilogram! Topurija, koji je postao novi šampion u diviziji do 66 kg, imao je 77 kilograma kada mu je Dejna Vajt stavio pojas oko struka.

O čemu mi onda pričamo?

Koja je poenta kategorija kada njima vladaju ljudska bića koja su evidentno daleko veća i teža?!

Ilija Topurija
Reuters/Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports

Skidanje kilograma odavno je postalo jedna od najbitnijih veština za svakog MMA borca, izuzimajući „teškaše“. (Mada treba naglasiti da i teška kategorija UFC ima gornju granicu – 120 kg.)

Pitajte MMA borca kako je u nedelji pred borbe i svako će vam govoriti o tome koliko mu je još kila ostalo da „skine“, a ne o protivniku, poslednjim pripremama itd.

Srpski borac Uroš Medić se posle prve tri UFC borbe u kategoriji do 70 kilograma odlučio da se vrati diviziji do 77 kg. Jedsnostavno, žrtvuje visinsku prednost za sposobnost da bude daleko svežiji u kavezu.

„Skidam manje kilograma i dosta je lakše. Jednostavno, življi sam. Borio sam se i ranije u velteru, ali tada je moje telo bilo drugačije. Iskreno, nikada jači nisam bio nego što sam sada“ , rekao je Medić u intervjuu za Sport klub prošlog jula.

Darko Stošić je u UFC nastupao u poluteškoj kategoriji i, prema svojim rečima, više je razmišljao o vagi nego o meču tokom tog perioda. Tek kada vidimo koliko se preporodio posle povratka među „teškaše“ u promociji KSW, jasna je razlika.

Još jedan Srbin, Duško Todorović, oduvek se bori kao „srednjaš“ (do 84 kg), iako su mnogi govorili da bi mu za karijeru bilo mnogo bolje da ode kategoriju „ispod“. Međutim, Todorović se nikako ne slaže.

„Nisam nikada razmišljao o tome da se borim u nekoj drugoj kategoriji. Bilo bi to previše za moje telo. Bavim se borenjem, a ako zbog kilograma izgubim borbu, onda nema poente pričati o bilo čemu. Moje mišljenje je da je poenta nadmetanje i nadmudrivanje. Nije MMA samo ‘ušli dvojica u kavez i pobili se’. Treba tu i taktički nadvladati protivnika, navući ga na svoj teren. Taktika može da donese pobede, pa čak i kada je protivnik veći. Baš je lepota, umetnost borbe to što ne mora uvek baš da jači pobedi“, rekao je Dule za Sport klub još u novembru 2021. godine.

Uroš Medić, Duško Todorović
foto: Privatna arhiva

Duško i Uroš su ipak izuzeci – skoro svako želi da bude viši, duži i krupniji od protivnika, kako bi tu prednost valorizovao u borbi. Retki su predstavnici stare škole poput Frenkija Edgara, koji su se svojevremeno borili na svojoj prirodnoj težini – skidanje kila je jednostavno standard na visokom nivou mešovitih borilakih veština.

Zbog toga takmičari u UFC, ali i svim drugim promocijama, skidanje kilograma vide kao proces u kojem se vaša kilaža kreće kao amplituda. Na početku priprema za borbu vaša kilaža je na najvišoj tački, a onda tokom trening-kampa umereno pada. Potom se, u danima pred merenje, ona drastično smanjuje kako bi stigla do željene vrednosti. Zatim, odmah posle vage, kreće se sa tzv. vraćanjem težine, pa tako i vidimo drastične slučajeve poput ovih u Anahajmu na UFC 298.

Najveći problem u celom ovom bizarnom nutricionističkom poduhvatu jesu dani koji prethode merenju. tj. period u kojem se mršavi jako brzo. Unos hrane je umanjen, mnogo manje nego što je umanjen intenzitet treninga, ali i unos tečnosti. A kad zagusti, tu su odlasci u saunu… Telo boraca praktično dehidrira, što je izuzetno opasno.

Svet je 2017. godine obišla vest o smrti Džesike Lindzi, australijske 18-godišnjakinje, koja je tragično preminula od komplikacija izazvanih smanjivanjem kilaže na ovaj način. Doduše, nije u pitanju bio MMA meč – devojka iz Perta se pripremala za muaj tai borbu.

„Moja ćerka nije mogla da podnese sramotu i ismevanje kojem bi bila izložena da nije izgubila tih osam kilograma za sedam dana“, rekla je Džesikina nesrećna majka posle smrti tinejdžerke.

Nažalost, ni u UFC nije redak slučaj da borba bude otkazana jer je nekome od takmičara pozlilo (zamislite) jer je dehidrirao. Primera je mnogo, a jedan od najpoznatijih je slučaj iz 2017. godine, kada je Habib Nurmagomedov morao da bude hitno prevezen u bolnicu u Las Vegasu u noći pred borbu sa Tonijem Fergusonom na UFC 209.

Josh Hedges/Zuffa LLC via Getty Images

Šta onda UFC radi da bi predupredio ovakve jezive slučajeve?

Pa, praktično ništa.

Posle objavljenih podataka o razlikama u težini u Anahajmu, Sportska komisija savezne države Kalifornije dala je preporuke da se takmičari koji su „vratili“ više od 10% težine prebace u odgovarajuće težinske kategorije. I to je to.

Koja su moguća rešenja kojima bi se rešio ovaj problem?

U teoriji, deluje da je „Van čempionšip“ (ONE Championship), najveća azijska promocija, rešila ovaj problem. Organizacija iz Singapura je uvela testove koji pokazuju da li je borac došao do potrebne kilaže tako što je dehidrirao. Tako su se Azijati osigurali da nema drastičnih mršavljenja pred borbu.

Međutim, kako je odlično objašnjeno na jutjub kanal „MMA on Point“, radi se o šarenoj laži. Testovi koje upotrebljava ONE veoma lako mogu da se „fingiraju“.

Kako se ostali borilački sportovi nose sa ovim problemom? Neki su prilično striktni, a deluje da je taj sistem održiv. Džudo ne dozvoljava da se na tatamiju ima više od 5% kilograma od potrebne kategorije. Rvanje dopušta da vratite tek dva kilograma na dan mečeva.

A boks, najgledaniji borilački sport na svetu? Ni tu situacija nije idealna, ali određeni napori se ulažu kako bi se stalo na put nekontrolisano „sečenju“ kilaže. Podsetimo, od osamdesetih godina prošlog veka u profesionalnom boksu se takmičari mere dan pred borbu, baš kao što je slučaj u UFC danas.

Canelo Alvarez
AP Photo/Steve Marcus via Guliver

IBF ima pravilo prema kojem se na dan borbe organizuje drugo merenje, na kojem bokser može da ima svega 4,5 kilograma više nego na prvom. Doduše, takva praksa ne važi kada se radi o duelima za ujedinjenje pojasa, kada su im rivali šampioni iz WBA, WBC i WBO.

Svoje rešenje ima i WBC, koji na karakterističan način prati kilažu svojih boraca pred mečeve za titulu. Bokseri se testiraju na svakih nekoliko dana u mesecu koji prethodi borbi, a tako se WBC osigurava da se u smanjivanju težine ne koriste diuretici i slična sredstva.

Šta zapravo MMA može da uradi?

Trenutno je utisak da za početak treba da uradi – bilo šta! Cilj svakako treba da bude usaglašavanje gabarita boraca sa onim što propisuje kategorija. Jednostavno, trenutno gledamo ljude kako se bore u kategorijama za koje su evidentno preveliki i to nikome ne ide u prilog. Pritom je i vrlo nezdravo i pojačava rizik u ovom već veoma opasnom sportu.

Pogledajte Aleksa Pereiru, kako je uopšte nekome palo na pamet da se on bori u kategoriji do 84 kilograma, pa još postane i šampion u toj diviziji?!

Sistem koji je na snazi u promociji ONE, praktično ne donosi promenu. Merenje na dan borbe je teško izvodljivo, a i donelo bi više rizika jer bi mnogi tu promenu protumačili kao manje vremena za vraćanje kilaže. Stroža pravila, poput onih koje propisuje džudo, takođe su klizav teren. UFC priredbe imaju milionsku gledanost i ne žele sebi da priušte da u poslednji čas ostanu bez jedne od glavnih zvezda programa zbog nečega „trivijalnog“ (svi znamo da to nije nimalo trvijano) kao što je „padanje vage“.

Finansijske kazne za prekomerno vraćanje težine definitivno su prvi korak na ovom putu, ali mora da se radi na trajnom rešenju.

Generalno, problema je mnogo kada je MMA u pitanju, ali deluje da su dva posebno bitna. Prva velika stvar je regulacija antidoping politike – to je tema za neki drugi tekst.

Drugi problem je svakako haos u vezi sa kategorijama i kilažom protivnika. Trenutna situacija neodrživa i naprosto – smešna. Krajnje je vreme da menadžment UFC preduzme nešto konkretno po tom pitanju.

A borci, kojima je u ovoj dezorganizaciji najteže, moraju samo da nastave sa ulaganjem ogromnih napora i da se nadaju rešenju. Barem nekakvom.

Nikola Novaković (@nikolanvkvc)

UFC na SK Fight u narednim nedeljama

Neverovatni UFC događaji nas očekuju tokom zime i proleća. Posle „vatrometa“ u Anahajmu, sledećia velika priredba održaće se 10. marta u Majamiju. U pitanju je spektakularni UFC 299 (Šon O’MeliMarlon Vera, Dastin PoarijeBenoa San Deni, Gilbert BurnsDžek Dela Madalena, Mateuš GamrotRafael Dos Anžos, Pjotr JanSong Jadong…).

A onda, istorijski UFC 300 14. aprila. U Las Vegasu nas zbilja očekuje najbolje što UFC ima. Džastin GejdžiMaks Holovej, Čarls OliveiraArman Carukijan, Jirži Prohaska – Aleksandar Rakić, Vajli DžangJan Sijaonan, Kelvin KejtarAldžamejn Sterling, Dejvison FigeredoKodi Garbrant

Zasad. Imajte na umu da će svaka od ovih priredbi pretrpeti promene usled stvari koje su deo MMA folklora – povrede, padanja vage, doping, infekcije…

Uz sve što se promociji UFC može zameriti, mora se i reći – to zaista jeste mesto gde se najbolji sastaju sa najboljima. Uživajte u narednim mesecima na našim kanalima, ali i na sekciji SK FIGHT na sajtu Sport kluba.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare