Leti, leti, leti – ko?

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Ne postoji lepša zimska čarolija od turneje Četiri skakaonice. Voleli zimske sportove ili ne, kada dođe vreme za okršaje u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu, ne možete da im odolite, a oni su glavni pokazatelj da su novogodišnji i božićni praznici tu.

Dennis Grombkowski/Bongarts/Getty Images

Predstojeće izdanje Novogodišnje turneje je 67. po redu, a od 29. decembra do 6. januara najbolje skakače sveta čeka ukupno 12 skokova na stanicama koje deli ukupno oko 400 kilometara. Kvalifikacije su od velike važnosti zbog specifičnog sistema takmičenja koji se razlikuje od standardnog u Svetskom kupu, pa zato i kažemo da Četiri skakaonice čini 12 skokova, a ne samo osam, iako se samo glavni boduju za nagradu – ’Zlatnog orla’.

Baš taj orao izvlači ono najbolje iz skakača, često se dešava da njegov vlasnik ne postane favorit ili neko od koga se to očekuje, već onaj ko ga želi najviše. Zbog toga ne čudi što taj trofej mnogi vrednuju jednako kao Kristali globus, za pobednika Sveskog kupa, ili olimpijsko zlato. Pobednik Novogodišnje turneje dobija svoje mesto u istoriji, čak i ako ne osvoji ništa drugo važno tokom karijere, a takvih primera je bilo mnogo.

Prva polovina turneje pripada Nemačkoj, a druga Austriji. Tradicionalno počinje u Oberstdorfu pretposlednjeg dana godine, a potom se seli u Garmiš-Partenkirhen prvog dana Nove godine. Posle kratke pauze takmičenje se nastavlja u Insbruku 4. januara, a dva dana kasnije na programu je veliko finale uz vatromet u Bišofshofenu.

Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Dan pre glavnog takmičenja zakazane su kvalifikacije, iz kojih dalje prolazi 50 skakača, koji se potom u prvoj rundi dele na 25 parova, a pobednici prolaze dalje. Uz njih, plasman u drugu seriju obezbeđuju i petorica ’laki luzera’ i to je samo jedan od razloga koji izdvaja takmičenja u okviru turneje u odnosu na preostala u Svetskom kupu. Od prošle sezone najbolji u generalnom plasmanu u elitnom takmičenju ne mogu da propuštaju kvalifikacije, ali im to nije mnogo naškodilo, naprotiv.

Upravo prošlogodišnje izdanje turneje može da se izdvoji kao jedno od istorijskih, pošto je Kamil Stoh postao tek drugi čovek koji je do ’Zlatnog orla’ došao pobedivši na sve četiri stanice. Pre njega to je učinio samo Nemac Sven Hanavald u sezoni 2001/02, a iako je to bilo neverovatno dostignuće, ono što je poljski skakač učinio se izdvaja daleko više. Jer, ipak je Stoh sada čovek za kojeg može da se kaže da je osvojio i učinio sve – dva puta zaredom je pokorio Četiri skakaonice, od toga jednom bez ijednog poraza, dvostruki je olimpijski šampion, dva puta je osvajao Kristalni globus, a uz to se i okitio svetskim zlatom.

S druge strane, upravo trijumf na Novogodišnjoj turneji je od Hanavalda napravio veliku zvezdu. Među njegove uspehe osim tog trofeja ubrajaju se dve titule u ski letovima, uz po jedno olimpijsko i svetsko zlato. U odnosu na njih dvojicu, na neki način potpuno suprotno je učinio Jane Ahonen, koji je do pobede na Četiri skakaonice došao tako što se nijednom nije našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja. Legendarni Finac je 1999. godine na taj način upisao prvi od pet trijumfa, po čemu je rekorder Novogodišnje turneje. Treba napomenuti da je pobedu 2006. godine podelio sa Čehom Jakubom Jandom, što je bio prvi i jedini put da su dvojica skakača slavila na turneji, pošto su osvojili identičan broj bodova.

Stanko Gruden/Agence Zoom/Getty Images

Četiri puta je Četiri skakaonice pokorio Nemac Jens Vajsflog, a po tri trijumfa imaju Helmut Reknagel i Bjern Virkola. Od aktivnih skakača, pored Stoha dve pobede ima još samo Gregor Šlirencauer iz Austrije, ali će on zbog problema sa formom propustiti predstojeće izdanje. To ujedno znači da ćemo na Novogodišnjoj turneji, pored branioca titule, od prethodnih pobednika na skakaonici videti još samo Štefana Krafta i Petera Prevca.

Upravo Slovenac je prekinuo dominaciju austrijskih skakača na turneji koja je trajala od 2009. do 2015. godine. U tom periodu se praktično znalo da će Austrijanac slaviti, samo je pitanje bilo koji će biti najviše motivisan. Sve je krenulo od Volfganga Lojcla, a potom su se na najvišem stepeniku pobedničkog postolja ređali Andreas Kofler, Tomas Morgenštern, Šlirencauer, Dithart i Kraft.

Dithartov trijumf može da se okarakteriše kao i najveće iznenađenje kojem smo bili svedoci na Četiri skakaonice, pošto je svoje jedine pobede ostvario u okviru turneje na kojoj je i slavio u sezoni 2013/14. Dve godine kasnije, Prevc je stavio tačku na austrijska slavlja, a do tada je uveliko dao nagoveštaj sjajne sezone koju je završio osvajanjem Kristalnog globusa na ’svojoj’ Planici.

Ryan Pierse/Getty Images

Stoh nije učinio isto godinu dana kasnije, tačnije trijumfovao je na turneji, ali je izgubio borbu sa Kraftom za Kristalni globus, ali šta je propustio tada nadoknadio je prošle sezone. Poljak od početka ovogodišnjeg izdanja Svetskog kupa još nije osetio slast pobede, nekoliko puta se našao na podijumu i ne ubraja se među favorite pred početak turneje. Međutim, s obzirom na to kako je skakao u prethodne dve godine, možda su Četiri skakaonice pravi trenutak da se vrati na pravi put što se tiče barem odbrane Kristalnog globusa.

Sam početak sezone doneo nam je velika iznenađenja, a većeg nema od činjenice da je Japanac Rjoju Kobajaši slavio na četiri od sedam takmičenja. 22-godišnji Kobajaši do 24. novembra nije imao nijedan trijumf, a od tada je ostvario dvostruku pobedu u Ruki, a slavio je i u Nižnjem Tagilu i Engelbergu. Pored njega, na najvišem stepeniku pobedničkog postolja našli su se Rus Jevgenij Klimov, Johan Andre Forfang iz Norveške i Nemac Karl Gajger.

Kobajaši zahvaljujući sjajnim rezultatima, a pored pobeda upisao je još dva podijuma, zasluženo drži čelo generalnog plasmana Svetskog kupa sa 556 bodova. Prate ga Poljak Pjotr Žila sa 445 i Stoh sa 365. Iako je mladi Japanac očigledno glavni favorit, a mnogi ga porede sa njegovim sunarodnikom Kazujošijem Funakijem, koji je turneju pokorio 1998. godine, čeka ga izuzetno težak posao.

Lars Baron/Bongarts/Getty Images

U sličnoj poziciji kao on pre dve godine se našao Domen Prevc iz Slovenije, koji je takođe upisao četiri trijumfa do turneje, a na njoj se nije video i zatim mu je sezona otišla silaznom putanjom. I ne samo to, zabrinjavajuće je da se od tada najmlađi od braće Prevc nijednom nije našao na najvišem stepeniku podijuma. Da bi Kobajaši izbegao sličnu, da kažemo, sudbinu, moraće da nastavi da skače u istom stilu kao što je slučaj bio na prethodnih sedam takmičenja. Jer, do sada mu je najbolji rezultat na turneji 12. mesto u Oberstdorfu prošle godine.

Konkurencija će mu sigurno sada biti mnogo veća nego u dosadašnjem delu sezone, iskustvo nije na njegovoj strani, ali na neki način jeste kod većine njegovih rivala. Svakako se među njima izdvaja Stoh, koji će pokušati da postane tek drugi skakač koji je tri godine zaredom pokorio Četiri skakaonice. Prethodno je to jedino pošlo za rukom Virkoli, koji je bio nezaustavljiv od 1967. do 1969. godine.

Očigledno je da se Poljak ove sezone još nije prikazao u pravom svetlu, a možda mu je to i bio cilj. Uradio je dovoljno da ne bi bio pod pritiskom, ali i da ga niko ne potceni, što ga stavlja u odličnu poziciju za odbranu titule. Žila je uz njega i Kobajašija glavni kandidat za trijumf, ali se tu lista ne završava, tačnije, tu samo počinje. Najbolju trojicu u generalnom plasmanu prati Forfang, a pored njega iz redova Norvežana treba obratiti pažnju na Roberta Johansona, koji se nalazi među prvom desetoricom.

Norvežani pobedu na Novogodišnjoj turneji čekaju od 2007. godine, kada je na njoj slavio Jakobsen. Duži post imaju Nemci, kojima je poslednji trijumf doneo Hanavald, a ove sezone svoje nade oni polažu u Gajgera, kao i olimpijskog šampiona Andreasa Velingera, dok svoju šansu vreba i Štefan Laje. Ostale nacije među favoritima predstavljaju Klimov, koji je slavio na otvaranju sezone u Visli, i Timi Zajc, koji je najviše pokazao od svih Slovenaca.

Zajcem se možda završava lista očiglednih kandidata za osvajanje ’Zlatnog orla’, ali praktično svi skakači imaju svoju šansu pred početak turneje. U ski skokovima ne postoji veća motivacija od Četiri skakaonice, koje iz takmičara izvlači ono najbolje, što garantuje veliki spektakl koji nas čeka u narednih deset dana. Budite uz Sport Klub, biće lepše ako u turneji uživamo zajedno.

Raspored turneje Četiri skakaonice:
Oberstdorf
29. decembar 16.45 kvalifikacije
30. decembar 16.45 skokovi
Garmiš-Partenkirhen
31. decembar 14.00 kvalifikacije
1. januar 14.00 skokovi
Insbruk
3. januar 14.00 kvalifikacije
4. januar 14.00 skokovi
Bišofshofen
5. januar 17.00 kvalifikacije
6. januar 17.00 skokovi