"Košarka ne sme da bude ideja da se zaradi mnogo novca"

Skener 9. jan 20192:20 > 2:28
sport klub

Sveti Nikola jugoslovenske košarke. Legenda zagrebačke Lokomotive (kasnije Cibona), vrhunski strelac, jedan od ponosnih izdanaka moćne jugoslovenske selekcije i vlasnik sedam medalja sa najvećih svetskih takmičenja.

KSS

Nikola Plećaš (70) je zajedno sa svojim ispisnicima pisao istoriju ovdašnje košarke krajem šezdesetih i u prvoj polovini sedamdesetih godina prošlog veka. Prvu medalju, srebrnu, sa Plavima osvojio je 1968. na Olimpijskim igrama, dve godine kasnije u Ljubljani je sa čuvenom generacijom pokorio svet i doneo prvu zlatnu medalju, tri godine kasnije u Barseloni je osvojio i prvo zlato na Evropskim prvenstvima, a reprezentativnu karijeru završio je 1975. odbranom najsjajnije medalje na šampionatu u Jugoslaviji.

Povezano

Od 1968. do 1975. osvojio je svetsko i dva evropska zlata i srebrne medalje na Olimpijskim igrama, Mundobasketu i dve na kontinentalnim šampionatima. Sušna je bila samo 1972. na OI u Minhenu, kada je Jugoslavija zaustavljena u grupnoj fazi takmičenja.

Plećaš se sa setom priseća srećnih vremena, ali je svestan da je to bila neka druga dražava, neko drugo vreme sa igračima kojima je košarka, pre svega, bila u krvi.

Zašto su tadašnje generacije bile posebne, zašto sa toliko sete pričamo o tim srećnim vremenima? Šta su imale, a da sadašnje nemaju, niti će imati?

„Mi smo napravili izuzetan uspeh jer smo konačno skinuli Amerikance sa trona, postali smo svetski prvaci i svima pokazali da košarka može da se igra na ovim prostorima iako nismo bili država sa mnogo stanovnika u odnosu na velesile kakve su bile SAD ili Sovjetski Savez. Pokazali smo da košarka nije posao, da je košarka igra, da se igra sa velikom ljubavlju i htenjem i sa velikim ponosom smo nosili majice države koju smo predstavljali. Bili smo presrećni što smo mogli da pokažemo da smo izuzetno velika košarkaška nacija i da košarka na ovim prostorima znači mnogo, što je dokazano sa velikim brojem osvojenih medalja na svetskim, evropskim i Olimpijskim igrama,“ kaže Plećaš u intervjuu za Sport Klub.

Da li je košarka danas biznis pre svega?

Preovlađuje finansijski momenat, pa tek onda patriotizam i želja da se sa državnim timom provede mnogo manje vremena nego ranije i samim tim napadne jedna od medalja. Mislim da je greška u tome što se danas smatra da košarka treba da bude posao i materijalno osiguranje igračima. Vrlo, vrlo mali broj procentualno uspeva od košarke da naplati sve to i napravi neki veliki materijalni posao. Moja generacija nije bila materijalno obezbeđenja od košarke, sledeće generacije su trasirale put da od nje može da se opstane i mislim da dok god se ona bude igrala sa ljubavlju biće rezultata, čim košarka postane ideja da se zarade veliki novac prestaju rezultati.“

Srpska košarka je prethodnih godina ostvarila dobre rezultate, Slovenija je aktuelni prvak Evrope, ali neće učestvovati na Svetskom prvenstvu, dok Hrvatska tavori bez obzira što ima vrlo dobru generaciju mladih košarkaša. Šta je presudno?

Srbija je zadržala kontinuitet u osvajanju medalja zahvaljujući tome što nije odustala od škole košarke koju je nekadašnja država gajila i bila prepoznatljiva u svetu. Mnoge zemlje su pokušavale da kopiraju našu školu. Bojim se da je Hrvatska odustala od te škole košarke, da je Slovenija pokušala da amerikanizuje svoju košarku i pokazalo se to relativnim neuspehom. Slovenija je imala iskorak na EP osvajanjem zlatne medalje, ali nažalost nije uspela da se plasira na Mundobasket. Hrvatska košarka, kaska, zaostaje, imamo mnogo problema o kojima bi trebalo da se razmišlja i razgovara, ali mislim da je primarno da veliki broj nekvalitetnih stranaca igra i da se odustaje od prepoznatljive škole,“ ističe Plećaš i potencira još jedan problem:

„Mi imamo dobre mlade populacije, imamo čak i rezulate na velikim takmičenjima, međutim, ta deca kada napune 17, 18 i 19 godina nemaju šansu da igraju u seniorskim timovima jer imamo preveliki broj loših stranih igrača. Ne znam zašto rukovodstva klubova nemaju strpljenja i ne daju šansu domaćim mladim igrčima da vidimo da li oni za godinu, dve mogu da pokažu potencijal koji su polazali osvajajući medalje, da vidimo da li vrede ili ne. Oni jednostavno nemaju šansu da zaigraju, odlaze u inostranstvo ili prestaju da igraju. Svi veliki igrači, počev od moje generacije, kasnije generacije Kićanovića, Delibašića, Danilovića, Kukoča, Paspalja… svi su bili reprezentativci već sa 19 godina, dakle bili su igrači. Zašto danas ne damo šansu mladima da uđu u državni tim, da igraju i postanu veliki igrači?

Da li zbog jurnjave za novcem košarka, pa i celokupan sport, sve češće gube osnovne principe svog postojanja?

Bojim se da ima tu uticaja i roditelja jer danas deca kada pokažu da imaju talenta, čim im strani klubovi i savezi ponude neke konkretnije novce, odmah odlaze da te novce pokupe. Ne razmišljaju da bi za godinu, dve ili više godina mogli da se dokažu u svojoj državi i da kasnije kao veliki igrači uzmu i veće novce.“

Da li smatrate da je Evroliga u problemu zbog NBA jer finansijski ne može da joj parira?

Nije nama problem NBA, nama je problem koordinacija NBA i FIBA. Mislim da bi moralo da nađu zajednički jezik oko kvalifikacija za velika takmičenja, da utakmice državnih reprezenatcija budu u pauzama ili u periodima kada igrači iz NBA i Evrolige imaju mogućnost da obuku dresove svojih reprezentacija. Mislim da gubimo mnogo jer košarkaši iz NBA i velikih evropskih klubova zbog FIBA sistema takmičenja ne mogu da igraju za svoje selekcije. Epilog svega je da neće najbolje selekcije biti na najvećim takmičenjima,“ napominje Plećaš koji je dva puta bio prvi strelac prvenstva Jugoslavije sa prosekom od 30,9 (1969/70) i 33.1 poena (1974/75).

Bez trojke i bez bonusa, a na jednoj utakmici Partizanu sam ubacio 67 koševa,“ dodao je.

Da li ste iznenađeni sjajnim partijama Nikole Jokića, ali i nekolicine drugih momaka sa prostora nekadašnje države?

Jokić samo dokazuje svoj talenat. On već godinama potvrđuje da je veliki NBA igrač. Jusuf Nurkić takođe ove sezone odlično igra. Luka Dončić je brzo postao jedan od nosilaca igre u Dalasu, imamo igrače koji stvarno vrede poput Bogdanovića i Šarića, zatim mlade Žižića i Zupca. Imamo mnogo potencijalnih igrača koji mogu da dokažu kvalitet i imaju mogućnost da igraju u NBA, a da li će izdržati jer je naporno i fizički zahtevno pokazaće vreme.

Za razliku od pomenutih igrača Miloš Teodosić, godinama jedan od najboljih evropskih košarkaša, nije uspeo da se izbori za značajniju ulogu u Los Anđeles Klipersima?

Sve koje sam naveo su mladi igrači koji još godinama mogu da igraju. Voleo bih da ih posluži zdravlje i naprave bolju NBA karijeru nego što je jedan Kukoč napravio. Želim da to urade, ali ne moraju svi igrači sa ovih prostora da razmišljaju o NBA karijeri. Mogli bi mnogo da urade i u evropskim takmičenjima, u svojim vlastitim ligama i selekcijama iz kojih su ponikli.

#related-news_0

KSS vas nije zaboravio. Koliko vam znači poziv na proslavu 70 godina od osnivanja ovdašnjeg saveza i 95 godina košarke u Srbiji?

Izuzetno mi je bilo drago što sam bio u Beogradu i mnogo sam ponosan što sam bio član tih trofejnih generacija. KS Srbije prepoznaje kvalitet, a neverovatno je kako se čovek lepo oseća kada se priseća rezultata koje smo kao Jugoislavija ostvarili. Meni je drago i što je Srbija nastavila uspešan niz i ima kontinuitet osvajanja medalja. Srbiji želim da se plasira na Svetsko prvenstvo i da u Kini ima značajnu ulogu jer košarka na ovim prostorima ne sme da nestane i ne sme da se zaboravi škola koja je u svetu mnogo značila,“ naglasio je Plećaš, koji je sa Lokomotivom 1972. godine osvojio Kup Radivoja Koraća.

Kompletan intervju sa Nikolom Plećašom pogledajte u video prilogu.