Buđenje, procvat i pozicioniranje crnogorske odbojke

oscg

Sada već daleke 2006. godine svi sportski Savezi u Crnoj Gori su krenuli od nule. Crna Gora je postala nezavisna država i trebalo je stvoriti uslove, selekcije, pojedince, koji će moći da se bore za evropske i svetske trofeje.

Neki su imali bolje predispozicije i bazu, neki slabije. Što se Odbojkaškog saveza Crne Gore tiče koji je u 2018. godini proslavio 60 godina postojanja, opredelio se odmah za unapređenje rada sa mlađim selekcijama, sa stvaranjem državnog tima u obe konkurencije koji će vremenom uspeti da se pozicioniraju na evropskoj i svetskoj mapi u izuzetno jakoj konkurenciji.

Prvi uspesi su ostvareni baš sa mlađim selekcijama i na manjim takmičenjima, na kojima je Crna Gora sa rejtingom koji je imala mogla da učestvuje. Ali, svaka prilika je korišćena da se napravi korak napred. Sve osvojene medalje i uspehe, nabrojao nam je generalni sekretar Saveza Ivan Bošković.

Odmah treba naglasiti da su odbojkaši i odbojkašice, sve selekcije jako dobro propraćene, a ono što zaslužuje svaku pohvalu je izuzetno dobro urađen sajt, sjajna komunikacija sa medijama, izuzetna povezanost i korišćenje društvenih mreža u cilju afirmacije dobojke, momaka i devojaka od seniorske do pionirske konkurencije.

  • Srebrna medalja na Balkanskom prvenstvu za juniore 2007. godine (generacija 87’) u turskom gradu Tekirdagu.
  • Zlatna medalja na igrama Mladih u Solunu, Grčka 2008. godine.
  • Zlatna medalja, Balkansko prvenstvo za juniore u Danilovgradu 2009. godine.
  • Bronzana medalja, Balkansko prvenstvo za kadete u Bugarskoj 2009. godine.
  • Bronzana medalja, Balkansko prvenstvo za kadete u Makedoniji, 2011. godine.
  • Bronzana medalja, Balkansko prvenstvo za juniorke 2016. godine.
  • Bronzana medalja, Balkansko prvenstvo za juniorke 2017. godine.
  • Bronzana medalja, Balkansko prvenstvo za juniore 2017. godine.
  • Srebrna medalja, Balkansko prvenstvo za kadetkinje 2017. godine.
  • Zlatna medalja, Balkansko prvenstvo za kadetkinje 2018. godine.
oscg

Mogu da se pohvalim da je muška juniorska reprezentacija Crne Gore, u kojoj sam i ja bio član, a sadašnji predsednik Odbojkaškog saveza Crne Gore Cvetko Pajković selektor, osvojila prvu medalju 2007. godine na Balkanskom prvenstvu u Tekirdagu u Turskoj i to srebrnu. Zatim je usledila serija uspeha na manjim takmičenjima, sa mlađim selekcijama, koje su sticale iskustvo i rasle iz dana u dan”, rekao je za Sport Klub Ivan Bošković i nastavio, „Prvi veći iskorak naša odbojka je napravila 2013. godine na debitantskom nastupu u Evropskoj ligi, kada smo zauzeli peto mesto. To je bila uvertira za ono što je sledilo već naredne godine, kada smo osvojili zlatnu medalju u tom takmičenju i time otvorili put za istorijski nastup u Svetskoj ligi. Već naredne godine u Svetskoj ligi, napravili smo sjajan rezultat i došli do finala treće divizije, gde nam je malo sreće nedostajalo da signemo do prvog mesta i plasmana u viši rang takmičenja. Smatram da su godine učešća u ovim takmičenjima doprineli da ova generacije stekne iskustvo, da sazri u svakom smislu i da sada dođemo u situaciju da nam bukvalno jedna utakmica, jedna pobeda donosi plasman na prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore“.

Odbojkaše su u stopu pratile i odbojkašice.

Kada su odbojkašice u pitanju, one su osvajanjem zlata na Igrama malih zemalja 2015. godine skrenule pažnju javnosti na sebe i već naredne godine imale debitantski nastup u Evropskoj ligi, gde su imale solidan učinak, a posebno treba istaći, velike pobede nad Francuskom i Španijom u Baru. Ženska odbojka ima veliku perspektivu u Crnoj Gori i mišljenja smo da ćemo već kroz par godina, imati veoma respektabilnu i kvalitetnu reprezentaciju”, naglašava Bošković.

Arhiva OSCG

Godina koja je iza nas donela je sve o čemu se entuzijasti i ljudi koji su kada je odbojka u Crnoj Gori u pitanju krenuli od gotovo nule maštali. Obe selekcije su ušle u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo sa ciljem da izbore plasmane na prva velika takmičenja u istoriji Crne Gore. Uoči mečeva odluke koji su bili na programu početkom 2019. godine, blizu cilja su bili i odbojkaši i odbojkašice. Izabranici Veljka Bašića poraženi su od Slovačke, ali i dalje čvrto drže sudbinu u svojim rukama. U slučaju da u sredu sa početkom u 20:15 časova maksimalnim rezultatom pobede Moldaviju, san će postati java. Crna Gora će igrati na prvom velikom takmičenju u istoriji.

Odbojkašice nisu dobro počele takmičenje u konkurenciji sa Grčkom, Ukrajinom i Norveškom, ali su i pored toga početak januara, dočekale sa nadom da mogu do istorije, da mogu do Evropskog prvenstva. Međutim, u subotu su odigrali meč koji je nosio prefiks biti ili ne biti. Borile su se devojke Nikole Masončića do poslednjeg atoma snage, ali je Ukrajina bila bolja.

Neće biti lako. Momci su bili svesni da ih očekuju jako teški dueli, ali verujem da ćemo ostvriti istorijski uspeh, istorijski iskorak. Optimizam baziram na ogromnoj želji, na ogromnoj volji, na pozitvnoj energiji koja se oseća u vazduhu. Glad za uspehom, glad za prvim velikim takmičenjem u istoriji će olakšati momcima da pritisak koji nose na leđima iznesu na pravi način. Nadam se i verujem da će ljubitelji sporta prepoznati važnost trenutka i da će dvorana u Budvi protiv Moldavije 9. junara biti ispunjena do poslednjeg mesta. Meč protiv Moldavije je kolosalna prilika da zajedno slavimo plasman na Evropsko prvenstvo. U ovom trenutku je kristalno jasno koliko bi učešće Crne Gore na prvom velikom takmičenju značilo za procvat odbojke u svakom smislu. Unapredio bi se rad sa mlađim selekcijma, klubovi bi dobili dodatni vetar u leđa, dobili bi medijsku podršku koju želimo i kojoj se nadamo, opravdali odluku Crnogorskog olimpijskog komiteta da se nas u nedavno izvršenoj kategorizaciji sportova u Crnoj Gori, svrsta u prvu kategoriju”, istakao je Bošković i nastavio u dahu, „Kada su naše dame u pitanju, razloga za tugovanje i ima i nema. Imali smo priliku da stignemo do prvog velikog takmičenja u istoriji, devojke su dale sve od sebe, borile se do poslednjih atoma snage, na kraju porazom od Ukrajine ostale baz šansi za plasman na šampionat Evrope. Kada su odbojkašice u pitanju, niko u Savezu nema nikakvu dilemu. Nije pitanje da li će odbojkašice Crne Gore učestvovati na velikom takmičenju, pitanje je samo kada će se to desiti, a budite sigurni da će to biti jako, jako brzo jer talentovanih devojaka koji poseduju ogroman potencijal, imamo mnogo. Izuzetno su motivisane, žele da napreduju iz dana u dan, gladne su uspeha, a uspeh će stići bez ikakve dileme”.

oscg

Ono što dodatno raduje ljubitelje odbojke u Crnoj Gori je buđenje klubova, koji su osnova i baza državnog tima. Do sada su primat držale odbojkašice, ali sada i odbojkaši pokazuju da imaju i umeju šta da pokažu. U prošloj godini ugled Crne Gore u Evropi branili su Budućnost i Jedinstvo. Momci iz Bijelog Polja su pobedili favorita iz Novog Pazara u CEV Kupu, da bi zatim u drugom kolu u Crnu Goru doveli jednu od najboljih ekipa Evrope, ruski Kuzbas, kome su bili konkurenrat rival i pored poraza u oba meča.

Dobre partije muške reprezentacije, kao da su pogurale naše muške klubove naped. I dalje kuburimo sa brojem ekipa u takmičenju, međutim ono što hrabri je da sada konačno imamo ozbiljnu konkurenciju za šampionsku titulu. Budućnost, Jedinstvo i Budva su napravili ozbiljne ekipe i konstantno žele da idu napred i niko nije odustao od titule, o čemu govori i uzbudljiv prelazni rok. Imamo i Nikšić sa dva kluba, Volley Star koji čine iskusni igrači i Sutjesku, koja je veoma mlada, ali talentovana ekipa, pa nas sasvim sigurno čeka zanimljivo odbojkaško proleće u Crnoj Gori kada je klupska odbojka u pitanju”, naglašava Bošković.

Do uspeha, tačnije do procvata odbojke u Crnoj Gori, došlo se studioznim i pametnim radom sa mlađim selekcijama. Recept koji je Crnu Goru doveo u situaciju da se bori za plasman na Evropsko prvenstvo u seniorskoj konkurenciji, čelnici Saveza ne pomišljaju da menjaju, naprotiv.

Ono što je jedan od prioriteta u radu Odbojkaškog saveza Crne Gore su svakako mlađe kategorije. Prethodnih godina smo mnogo radili na popularizaciji odbojke u Crnoj Gori, od raznih projekata podele lopti po klubovima, časova odbojke u školama, ali ipak mislim da je naš najbolji proizvod ’Jugopetrol EKO mini odbojka’ koja okuplja decu od 9 do 12 godina. To je prvi korak da decu upoznamo sa odbojkom i da ona odbojku zavole. Prethodne godine imali smo oko 500 dečaka i devojčica u takmičenju, a na trgu Nezavisnosti u Podgorici sva deca su dobila zlatne medalje jer je moto takmičenja da su svi pobednici. Nakon mini odbojke, pokrenuli smo pionirske lige za decu uzrasta od 12 do 14 godina, koja je okupila ove godine 23 ekipe, da bi ove sezone pokrenuli i kadetsku ligu za odbojkaše. Nadamo se da ćemo uz povećanje masovnosti, ali i poboljšanje rada sa decom, uspeti da stvorime seniorske reprezentativce u bliskoj budućnosti, koji će predstavljati Crnu Goru na velikim takmičenjima kojima težimo i na koja ćemo stići, verujem već u godini koja sledi”, kaže Bošković.

Ostaje nam da čelnicima Odbojkaškog saveza Crne Gore, odbojkašima i odbojkašicama poželimo puno sreće jer su predanim radom, odgovornim odnosom i posvećenošću to zaslužili. Iluzorno je trošiti reči koliko bi za Crnu Goru značio plasman na prvo veliko takmičenje u istoriji države.

oscg

Sreda je ’dan D’. Sreda je veliki dan za ljubitelje sporta i odbojke u Crnoj Gori. Sreda je dan, kada bi odbojkaši pobedom nad Moldavijom uspeli da izbore plasman na prvo veliko takmičenje u istoriji. Ono što očekuju stručni štab i igrači je podrška sa tribina. Jako je bitno da svi koji vole sport u Crnoj Gori shvate važnost trenutka, da naprave spektakularnu atmosferu u Budvi i da na krilima sjajne atmosfere, ponesu odbojkaše do istorijskog uspeha.

Nedugo zatim, imaće priliku da pozdrave i odbojkašice koje od 20.15 časova igraju protiv Grčke u meču koji će biti lišen rezultatskog značaja. Međutim, lako je biti uz državni tim kada je lepo i kada su rezultati tu. Treba pružiti podršku kada je teško, treba pružiti podršku kada je jasno da potencijala i talenta ima, ali da nedostaje iskustvo. Podrška u takvim situacijama često ume da bude presudna u budućnosti, da bude ključan zamajac na putu ka velikim uspesima.

Sada su u fokusu odbojkaši. Da li će uspeti da iznesu breme favorita, da li će uspeti da iznesu pritisak pobede i ispišu novu stranicu istorije?

Članovi stručnog štaba, na čelu sa Veljkom Bašićem i igrači su optimisti. Optimista sam i ja, kao i svi članovi Saveza i ljubitelji odbojke u Crnoj Gori. Svi zajedno verujemo da u sredu sa početkom u 20:15 časova protiv Moldavije počinjemo da pišemo istoriju, počinjemo borbu koja će se završiti plasmanom na prvo veliko takmičenje u istoriji Crne Gore”, naglasio je Bošković.