Si za SK: Ja igram odbranu, ali ako mogu da zakucam…

KK Partizan NIS

Francuski krilni košarkaš Bondža Si dva puta u karijeri je rešio da nastavi saradnju sa beogradskim Partizanom, učestvovao je u osvajanju jedinog trofeja crno-belih od odlaska Duška Vujoševića, a ”čudovišnim” zakucavanjima je pridobio navijače beogradske ekipe.

Za Sport klub Si je govorio o, za ne toliko starog igrača, veoma bogatoj karijeri, u kojoj je srednju školu i univerzitet završio u Sjedninjenim američkim državama, a potom igrao u Po-Ortezu, Nansiju, Asvelu i AEK, pre nego što je u januaru 2018. godine pojačao Partizan.

Si se u kratkom razgovoru osvrnuo na komunikaciju sa trenerom Trinkijerijem, a detaljnije pričao o svom zdravlju, interesantnoj karijeri i planovima za napredak tima iz hale ”Aleksandar Nikolić” u nastavku sezone.

Prvo pitanje ticalo se upravo zdravlja francuskog krilnog igrača, koji je od dolaska među crno-bele često imao problema sa sitnim povredama.

Sada sam bolje, mnogo bolje. Na početku sezone zaista nisam bio sjajno, ali trenutno sam zadovoljan”, započeo je 28-godišnji Bondža Si, koji je rođen u Parizu, a poreklom je iz Malija.

Partizan se na početku 2019. godine nalazi u delikatnoj situaciji – ima priliku da napravi dobar rezultat u drugoj fazi Evrokupa, a u ABA ligi se i dalje ne nalazi na mestu koje vodi na završni turnir regionalne lige.

Misim da ne možemo da odredimo jedan primarni cilj – ’bitniji je Evrokup’ ili ABA liga. Jedino na šta možemo da utičemo su pobede u duelima pred nama, tako da ne mogu da kažem da imamo prioritet u tom smislu”, nastavio je košarkaš koji se školovao na univerzitetu Nju Meksiko Stejt, na kojem se zamalo ”mimoišao” sa jednom od NBA zvezda u usponu – Paskalom Sijakamom, koji igra za Tornto Reptorse.

Moja igračka karijera je jedna duga priča. Počeo sam prilično kasno da se bavim košarkom, a onda sam se selio od grada do grada. Igrao sam u Španiji, pa SAD. Pravi ’rolerkoster!’ Potom sam se vratio u Francusku, zatim sam otišao u Grčku, a sada sam ovde. Imao sam mnogo različitih iskustava i igrao u brojnim državama. Lepo je igrati na drugačijim mestima, učiti o kulurama novih zemalja”, objasnio je Si, koji sa 28 godina već ima zavidno iskustvo.

ABA, Igokea/Nenad Vuruna

Postoji jedna stvar po kojoj Si izdvaja Partizan od ostalih timova u kojima je nastupao:

U Partizanu je karakteristično to što se odmah osećaš kao da si deo kolektiva. Čak ni u prvom meču koji sam igrao za crno-bele nisam imao osećaj da sam nov. To ni na jednom drugom mestu nisam susreo”, kaže momak rođen u Parizu.

Povezano

Francuz je u poslednjim danima 2018. godine po drugi put produžio ugovor sa Partizanom i ističe da je veoma zadovoljan činjenicom da brani boje ’crno-belih.’

Već sam se na sve navikao. Mnogo mi se dopada čitava organizacija, a stvari idu kako treba sa novim trenerom. Dobio sam lepu priliku da produžim saradnju sa Partizanom i iskoristio je. Mislim da ću u tom periodu napredovati i dostići novi nivo”, rekao je Francuz, koji ima ugovor sa klubom iz Humske do leta 2020. godine.

Čini se da je francuski krilni igrač jedan od igrača u koje trener Andrea Trinkijeri ima najveće poverenje.

Od kada je novi trener došao u klub igrači konkretnije i preciznije znaju koji su njihovi zadaci na terenu. Svako tačno prepoznaje koja je njegova odgovornost”, rekao je Si, koji atraktivnim zakucavanjima oduševljava ”Grobare.”

KK Partizan NIS

Ako mi se ukaže prilika za dobro zakucavanje – naravno da ću je iskoristiti. Ipak, moj mentalitet je takav da se radije fokusiram na odbranu. Tek onda razmišljam o napadu i potencijalnim lepim potezima.

Utisak je da u Partizanu ima dosta mesta za napredak do kraja sezone, a Si je optimisitičan po pitanju razvitka tima:

Ključno je da budemo konstantni. U našim mečevima često imamo periode u kojima smo odlični, pa onda delove u kojima ne možemo da damo koš. Naravno, svakoj ekipi se dogodi da šut stane, ali čak i u odbrani se nekada ne krećemo kako smo se dogovorili. To su ’crne rupe’ i stvar koju moramo da popravimo, ali i polje na kojem imamo šansu da mnogo da napredujemo”, zaključio je razgovor za Sport klub 205 centimetara visoki košarkaš.

*Sve eksluzivne intervjue i tekstove iz našeg Novogodišnjeg paketića pronađiteOVDE.