Vajt o Konorovom povratku: Doping? Nije moj problem!

Konor Mekgregor
Photo by HOCH ZWEI via Guliver

Irac Konor Mekgegor u poslednjih pet godina ima skor 1-3 u profesionalnim MMA borbama, ali nema sumnje da je, uprkos neuspesima, i dalje najpopularnija ličnost u svetu mešovitih borilačkih veština. Borac iz Dablina još je na platnom spisku elitne promocije UFC, koja sa nestrpljenjem očekuje njegov finansijski unosni povratak.

UFC priredbe pratite u direktnim prenosima ekskluzivno na kanalima Sport kluba SBB mreži i EON platformi.

Zasad datum i mesto Konorove naredne borbe nisu poznati, ali protivnik jeste. U pitanju je Amerikanac Majkl Čendler, a Mekgregor i on će biti treneri timova u televizijskoj emisiji “The Ultimate Fighter”, koja je deo UFC produkcijske mreže.

UFC na SK Fight:

Njih dvojica će biti treneri boraca koji će se tokom trajanja emisije, u periodu od više nedjelja, pripremati i na kraju boriti za UFC ugovor. Kada sve bude završeno, biće organizovana i borba Čendlera i Mekgregora.

“Konor je spreman. Da može, verovatno bi se borio sutradan. Činjenica da će biti trener u TUF, sigurno je veliki korak u pravom smeru. Rekao mi je da se video sa momcima sa kojima će raditi i da se oseća dobro jer se vratio u salu za treninge. Na taj način će se mentalno spremiti za nastavak takmičarske karijere. Uvek smo želeli da se Konor bori u ‘Krouk Parku’ u Dablinu, ali to je uvek bilo logistički neizvodljivo. Videćemo šta će se dešavati u budućnosti, ali njegova naredna borba svakako neće biti u Irskoj”, rekao je predsednik UFC Dejna Vajt.

Mekgregor se nije takmičio od 2021. godine, kada ga je dvaput prekidima zaustavio Dastin Poarije. Na slikama koje su mogle da se vide u međuvremenu, deluje da je Konor daleko teži od 70 kilograma, divizije u kojoj se borio. Neki su poručili da je možda potrebno da prođe vreme kako bi se Konorov organizam “očistio” od nekih susptanci koje je koristio, pre nego što uđe u protokol Američke antidoping angencije (USADA) i bude spreman za UFC nastup.

“Morate da pričate sa Džefom Novickim, on je čovek iz USADA koji je zadužen za takve stvari. Njemu postavljajte pitanja u vezi sa dopingom jer je to njegov problem. Ja se ne mešam u testiranje na doping. Ne znam ništa o tome i nije me briga za to. Ostavljam to stručnjacima”, kazao je Dejna Vajt tim povodom.

Mekgregor je nekadašnji šampion UFC u perolakoj (66 kg) i lakoj kategoriji (70 kg), a nosio je šampionski pojas i u promociji Kejdž Voriors. U profesionalnim borbama ukupno je ostvario 22 pobede (19 KO, 1 sabmišn) i 6 poraza.

Protagonista je praktično svih najgledanijih MMA borbi svih vremena, a njegov okršaj sa Habibom Nurmagomedovom iz 2018. godine do danas je najpraćenija borba u istoriji ovog sporta. Oprobao se i u profesionalnom boksu – u avgustu 2017. godine imao je meč sa Flojdom Mejvederom, u kojem ga je Amerikanac lako savladao. Do danas je to druga najgledanija bokserska priredba u istoriji, posle meča Mejvedera i Manija Pakjaoa, održanog dve godine ranije.

Osim borilačke karijere, Mekgregorova karijera je obeležena ogromnim poslovnim uspesima. Među njima sa izdvaja lansiranje makre viskija “Proper No. Twelve”, a tu svoju firmu Mekgegor je zajedno sa partnerima prodao 2021. godine za oko 600 miliona dolara.

Naposletku, treba naglasiti i brojne probleme sa zakonom u kojima se 34-godišnjak nalazio do danas. Među njima su i brojni brojni prekršaji usled opasne vožnje, upadanje u kavez tokom Belator priredbe, napad na autobus u kojem se nalazio Habib Nurmagomedov sa svojim timom pred priredbu UFC 223, čitav haos koji je izbio na UFC 229 kada je Nurmagomedov skočio u publiku da se obračuna sa članovima Konorovg tima… Mekgergor je 2019. uzeo telefon jednom čoveku na Floridi i razbio ga o pod, u Dablinu je iste godine udario starijeg čoveka u jednom pabu, na Korzici je uhapšen u vezi sa seksualnim napado (kasnije je sudski proces obustavljen), napad na italijanskog muzičara i voditelja u noćnom klubu u Rimu…

Konor Mekgregor
Guliver Image / AP Photo/John Locher