Krv, suze i znoj – Fight like you mean it!

Skener 3. jan 201912:09 > 12:17
Ben Hoskins/Getty Images

"Neke možeš da pobediš. Od nekih ćeš izgubiti. Ali, uđeš u ring, izazoveš sam sebe, postaneš bolji čovek, postaneš borac" - Konor Mekgregor.

Getty images/Jan Kruger

Fight like you mean it…

Svakodnevni izbori. Borba sa samim sobom. Borba sa rivalima. Borba sa vremenom. Sa povredama. Nedostatak volje za treningom. Nedostatak želje da, još jednom, kreneš ispočetka.

Ali, ustaješ iz kreveta. Ponekad se lažno osmehneš masnici ispod oka. Polomljenom nosu. Spakuješ stvari i ideš na trening.

Jer, to rade šampioni.

Jer, šampion nema pravo da odustane.

Jer, šampiona niko (sem možda roditelja) ne pita kako su danas.

Od šampiona svi očekuju da svakog dana budu šampioni.

Za krv, suze i znoj niko ne pita. To se, kao, podrazumeva.

A ti se povinuješ. Jer želiš da budeš, ili ostaneš, šampion.

Kad su borilački sportovi u pitanju Srbiji šampiona nije manjkalo ni u 2018. godini.

Jovana Preković/ Privatna arhiva

No „license to kill“…

Srbija je u godini koju smo ispratili dobila svetsku šampionku u karateu. Srpski karate se okitio i prvom olimpijskom medaljom na Olimpijskim igrama za mlade. Počela je borba za osvajanje bodova za ispunjenje olipijske norme za Igre u Tokiju koje su, sad vec, sledeće godine. Blistali su, od najmlađih do najstarijih, srpski karatisti na svim smotrama na kojima su učestvovali.

Na Svetskom prvenstvu za seniore koje je u novembru održano u Madridu, Jovana Preković okitila se zlatnom medaljom u borbama u kategoriji do 61 kilograma. U finalu je Jovana sa 8:5 bila bolja od kineske karatistkinje Jin Šaojan. U konkurenciji 140 država, Srbija je zauzela osmo mesto u španskoj prestonici.

U konkurenciji kadeta, juniora i mlađih seniora na šampionatu Balkana, Srbija je krajem novembra dominirala u Dubrovniku gde je šampionat održan. Članovi srpske reprezentacije vratili su se kući sa 14 zlatnih, pet srebrnih i 17 bronzanih medalja. Iza Srbije su ostale Turska i Makedonija.

Prvenstvo Evrope za kadete, juniore i mlađe seniore, treba li reći, bilo je još jedna prilika da se pokaže umeće. Zlato je u Sočiju osvojila Marina Radičević u konkurenciji mlađih seniorki u borbama u kategorijo do 68 kilograma. Bronzane medalje osvojile su u konkurenciji mlađih seniorki u borbama u kategoriji do 61 kilograma Andrijana Vasović i u kategoriji do 68 kilograma Tara Ropret. Srebrom su se okitili Darko Spasovski među kadetima u borbama do 57 kilograma i Jovan Simić u katama pojedinačno.

Na Balkanskom prvenstvu za seniore u martu, u Istanbulu, srpski karatisti osvojili su jednu zlatnu, četiri srebrne i devet bronzanih medalja. Zlatom se okitila Jelena Milivojlević u borbama u kategoriji do 50 kilograma.

Na trećim Olimpijskim igrama za mlade u Buenos Ajresu sredinom oktobra Ivana Perović je blistala i osvojila bronzu. Prvu olimpijsku medalju za srpski karate.

Imali su karatisti uspeha i na Evropskom prvenstvu. Novi Sad je bio domaćin rekordnom broju takmičara na šampionatima Evrope – čak 622 sportista iz 51 zemlje pokazali su od čega su sazdani.

Stefan Joksić osvojio je srebro u borbama u kategoriji do 67 kilograma. Srbija je u borbama ekipno, u sastavu Anastasios, Bitević, Brezančić, Cvrkota, Joksić, Jovanović i Miljković osvojila je srebro.

Blistali su i najmlađi – na Balkanskom prvenstvu za decu Srbija je u Beogradu bila druga sa deset zlatnih, 12 srebrnih i 15 bronzanih medalja.

Elsa/Getty Images

You can’t always be on the throne…

Šta tek reći o džudistima koji su nas već navikli na medalje?

Stizala su odličja sa raznih strana sveta, sa različitih rakmičenja, ali ne i sa Svetskog prvenstva. Očekivali smo da troje najboljih ponove ranije uspehe, ali ove godine se to nije dogodilo.

Aleksandar Kukolj je u kategoriji do 90 kilograma na Gran Pri turnirima osvojio zlato, bronzu i srebro. Bio je i treći na Svetskom vojnom prvenstvu.

Nemanja Majdov nije odbranio ni svetski ni evropski tron, ali daleko od toga da nije imao uspešnu godinu. Sano nas je navikao na sjajnije medalje. Majdov je bio drugi na šampionatu Evrope, na Gran Pri turnirima osvojio je dva srebra, kao i na Mediteranskim igrama.

Milica Nikolić je na Gran Pri turnirima dosla do jednog srebra i dve bronze. Treća je bila i na Evropskom prvenstvu, a na Mediteranskim igrama je bila druga.

Džudo savez Srbije

Jelena Tasić je godinu počela pobedom na Evropskom kupu u Folaninu, blistali su srpski džudisti na Evropskom kupu u Beogradu gde su osvojili prvo mesto sa 14 medalja – četiri zlata, dva srebra i osam bronzi.

Vratili su se sa odličjima i iz Dubrovnika, Linjana, Berlina. Iz Kaunasa i Lajbnica.

Pored Kukolja, na Svetskom vojnom prvenstvu medaljama su se okitile i Anja Obradović (srebro) i Vesna Rakić (bronza).

Najveća pobeda za srpski džudo u 2018. je činjenica da stasavaju asovi poput Bojana Došena, Boška Borenovića i Žarka Ćuluma koji će ljubiteljima džudoa tek priređivati mečeve za uživanje.

Na Evropskom prvenstvu za džudiste do 23 godine, zlatnu medalju osvojila je Andrea Stojadinov u kategoriji do 48 kilograma. 

Dažudisti Crvene zvezde zabeležili su izuzetan klupski uspeh osvajanjem trećeg mesta u Ligi šampiona.

Sport Klub može da se pohvali velikim brojem prenosa najvažnijih džudo takmičenja, ali i gostima poput Andrije Draškovića, reprezentativnog trenera, Vladana Gačića i Siniše Škrbića koji su među najboljim internacionalnim džudo sudijama.

Wrestle me to the end of world…

Dobru godinu imali su i rvači. Na konačnoj svetskoj rang listi, među deste najboljih četvoro je iz Srbije, a u top 20 ima ih šestoro – Viktor Nemeš, Mihail Kadžaja, Davor Štefanek, Kristijan Fris, Žarko Dickov i Aleksandar Maksimović među najboljima su na svetu. Srbija na svetskoj rang listi prvi put ima i rvača slobodnim stilom. Stevan Mićić je u ovoj disciplini 20. na svetu.

Tri medalje osvojene su za srpsko rvanje na Svetskom prvenstvu. Štefanek je bio srebrni, a Nemeš i Kadžaja okitili su se bronzama.

Getty Image/ Sean M. Haffey

Na Mediteranskim igrama dodali su srpski rvači još četiri medalje. Štefanek je i ovde bio drugi. Bronze su osvojili Vladimir Stanković, Kadžaja i Mićić.

Nije loše bilo ni na Evropskom prvenstvu – bronza za Mićića i srebra za Kadžaju i Nemeša.

Teško je i pobrojati uspehe rvača na brojnim memorijalnim turnirima i sličnim međunarodnim takmičenjima.

I’ve learned from the best…

Pored Milice Mandić i Tijane Bogdanović koje su postale sinonimi za tekvondo i koje su imale uspešnu godinu iza sebe, kada je u pitanju ovaj sport možemo da kažemo da je budućnost uveliko stigla.

Na Olimpijskim igrama za mlade u Buenos Ajresu apsolutno je blistala Nadica Božanić koja je osvojila srebrnu medalju.

Olimpijski komitet Srbije

Nadica je godinu krunisala zlatom na Otvorenom prvenstvu Francuske gde su za Srbiju osvojene još tri medalje.

Dušan Božanić i Vukašin Varda su se pozlatili, a sa bronzom se u Beograd vratio Nikola Lončar.

Na velika vrata u živote ljubitelja boksa u Srbiji vraća se i ovaj sport.

Million dollar baby…

Obnovljena je Bokserska liga, bez koje, kažu, nema ni razvoja ni napretka boksa.

Takmičenje je uveliko u toku, ali oni nešto stariji koji se sećaju ranijih izdanja ovog takmičenja nisu prezadovoljni.

Kažu, nekad se išlo na boks mečeve u odelu, sa leptir mašnom da se uživa u umeću, snazi i hrabrosti. Sad to nije baš tako, prvih par kola obeležilo je i nekoliko incidenata.

Ali, hajde da to sada pripišemo „dečjim bolestima“ i da se nadamo da boks neće tražiti svoje mesto u medijima preko nesportskih stvari koje se dešavaju pored ringa a uvek su tako zabavne tabloidima.

Boksersku godinu obeležila je i Nina Radovanović.

Nina je kao izazivač poražena u borbi za interim svetsku titulu u WBC verziji bantam kategorija.

Utisak publike bio je da je Srpkinja bila bolja od Eve Foraberger koja je uspela da je uvuče u svoju taktiku pa Srpkinji nisu pomogle sitne opomene, posebno ne ona javna izrečena u desetoj rundi.

To je bio april. U decembru je Nina postala svetska šampionka u IBO verziji u muva kategoriji. U Briselu je Radovanovićeva do titule protiv Sanae Jah došla odlukom sudija, rezultatom 2:1.

There’s no end to this story…

Ne postoji način da pobrojimo uspehe svih devojaka i momaka koji se bave nekim borilačkim sportom.

Ovde su samo oni koji su nas navikli ma uspehe i koji su u „najpopularnijim“ disciplinama. Da me ne shvatite pogrešno što se neko nije našao ovde.

Ali, biće prilike da vas upoznamo i sa kik-bokserima, MMA borcima, momcima i devojkama koji život poklanjaju aikidu, ful kontaktu…

Možda ne znate o njima spektakularne priče kao o Pakjaou, Mekgregoru, Nurmagomedovu, Mejvederu i ostaloj ekipi koja mesecima pred svaki meč prete, viču, prave spektakl i zato zarađuju milione za par rundi.

Ali, oni su tu.

Vredno rade. Časno se bore. I pronose slavu sporta.

U svoju i u čast Srbije.

„Koliko, zapravo, možeš da znaš o sebi, ako nikada nisi učestvovao u borbi? „Fight club