Penava za SK: Kažu, podsećam na Durenta, Porzingisa…

Skener 18. jun 201812:38 > 12:44
Donald Miralle/Getty Images

Bosna i Hercegovina će pored Džanana Muse na predstojećem NBA draftu imati još jednog predstavnika - Ajdina Penavu.

Dvadesetjednogodišnji krilni igrač visok 206 santimetara protekle tri sezone proveo je na Univerzitetu Maršal, a u poslednjoj godini studija je eksplodirao.

Penava je prosečno beležio 15.6 poena, 8.5 skokova, 3.9 blokada, 1.9 asistencija i 0.9 ukradenih lopti po utakmici i u potpunosti je obeležio sezonu u ekipi iz Zapadne Virdžinije.

Sezona je bila super. Prošlog leta sam sebi zadao brojke koje želim da dostignem i bio sam blizu. Jedino sam u blokadama nadmašio svoja očekivanja. Sezona je bila odlična, kao ekipa uradili smo mnogo dobrih stvari, a i individualno sam uspeo da se dokažem. Zadovoljan sam,“ kaže Penava u intervjuu za Sport klub.

Košarku je počeo da trenira u rodnom Sarajevu, a odluka da se uporedo sa školovanjem usavršava i pod obručima pokazala se kao ispravna. Priznaje da mu je vreme provedeno u SAD pomoglo da napreduje i kao igrač i kao čovek.

Teško je objasniti kolika je razlika. Kada sam došao bio sam u šoku. Ogromna je razlika u kulturi, tradiciji i načinu života. Košarka je u Americi mnogo brža i fizički zahtevnija i bilo mi je potrebno godinu, godinu i po dana da se naviknem na sve to. Tek u mojoj drugoj godini značajnije sam počeo da ulazim u sistem, dok sam se u trećoj u potpunosti navikao na način igre i eksplodirao.

Svestan je Penava i gde je „najtanji“ i na kojim elementima mora posebno da radi.

Posle završetka sezone najviše vremena sam uložio u svoje telo. Još treba da ojačam i dobijem na masi. Taj element je bio fokus u prethodnom periodu. Smatram da imam još mnogo prostra da igrački napredujem, da usavršim dribling… U svim segmentima mogu da se popravim.

Talentovanom igraču je na koledžu trener bio Den D’Antoni, stariji brat stratega Hjuston Rokitsa Majka D’Antonija.

Značila mi je saradnja sa njim. On me naučio mnogo toga o modernom načinu igranja košarke. Den forsira brz ritam, mnogo priča i dopušta popriličnu slobodu kako bi igrač na terenu radio ono što najbolje zna. Naučio sam mnogo od njega, on je veliki čovek i veliki trener.“

Veliku zahvalnost duguje i kolegama iz tima Milanu Mijoviću i Aleksi Nikoliću koji su mu pomogli da se prilagodi na život i rad u SAD.

Stvarno su super momci i mnogo su mi pomogli da mi adaptacija bude lakša. Pričali smo o evropskoj košarci i mnogo mi je koristilo što su bili pored mene kada mi je bilo najteže.“

U proteklom periodu Penava je odradio treninge sa nekolicinom NBA timova i zadovoljan je prikazanim.

U Finiksu su mi rekli da su bili zadovoljni mojom igrom i da im se sviđam kao košarkaš. To je ono što znam. Bio sam u Juti, Briklinu, Denveru… Teško je bilo šta reći pre drafta, ne dobijam mnogo informacija, ali sam zadovoljan,“ ističe i objašnjava uobičajen proces uoči najveće „pijace na svetu„.

Joe Robbins, Getty Images Sport

„Veoma je interesantno, a u isto vreme i stresno. Mnogo toga se dešava na „vork-autima“, treba da se dokažeš u nekoliko dana jer draft može da bude odlučujuća tačka u karijeri. Ako se svidiš nekome ostvarićeš san i zaigraćeš u NBA ili. U suprotnom moraš nekim drugim putem. Koliko je zabavno toliko je i stresno. Mislim da imam dobre šanse da budem draftovan. Znam da ima ekipa kojima se dopadam i koje razmatraju mogućnost da me dovedu. Videćemo. Teško je znati neke detalje do dan ili dva pre drafta. Mnogo toga može da se promeni u poslednjem trenutku.

Mladi košarkaš je na spisku selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine Duška Vujoševića, a od ishoda drafta zavisi da li će u septembru, u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, debitovati za seniorski nacionalni tim.

U kontaktu sam sa selektorom i nekim ljudima iz saveza. San svakog igrača je da bude deo reprezentacije, pa tako i moj. Videćemo šta će se desiti posle drafta i da li ću biti u mogućmnosti da se odazovem pozivu ili ne. Moj san je uvek bio da obučem dres sa državnim grbom i nadam se da će mi se ostvariti.

Penava prati igre Bosne i Hercegovine i veruje da je pred reprezentacijom lepa budućnost.

„Osnova ekipe su većinom mladi igrači i drago mi je zbog toga. Dakle, gradi se reprezentacija na duži period, a dobro se zna koliko je selektor uticao na karijere brojnih mladih igrača. O Vujoševiću ne treba mnogo da se priča, vrhunski je trener i od njega može mnogo da se nauči.

Krilni igrač je sa reprezentacijom BiH do 18 godina osvojio četvrto mesto na Evropskom prvenstvu 2015. u Volosu, a na tom šampionatu igrali su sadašnji NBA igrači Lauri Markanen (Čikago), Frank Ntilikina (Njujork) i Jorgos Papajanis (Portland).

„Mislim da imam još mnogo toga da pokažem. Moj univerzitet nije bio dovoljno medijski propraćen i smatram da mnogo ljudi nije videlo moju igru. Mogu da iznenadim i dosta dokažem u budućnosti. Verujem da ću biti izabran na draftu, ali nikad ne znaš šta život nosi. Ako se to ne desi Evropa je uvek opcija jer želim da nastavim da igram košarku. Mislim da dolazi vreme kada će sve više igrača iz Evrope imati značajne uloge. Odluka Finiks Sansa da Igora Kokoškova postavi za prvog trenera potvrđuje da se košarka polako menja u tom smeru.“

Interesantno je sa kojim košarkašima Penavu porede u Americi.

Čuo sam mnoga poređenja. U mojoj igri ima detalja koje sam kopirao od drugih igrača. Pratim visoke košarkaše koji mogu sve da rade na terenu. Čuo sam, govorili su da podsećam na Durenta, Porzingisa, Galinarija… Mogu da nađem nešto slično sa svakim od pomenutih igrača,“ kaže Penava.

Prenos NBA drafta 22. juna od 01:00 pratite na Sport klubu.