Dejvid Fizdejl – trener kakav je nedostajao NBA!

Skener 5. maj 201714:08 > 14:09
Getty Images/Michael Reaves

Milvoki Baksi sa uzbuđenjem čekaju sledeće sezone, plej-of serija i cela sezona za nama dokazala je da mogu da budu u vrhu Istoka na krilima moćnog i sve boljeg Adetokumba, uz krpljenje rupa poput šuta spolja i malo više kreativnosti.

Atlantu čeka burno leto, šta god da se dogodi sa Polom Milsapom, biće onih koji će tvrditi da su Hoksi trebalo drugačije da postupe, ali igre Denisa Šrudera u seriji sa Vizardsima daju razloga za optimizam, kao i pokazana zrelost i raznovrsnost rukija Torijana Prinsa, momka kod kojeg su dometi daljeg razvoja mnogo širi i veći nego što se u prvi mah možda činilo.

Ipak, postoji jedna franšiza koju su pred početak sezone svi otpisali, a koja može da bude ponosna na urađeno – Memfis Grizlisi. Pružili su nam najbolju seriju prve runde, izgubili su 4-2 od Spursa u šest utakmica kvalitetne, čvrste, takmičarske košarke, šest utakmica u kojima je svaki neutralni i iskreni košarkaški fanatik mogao da uživa.

Za vedre oblake nad Memfisom jedan od najzaslužnijih je Dejvid Fizdejl, čovek kojem je to bila prva sezona kao glavnom treneru u karijeri.

Ostao je bez Čendlera Parsonsa, koji je bolno predvidljivoj igri Memfisa trebalo da donese novu dimenziju, ni drugi potezi menadžmenta nisu mu baš poboljšali izglede, ali je sa ostarelom i umnogome potcenjivanom osovinom tima uspeo da ostvari 43 pobede i da bude sedmi na Zapadu.

I ko zna šta bi bilo u prvoj rundi da mu se nije povredio Toni Alen, jedini čovek koji je donekle mogao da uspori Lenarda – ovako, Kavaj je bio prevaga na tasu Spursa, ali Fizdejl je uprkos tome položio test i Grizlisi su dobili trenera na duže staze.

Getty Images/Frederick Breedon

Kada je potpisivao ugovor sa Memfisom, Dejvid Fizdejl insistirao je na jednom zahtevu – svi pomoćnici koje je doveo (Van Eksel, Bikerstaf, Kit Smart…) morali su da dobiju istu dužinu ugovora kao i on. Zašto? Lojalnost je u Fizovom rečniku reč napisana gustim crnim markerom, a to se vidi i po načinu na koji njegov tim igra i koji zahteva mnogo međusobnog poverenja i oslanjanja na saigrače.

U Fizdejlu je i NBA liga dobila trenera kakav trenutno nedostaje ligi – harizmatičnog, trenera koji se ne plaši da kaže ono što misli i, što je najvažnije, izuzetno strastvenog u vezi sa svojim poslom, to je evidentno iz svakog njegovog tajm auta i iz svake konferencije za medije.

”Pokušavam da unesem pozitivnu energiju svakog dana na treningu i emotivno se involviram sa svojim momcima. Ne želim samo da im budem trener, želim da ih razvijem i kao mlade osobe i da ih učinim boljim ljudima”, jedna je od prvih stvari koje je Fiz izrekao po preuzimanju ekipe.

I zaista je tako – važi za izuzetno iskrenog trenera (”ne beži od sukoba ako je potrebno”, kaže Toni Alen) kod kojeg svi igrači imaju isti tretman, ali i čoveka veoma prijatnog u komunikaciji sa igračima i sa pomoćnicima, što predstavlja balans koji je nekada teško pronaći. Uostalom, završio je komunikacije i sociologiju na Univerzitetu San Dijego.

Košarkaši su uglavnom bili oduševljeni njegovim dolaskom, a godinu dana kasnije, još im je jasnije koliko su bili u pravu.

”Ono što mi se posebno dopalo jeste što uvek veruje u nas. Realista je, a sviđa mi se i što nam je doneo viziju i što nas je uporedio sa Lebronom i situacijom iz Majamija. Takva poređenja ulivaju dodatno samopouzdanje i teraju ekipu da radi još jače. Momci su se žrtvovali za Fiza”, kaže Toni Alen.

Nije Alen jedini koji tvrdi tako nešto, Fizdejl je poznat po tome što igrače inspiriše ličnim pričama i komparacijama sa velikanima svetske košarke.

https://youtube.com/watch?v=aFJzKnjJBZk

Spreman je i da uđe u vatru za svoj tim, što je i učinio izjavama posle druge utakmice kada je kritikovao sudije zbog jer su Spursi izveli mnogo više bacanja (32-15), a neuporedivo ređe su dolazili do reketa i tako napadali koš. ”They are not going to rook us” i ”Take that for data” inspirisale su navijače koji su još jače stali iza svog tima, ali i igrače, koji su rešili da plate 25.000 dolara kazne umesto svog trenera.

Fizdejl je radio kao asistent u Hoksima (2004-2008) i Hitu (2008-2016), a naročito je za osam godina u Majamiju usvojio kulturu koja počiva na vrednom radu i jakoj odbrani. Zato mu i nije bilo teško da se prilagodi na ono što predstavljaju Grizlisi – jedna od osnova njegove filozofije jeste da se prodori kroz sredinu nikako ne dopuštaju, a Memfis ima tim koji izvanredno puni reket.

Doneo je i svoje specifične začine u napadu koji su se pokazali vrlo uspešnim – ubedio je Zeka Rendolfa da počinje sa klupe, što se pokazalo delotvornim za timski poduhvat, proširio je doseg Marka Gasola na liniju za tri poena (ove sezone šutirao je trojke 104-268, 38,8%, a u celoj pređašnjoj NBA karijeri 18-56) i tako ga učinio još opasnijim sekundarnim kreatorom, a Majk Konli je pod njime nastavio da cveta (20,5 poena po utakmici, do sada rekord karijere 15,8), naročito u plej-ofu.

Grizlise čeka zanimljivo leto, slobodni agenti postaju veterani Rendolf, Alen i Vins Karter, kao i Džamajkl Grin (ograničeno slobodni agent, on će biti prioritet, stilom igre se savršeno uklapa u Memfis). Menadžment će verovatno nastojati da u Tenesiju zadrži svu četvoricu, gledaće u nebo i moliće se i za zdravog Parsonsa, pošto on treba da bude najveće pojačanje u uslovima u kojima prostora za manevar nema mnogo, i da se tako sa Gasolom i Konlijem formira ”veliku trojku”.

Getty Images/Frederick Breedon

“Moramo da nastavimo da se poboljšavamo u brzini, spejsingu i organizaciji igre”, jasno je Fizdejl izdvojio tri segmenta i skicirao profil budućih pojačanja, koja će zbog nedostatka prostora u kepu biti adekvatna samo uz neki genijalan potez menadžmenta

Za sada, Grizlisi će najviše zavisiti od unutrašnjeg napretka Denijelsa, Seldena, Enisa, Herisona i ostalih – neki od njih moraju da postanu dvosmerno korisni igrači, što će biti novi izazov za Fizdejla.

Memfis je sedmu sezonu u nizu bio u doigravanju, ali trener Fizdejl ne zadovoljava se time – sebi je dao ocenu “C” (ekvivalent trojci), a sledeće će juriti “A”.

”Poraz u prvoj rundi plej-ofa nije nešto što želim da postane deo moje DNK, ne želim da to preraste u naviku, niti da to smatramo nekom moralnom pobedom. Iskoristiću leto da učim od drugih i planiram da se sledeće sezone vratim kao još bolji trener”, kaže 42-godišnji Fizdejl.

Srećno, NBA ligi treba više likova kao što je Fiz i više košarke stare škole koju nude Grizlisi.