Vajda: Počeli smo od nule, sada ima 15 GS… Nestvarno

Julian Finney, Getty Images

U ponedeljak oko podneva Novak Đoković došao je na zvanično fotografisanje sa peharom, što je čast svakog šampiona Australijan opena.

Lokacija je bila obližnja botanička bašta, a Novak je došao u pratnji svojih agenata, fizioterapeuta Ulija Badija i naravno – trenera Marjana Vajde.

Kao i uvek, Slovak je bio nenametljiv, ali jeste rado pristao na razgovor sa srpskim novinarima o svemu što se dogodilo otkad su u aprilu prošle godine Đoković i on ponovo počeli da rade zajedno.

Posle trijumfa nad Rafaelom Nadalom, Novak se u dirljivom obraćanju zahvalio svima iz svog tima, posebno naglasivši da im je zahvalan što ga tolerišu i kada ima loše dane. Kakav je bio osećaj u loži?

Povezano

“Odlično, kako bi čovek mogao da se oseća… Emocije su bile velike, ne možemo da mu vratimo toliko koliko on daje nama, ali naše zadovoljstvo jeste bilo veliko zbog svega što smo učinili za njega – ne samo u prethodne tri nedelje, nego i u prošlosti. Sve se složilo i stvorilo najbolji mogući ishod – Novak je osvojio 15. Gren slem titulu, o čemu smo mogli samo da maštamo, sedmi Australijan open posle svega što je prošao, povrede i težak period. Sve je to istinski izvanredno, skoro da ne mogu da poverujem šta se sve dogodilo“, rekao je 53-godišnji Vajda na početku razgovora.

Počelo je Vimbldonom, nastavilo se na US openu, a sada je pao i Melburn – treći put u karijeri Đoković je vezao tri trofeja na Slemovima. Ipak, put nije bio nimalo lak.

“Kada smo ponovo počeli da sarađujemo, bilo je skoro kao da ponovo krećemo sve ispočetka. Novak je bukvalno opet počeo od nule, ali veoma je dobro i tada bilo za njega što je imao uspešnu prošlost i veoma čvrstu i zdravu osnovu. Svi su govorili da je samo pitanje vremena kada će se vratiti, ali nije baš bilo tako po mom mišljenju. Istina je da znam Novaka dugo, ali bile su teške okolnosti sa kojima smo se suočavali“, kaže slovački trener i dodaje:

Cameron Spencer, Getty Images Sport

“Očigledno, između nas postoji veliko poverenje i bliski smo, to je moja prednost jer smo kao porodica i mogu sve da mu kažem – nisam samo trener, autoritet ili šta već, nego sam i njegov prijatelj, što je takođe vrlo važno. Điđi (Gephard Fil-Grič) se vratio, tu je i Uli, bilo je mnogo dobre energije jer on zna te ljude i znaju kako rade, imamo mnogo toga zajedničkog i isti, visokoprofesionalni pristup“.

Kako otkriva Vajda, osnovno je bilo vratiti se već oprobanim receptima koji su Novaka i učinili najboljim igračem na svetu. Ipak, jedno je nešto reći, a sasvim drugo to i učiniti.

#related-news_0

“Kad sam došao, rekao sam mu da moramo da uradimo određene stvari – ovo, ovo i ovo. Osnovno je bilo da se vratimo starim rutinama, da dobro treniramo. Takođe i kondicija jer nije bio baš u najboljoj formi kada smo ponovo počeli da radimo. Dobro je, kažem ponovo, što je Novak talentovan i što ima čvrstu osnovu, pa se sve vrlo brzo vratilo. Radili smo na novom servisu, na biomehanici forhenda, a i nedostajalo mu je mečeva. Kada je počeo da igra više, da oseća loptu, ponovo je počeo da veruje da može da igra na visokom nivou i da će svojom igrom da odnese prevagu“.

Sezona na šljaci bila je solidna, uz razočaranje na Rolan Garosu, ali već od trave su stvari počele da se okreću.

“Kao tim smo verovali da će se vratiti, ali nismo verovali da će se to dogoditi tako brzo. Ipak, on je toliko talentovan i došlo je brzo. Pobeda nad Nadalom na Vimbldonu bila je najvažniji trenutak za njega. Tada se sudario sa jednim od najboljih i dokazao je sebi da je i on opet u toj kategoriji“.

Julian Finney, Getty Images

Vajda naglašava koliko je fasciniran Đokovićevom željom da se vrati na vrh.

“O, bio je veoma motivisan od samog starta. Ponekad čak i nestrpljiv, pitao me je kada će ponovo biti najbolji svakoga dana… Njegov profesionalizam je izvanredan, on je u tom smislu najposvećeniji čovek kojeg sam video. Sada mu se još više divim zbog toga jer ima porodicu i dvoje dece, teško je to uklopiti, ali on je uspeo. Treba odati priznanje i njegovoj porodici, oni razumeju šta je za njega važno i šta je to što mnogo voli, a to je tenis – on iz sveg srca želi da bude najbolji“.

Novak nam je rekao da će se posebno spremati za šljaku u pokušaju da osvoji i Rolan Garos po drugi put u karijeri, posle trofeja 2016. godine.

“Naravno, to je drugačija podloga, pa je i kretanje drugačije, što zahteva rad na drugim mišićima. Takođe, drugačiji su i udarci sa malo više spina. Šljaka je mnogo sporija, duže razmene, pa su potrebni i brzina i izdržljivost. Radićemo na tim specifičnostima šljake“, zaključio je Vajda.