Uspeli da spasu UFC 279: „Rotirali“ borce i sad je sve bolje

SK Fight 10. sep 202217:04 5 komentara
Nejt Dijaz
Amy Kaplan Icon Sportswire

Najprestižnija svetska promocija MMA promocija veoma često mora da se snalazi „minut do 12“ – nekada su u pitanju zdravstveni problemi boraca sa doterivanjem kilaže, nekad antidoping testovi, a ponekad tuče sportista van „oktagona“. Ovog puta, glavnu borbu priredbe UFC 279 u Las Vegasu umalo je upropastio velteraš (do 77 kg) Hamzat Čimajev, Šveđanin čečenskog porekla.

Borbe glavnog programa UFC 279 pratite u direktnom prenosu na kanalu SK Fight u noći između subote i nedelje.

Sjajni borac Čimajev, kojem se u budućnosti predviđa prilika da se bori za šampionski pojas, nije uspeo da na vagi zadovolji potrebnu kilažu za borbu večeri – duel sa legendarnim Nejtom Dijazom. Imao je neporaženi Čimajev skoro tri i po kilograma više od dozvoljene kilaže i borba je otkazana.

UFC kontroverze:

Na taj način umalo je u potpunosti propala najava priredbe, koja je važila u petak.

Međutim, čelnici UFC na čelu sa glavnim „mečmejkerom“ Šonom Šelbijem i predsednikom Dejnom Vajtom, dosetili su se rešenja, koje je, prema mišljenju mnogih fanova, ispalo bolje od originalnog.

UFC je „pretumbao“ glavne tri borbe, pa ćemo sada u najbitnije tri borbe glavnog programa gledati sledeće borce:

1) Nejt Dijaz – Toni Ferguson;

2) Hamzat Čimajev – Kevin Holand;

3) Li Đinglijang – Danijel Rodrigez.

Prvobitno je trebalo da gledamo mečeve Dijaz – Čimajev, Ferguson – Đinglijang i Holand – Rodrigez. Zbog promena u poslednji čas ovog puta neće važiti standardne težinske kategorije.

Osim toga, Čimajev i Holand će imati priliku da u oktagonu reše nesuglasice zbog kojih su se i fizički sukobili tokom konferencije za medije dva dana ranije.

Posebno poštovanje valja dati borcima koji su samo dan pred borbu prihvatili da nastupaju pod drugačijim uslovima, u različitim kategorijama i dele kavez sa protivnicima za koje se nisu ni pripremali.

Najveći „gubitnik“ ove čitave situacije je Kinez Li Đinglijang, koji će imati manje zvučnog protivnika, težeg od sebe makar pet kilogama, a bio je veliki favorit u meču sa prilično istrošenom legendom Fergusonom.

Dijaz će na ovaj način imati znatno lakšeg protivnika za svoju poslednju UFC borbu, Čimajev će imati možda i veći izazov u Holandu, Ferguson će imati veće šanse da izbegne peti poraz zaredom – deluje da je menadžment UFC maksimalno iskoristio nastalu situaciju.